Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τα στοιχεία για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσε την Παρασκευή το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη» και «ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της "Thomas Cook" στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».
Τα στοιχεία για την απασχόληση
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 308.121, ενώ οι αποχωρήσεις σε 305.470. Από τις 305.470 συνολικά αποχωρήσεις, οι 125.254 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 180.216 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτέμβριος 2019 και Σεπτέμβριος 2018, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 3.905 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2019 (θετικό ισοζύγιο 2.651 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (6.556) τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.173.467 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.885.930, εκ των οποίων οι 1.097.600 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 788.330 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννιαμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 287.537 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα
Πανηγυρισμοί Βρούτση
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο απασχόλησης (προσλήψεις – απολύσεις) παρουσίασε και πάλι θετικό πρόσημο (+2.651 θέσεις εργασίας). Το γεγονός αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά – λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας – παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης», σχολίασε ο Γ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της ‘Thomas Cook’ στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».
«Εντούτοις, το βελτιωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), παραμένει χαμηλό το μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.
Και συνεχίζει: «Σε αυτό το σημείο, επισημαίνω και πάλι ότι κυρίαρχος και αμετακίνητος στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας».
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε για πρώτη φορά –έμπρακτα και όχι με λόγια- μια συγκροτημένη δέσμη μέτρων και ενεργειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της «εικονικής μερικής απασχόλησης», αλλά και οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία», προσθέτει.
«Η χειρότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας»
Απ’ την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η χειρότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας καταγράφηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2019».
«Μάλιστα, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν μειωμένες κατά 60% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018», επισημαίνει σε δήλωσή του.
«Μετά το ρεκόρ απολύσεων του πρώτου μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ και το ρεκόρ μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης του δεύτερου μήνα, ήρθε άλλη μία αρνητική επίδοση να δείξει τι ακριβώς σημαίνει η υπόσχεσή της για "πολλές και καλές δουλειές".
Η διευκόλυνση των απολύσεων και η κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων παράγουν ήδη αρνητικά αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη με την αποδιάρθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε μείωση μισθών και δικαιωμάτων», σχολιάζει η Έφη Αχτσιόγλου και καταλήγει σημειώνοντας: «Η "κανονικότητα" του κ. Μητσοτάκη σε πλήρη εξέλιξη».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου