Υπό συνθήκες «ευρωπαϊκής κανονικότητας» η πρώτη μέρα του μήνα που διανύουμε θα συμβόλιζε την αυγή της νέας εποχής για την Κομισιόν. Άλλωστε ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναλάμβανε πλήρη καθήκοντα από την 1η Νοέμβρη του 2019. Μόνο που η πραγματικότητα αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως τα δεδομένα στο εσωτερικό της ΕΕ πόρρω απέχουν από την πολυπόθητη -για πολλους- κανονικότητα μιας Ένωσης.
Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξαρχής είχαν επισημάνει το πόσο προβληματική ήταν η σύνθεση του νέου team της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ πολλές ενστάσεις ακούγονταν ακόμη και για το πρόσωπο της ίδιας της νέας προέδρου της Κομισιόν. Λίγο αργότερα ήρθε το Ευρωκοινοβούλιο για να επιβεβαιώσει του «λόγου το αληθές», απορρίπτοντας τους υποψήφιους Επιτρόπους της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας λόγω της εμπλοκής τους σε υποθέσεις βαριών σκανδάλων.
Από του χρόνου και βλέπουμε...
Κάπως έτσι το σκηνικό στο αρχηγείο των Βρυξελλών φαντάζει πλέον κάτι παραπάνω από ομιχλώδες, με το νέο ορόσημο της 1ης Δεκέμβρη που δόθηκε για την ανάληψη των καθηκόντων εκ μέρους της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας να φαντάζει εξίσου δύσκολο να επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί οι βασικές «εκκρεμότητες» που υπάρχουν για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μοιάζουν αρκετά δύσκολο να ξεπεραστούν μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ανησυχίες εδράζονται κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις πως οι νέοι υποψήφιοι Επίτροποι εκ μέρους Γαλλίας και Ουγγαρίας -ο Τιερί Μπρετόν και ο Όλιβερ Βαρελί αντίστοιχα- θα συναντήσουν εξίσου ισχυρές αντιστάσεις με τις προηγούμενες προτάσεις, ενώ η Ρουμανία δεν έχει καταφέρει καν να καταλήξει μέχρι στιγμής σε μια υποψηφιότητα αποδεκτή για την ίδια την Φον ντερ Λάιεν.
Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, ακόμη και μια εκ των υποψηφιοτήτων των τριών αυτών χωρών να πέσει πάνω σε «τοίχο» από το Ευρωκοινοβούλιο, τότε θα είναι δύσκολο να πάρει και συνολική έγκριση η νέα ηγεσία της Φον ντε Λάιεν στις 25 Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καινούργιο χρονοδιάγραμμα. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλα και διπλωμάτες, οι οποίοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά την εκτίμηση ότι η νέα ηγεσία της Κομισιόν δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Η ηγεσία Γιούνκερ που παραμένει σε υπηρεσία, χωρίς όμως εξουσία και οι πολλαπλές παρενέργειες
Το συγκεκριμένο αδιέξοδο έχει οδηγήσει στη σιωπηρή παράταση της θητείας της απερχόμενης Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που δε μοιάζει καθόλου λειτουργική για το συνολικό ευρωπαϊκό σύστημα, καθώς οι απερχόμενοι Επίτροποι είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με τις καθημερινές εκκρεμότητες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τον οποιοδήποτε με πιο καίριες αποφάσεις ακόμη και σε ότι αφορά κρίσιμα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω «ευρωπαϊκό δράμα» έχει προκαλέσει ποικίλες παρενέργειες σε πολλά επίπεδα, με πρώτο και βασικότερο εκείνο της παραγωγής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό πως το τέλμα έρχεται σε μια εποχή που στις Βρυξέλλες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στο 2020 μια από τις μεγαλύτερες ενδοευρωπαϊκές μάχες, αναφορικά με την κατάρτιση του λεγόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ή αλλιώς -και με απλά λόγια- του οικονομικού προϋπολογισμού της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια (2021-2027). Θα πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι η ίδια η Φοντ ντερ Λάιεν είχε παρουσιάσει κατά τις «προγραμματικές της δηλώσεις» αρκετές προτάσεις επί του ζητήματος, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στις εισηγήσεις της απερχόμενης Επιτροπής.
Αν λάβει κανείς το σοβαρό χάσμα που φαίνεται να υπάρχει στους κόλπους των 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, τυχόν διατήρηση της «εκκρεμότητας» με την ηγεσία της Κομισιόν για κάποιους ακόμη μήνες θα περιόριζε σημαντικά τις προσδοκίες για να βρεθεί «κοινός τόπος» επί του ζητήματος μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2020.
«Καθρέφτης» των αδιεξόδων της ΕΕ
Δεν είναι όμως ο μόνος τομέας που κινδυνεύει να περιέλθει σε σοβαρό τέλμα. Ας μην ξεχνάμε πως η υπόθεση του Brexit δείχνει να έχει πολλά ακόμη επεισόδια μέχρι να φτάσει στο (αίσιο;) τέλος της. Αν πιστέψει κανείς τις εκτιμήσεις για αδυναμία της νέας Κομισιόν να αναλάβει στοιχειωδώς καθήκοντα μέχρι τις αρχές του νέου έτους, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πως θα χρειαστεί να περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος για να δούμε σοβαρά δείγματα γραφής για τη «νέα εποχή» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να κάνουν υπομονή ενώπιον των νέων δεδομένων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους εκπροσώπους των οικονομικών λόμπι, που -δεκαετίες τώρα- κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες και οι οποίοι δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους ενώπιον της διαφαινόμενης παραλυσίας στα ευρωπαϊκά πράγματα. Τα σοβαρά εσωτερικά αδιέξοδα της ΕΕ, σε οικονομικό επίπεδο, στο μεταναστευτικό, σε ζητήματα ασφάλειας, των ανισοτήτων κ.α. «καθρεφτίζονται» ξεκάθαρα στην παρούσα κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου