Στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζονται αλλαγές στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας για να αυξήσει ταχύτητα, ενώ προωθείται ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και γι’ αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς οδικός χάρτης ενοποίησης των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων, ώστε εντός του 2020 να αποκτήσει η χώρα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Αναδιπλώνονται οι τράπεζες και ετοιμάζονται να μειώσουν ή ακόμα και να αναστείλουν μια σειρά χρεώσεων που αφορούν κάρτες (πιστωτικές και χρεωστικές) και συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τους Ελληνες τραπεζίτες, τους έκανε σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι νέες αυξήσεις καθώς είναι ενάντια στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Εχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», είπε ο πρωθυπουργός. Οι τράπεζες δεσμεύθηκαν ότι θα επανεξετάσουν άμεσα την τιμολογιακή τους πολιτική και ιδιαίτερα τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει μόνο ένα ATM.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Eurobank επιστρέφει το κόστος DAF (Direct Access Fee) στους πελάτες της σε 16 απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες δεν διαθέτει ATM και οι πελάτες της είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το ΑTM άλλης τράπεζας (Αστυπάλαια, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψούς, Τήλο, Φούρνους, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη).
Οι τραπεζίτες ωστόσο έβαλαν στο τραπέζι και άλλα θέματα που τους «καίνε», όπως η φορολογία των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και του κουπονιού των ομολόγων τα οποία δεν συζητήθηκαν.
Αυτό που συζητήθηκε όμως διεξοδικά ήταν η κατάπτωση των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί κυρίως προς ευπαθείς ομάδες (πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι κ.ά.) και επαγγελματίες (δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, αγροτικά κ.λπ.).
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια –περί τα 600.000 συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ– έχουν «κοκκινίσει», όμως το ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει αποπληρώσει, ούτε έχει αντικαταστήσει τις εγγυήσεις.
Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των χορηγήσεων της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική. Σημειώνεται εξάλλου ότι πολλά από αυτά τα δάνεια μπορεί να έχουν εξασφαλίσεις (ύψους 1,8 δισ. ευρώ), όμως για κοινωνικούς λόγους δεν γίνονται πλειστηριασμοί επί των ενεχύρων. Επιπλέον, τα δάνεια αυτά εξαιρούνται από την πώληση σε funds.
Ετσι, εν όψει των stress tests της επόμενης χρονιάς, οι τράπεζες που δεν έχουν πάρει προβλέψεις –καθώς είχαν εγγυήσεις του Δημοσίου– ζητούν μια λύση στο πρόβλημα.
Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον αρμόδιο για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργο Ζαββό, είναι να χρησιμοποιηθεί κονδύλι που θα προέρχεται από «ταμειακό απόθεμα ασφαλείας» του Δημοσίου, ώστε να καλυφθούν οι εγγυήσεις. Ωστόσο για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χρειάζεται η έγκριση των θεσμών και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση
«Κόκκινα» δάνεια και ιδιωτικό χρέος
Το σχέδιο «Ηρακλής» (APS) μπορεί να είναι η ναυαρχίδα της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, ενώ οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να ενταχθούν στο σχήμα ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Τα καλά νέα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μηδενική η απαίτηση για risk-weighted assets που σημαίνει ότι θα δεσμευθούν μηδενικά κεφάλαια προκειμένου να καλυφθεί ο κίνδυνος του χαρτοφυλακίου (πέραν των εγγυημένων τίτλων).
Το υπουργείο Οικονομικών έξαλλου, όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, δρομολογεί αλλαγές στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας ώστε να αυξήσει ταχύτητα, ενώ προωθείται ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και γι’ αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς οδικός χάρτης ενοποίησης των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων, ώστε εντός του 2020 να αποκτήσει η χώρα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκτός από τους Χ. Σταϊκούρα και Γ. Ζαββό, οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακ. Σκέρτσος κ.ά.
Από την πλευρά των τραπεζών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου και η γ.γ. της ΕΕΤ Χαρ. Απαλλαγάκη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι: Χ. Μεγάλου (Πειραιώς), Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ), Β. Ψάλτης (Αlpha), Φ. Καραβίας (Eurobank) και Θ. Πανταλάκης (Attica Bank).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου