Κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης σώζει τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, από τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του.
Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 185) στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, νομιμοποιούνται παλαιότερες «διά περιφοράς» (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) συνεδριάσεις αυτοδιοικητικών οργάνων και, ταυτόχρονα, παύουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί για την εν λόγω, παράνομη μέχρι σήμερα, πρακτική λήψης αποφάσεων.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2017, είχε στηθεί μια πρωτόγνωρη φάμπρικα παράνομης και μαζικής παραγωγής πλαστών αποφάσεων για θέματα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού, προμήθειες, υπηρεσίες, προσλήψεις κ.ά., σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».
Μετά το πόρισμα άνοιξε δικογραφία για την υπόθεση, ενώ είχαν ήδη προσφύγει στον εισαγγελέα τόσο αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και σύμβουλοι που αρχικά εκλέχθηκαν με την παράταξη Παπανικολάου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο νομιμοποιείται εφεξής η πρακτική των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων, «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής». Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επιπλέον, νομιμοποιούνται αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί –σε απεριόριστο χρονικό βάθος– διά περιφοράς, «εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας».
Οπως και να ’χει, «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά»!
Αν δεν έχει ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη, «η υπόθεση τίθεται στο αρχείο», αναφέρεται ρητά και απροκάλυπτα στην προτεινόμενη διάταξη.
Το οικονομικό «αποτύπωμα» των 86 αποφάσεων, από συνολικά 63 διά περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Γλυφάδας, υπολογιζόταν από την αντιπολίτευση ότι «υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι είχαν καταγραφεί πληροφορίες στον Τύπο που ήθελαν τον κ. Παπανικολάου να πιέζει την κυβέρνηση για κατάθεση τροπολογίας που θα ακυρώνει κάθε σε βάρος του νομική ενέργεια. Οπως αποδεικνύεται, του έγινε το χατίρι με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο.
Αλλες διατάξεις
Περαιτέρω, λοιπές διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
● Επεκτείνεται η αυξημένη μοριοδότηση εμπειρίας προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που απασχολήθηκε σε νομικά πρόσωπα εκτός ΟΤΑ, που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2011 και 2012 για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος.
● Για την επιμέρους ψήφιση κάθε θέματος στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών.
● Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας από την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα «που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών». Σχετική πρόβλεψη, σημειώνεται, ισχύει και για πλήθος πολιτικών υπαλλήλων με ελεγκτικά καθήκοντα.
● Προστατεύονται οι χρηματοδοτήσεις επενδυτικών δανείων και ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δήμων από τυχόν κατάσχεση, παρακράτηση ή συμψηφισμό λόγω οφειλών στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τρίτους.
Επέκταση συμβάσεων με ιδιώτες για πράσινο και ηλεκτροφωτισμό
Με άλλη διάταξη (άρθρο 179), η κυβέρνηση επεκτείνει τη δυνατότητα των δήμων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες και για υπηρεσίες συντήρησης χώρων πρασίνου όπως και ηλεκτροφωτισμού.
Πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011 που ήδη προέβλεπε σύναψη σχετικών συμβάσεων με ιδιώτες για υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών (πρόβλεψη που διατηρείται).
Τονίζεται ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ η κατάργηση του άρθρου 61 του ν.3979/2011. Αντιθέτως, η κυβερνητική διάταξη κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου