Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. Αθανάσιος Επιτροπάκης
Ανέλαβε επισήμως την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.) Αθανάσιος Επιτροπάκης, ο οποίος, αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και ενημερώθηκε, σε πρώτη φάση, από τον απερχόμενο Πρόεδρο Απόστολο Φάκκα και τους εργαζόμενους, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
Κύπελλο Ερασιτεχνών: Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας - Νίκη Αξού (1-1)3-2. Νίκη ουσίας με «αδικημένη» τη... Νίκη
Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι με αρκετό «άρωμα» της φετινής Α1, διεξήχθη σήμερα στο γήπεδο της Πέλλας. Ο Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα που έχει «χτίσει» την τελευταία 10ετία ομαδικά και ατομικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού, πήρε τελικά το αποτέλεσμα, όμως η Νίκη Αξού έδειξε με την παρουσία της, ότι φέτος δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ο περσινός «φτωχός συγγενής» της κατηγορίας...
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
Εδώ κανονικότητα, εκεί κανονικότητα, τι είναι η κανονικότητα;
«Η κανονικότητα είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος. Είναι άνετος για να περπατάς σ' αυτόν αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια», Vincent van Gogh
Η λέξη κανονικότητα που παλιότερα σύχναζε σε κείμενα και διαλόγους κοινωνιολόγων, ιδιαίτερης μάλιστα σχολής, γνωρίζει τελευταία μεγάλες δόξες στο λεξιλόγιο πολλών πολιτικών προσώπων, επίσης ιδιαίτερης σχολής. Η αλήθεια είναι πως η πολιτική χρήση της έννοιας «κανονικότητα» δεν εμφανίζεται μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά μερικά χρόνια πιο πριν. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε όταν η χώρα σφάδαζε στους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κρίση και κάποιοι προσδοκούσαμε να βγούμε απ’ αυτήν. Αυτή την έξοδο αποκαλούσαν αρκετοί «κανονικότητα». Είναι επίσης αλήθεια ότι η πολιτική χρήση της έννοιας «κανονικότητα» ήταν μάλλον συχνότερη στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος εν σχέσει με αυτή στην οποία κατοικοεδρεύει περισσότερο μετά την 7η Ιουλίου.
Τα αποτελέσματα των αγώνων κυπέλλου της Κυριακής
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις η σημερινή αγωνιστική του κυπέλλου με εξαίρεση ίσως το διπλό της Καλής στη Δωροθέα αφού τις δύο ομάδες τις χωρίζει φέτος μία κατηγορία, με το σκορ της ημέρας να επιτυγχάνεται από τον Εδεσσαϊκό στα Σεβαστιανά.
Στους αγώνες των ομάδων της Πέλλας στη Γ Εθνική, είχαμε νικητή τον Αλμωπό στο ντέρμπι του νομού επί της Αναγέννησης, ενώ η Θύελλα Σαρακηνών απέσπασε ισοπαλία στον Εύοσμο από τον Αγροτικό Αστέρα. Ο Εδεσσαϊκός είχε ρεπό στο πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στο κύπελλο. Όλα τα σημερινά αποτελέσματα:
Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;
Εάν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε με συντομία τα κεκτημένα αλλά και τα αδιέξοδα τόσο της φιλελεύθερης πολιτειακής (civic) όσο και της εθνοτικής (ethnic) παράδοσης της ιδιότητας του πολίτη, μάλλον δεν θα μπορέσουμε να βρούμε πιο λαμπρή διατύπωση από αυτή ενός διάσημου Γάλλου φιλοσόφου, που προφανώς δεν εγγράφεται σε κανένα από τα δύο παραπάνω θεωρητικά ρεύματα ούτε είναι της μόδας στις μέρες μας.
Ο λόγος για τον Λ. Αλτουσέρ, ο οποίος, ήδη από το 1959, στο πρώτο του δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας, γράφει: «Ο πολίτης είναι το κράτος μέσα στον ιδιώτη». Κράτος, πολίτης, ιδιώτης. Η διατύπωση τα εμπεριέχει όλα: επιβολή, υποβολή, συμμετοχή, αποκλεισμό. Αυτό που επιχειρήσαμε στο βιβλίο είναι να δούμε πώς εφαρμόζεται η προηγούμενη αλτουσεριανή ρήση στην ελληνική περίπτωση: Πώς «ο πολίτης είναι το [ελληνικό] κράτος μέσα στον ιδιώτη»;
Ετικέτες
Αρχική σελίδα,
Έλληνας πολίτης,
έννοια,
ιδιότητα,
ιδιώτης,
κράτος,
παραδόσεις,
πολιτική,
στην κοινωνία
Δανεικά κι αγύριστα
Στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών μπορεί να βρει κανείς πολλά για να τον ενοχλήσουν, λ.χ. τη μερική ή και ολική αδιαφάνεια του «πόθεν». Προβλήματα πάντως έχει και ο δημόσιος έλεγχος που ασκείται στην πολιτική συντεχνία για τα οικονομικά της, από τους δημοσιογράφους, αλλά πλέον και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοσιογραφία έχει τα μοτίβα της, θεμελιωμένα στην προκατάληψη ή στην πολιτική σκοπιά κάθε Μέσου: θα ψέξουμε σαν πλούσιο τον αντίπαλο, και τους δικούς μας θ’ αφήσουμε να τους ψέξουν οι αντίπαλοι - τόσο απλό.
Το φρικιό με τη βαριοπούλα
Ο Φρόιντ υποστήριζε πως η βασιλική οδός για να φτάσουμε στο υποσυνείδητο είναι τα όνειρά μας. Τα όνειρα απασχολούσαν την ανθρωπότητα από την αρχή της. Και οι ερμηνείες τους είναι άπειρες. Από μηνύματα θεών, προβλέψεις για το μέλλον, σήματα για κάποιο επικείμενο καλό ή κακό ή αποκάλυψη κάποιου καλά φυλαγμένου μυστικού. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ονειροκρίτες, ένα είδος fake εγκυκλοπαίδειας που ερμηνεύει τα διάφορα σύμβολα σε καλά ή κακά και ενίοτε δίνει και συμβουλές.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
Η έμμετρη, πλην αμετροεπής κολακεία
[Χωρίς τίτλο. Ξύλο, χώμα, χρώματα σκόνες, ρολόγια, πλέξιγκλας, 100x150 εκατ. Εργο (2004) του Δημήτρη Αληθεινού από την έκθεσή του στη Roma Gallery (Ρώμα 5, Αθήνα). Από τις 19/9 έως τις 19/10] |
Άλλο το βαρύτατα ενοχλητικό: ότι η μαντιναδούλα της ηλικιωμένης Καρπάθιας είναι μετριοπαθέστατη, αν τη συγκρίνουμε με όσα κηρύσσουν οι αγιογράφοι του κ. Κυρ. Μητσοτάκη από τηλεοράσεως (σχεδόν απ’ όλα τα κανάλια), από τους συντριπτικά περισσότερους ραδιοσταθμούς και τις συντριπτικά περισσότερες εφημερίδες, με υμνητικούς γιγαντότιτλους και σχόλια τυπωμένα με λιβάνι, όχι με μελάνι...
Η εξοικείωση των παιδιών με το νερό αποτελεί στρατηγική μείωσης των πνιγμών
Στην Ελλάδα ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική γνωστή αιτία ακούσιου θανάτου σε ηλικίες έως 14 ετών. Κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι. Συνολικά για το 2018 έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην κολύμβηση. Το σχολείο αποτελεί ένα ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για την εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο περιβάλλον.
98 δισ. ευρώ λείπουν από τις καταθέσεις!
Το ποσό των σχεδόν 100 δισ. ευρώ, λείπει από τις τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς η αιμορραγία που καταγράφηκε στη διάρκεια των μνημονίων δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την αναιμική αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται την τελευταία τριετία.
Επίσης, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες των αλλοδαπών κατοίκων, ήταν πολύ ταχύτερη από το 2010 μέχρι και το 2017.
Το «Μολών Λαβέ» δεν το είπε ο Λεωνίδας και ο Πήλιος Γούσης δεν ήταν προδότης!
Οι ιστορικοί γράφουν πολλές φορές ανακρίβειες που τα χρόνια τις παίρνουν από το χέρι, τις μεγαλώνουν με τροφή την υπερβολή και την ακριτομυθία, και τις παραδίδουν στις επόμενες γενιές ως θέσφατα, διαμορφώνοντας, τελικά, λανθασμένα στερεότυπα που πλανώνται και πλανούν εις τους αιώνας των αιώνων.
Λέγεται πως «ο Θεός δεν μπορεί να μεταβάλει το παρελθόν, οι ιστορικοί όμως μπορούν. Επειδή, λοιπόν, είναι χρήσιμοι γι' αυτό, ο Δημιουργός ανέχεται την ύπαρξή τους»… Ο Βρετανός συγγραφέας Σάμουελ Μπάτλερ το έχει πει και σαν να έχει δίκιο. Οι ιστορικοί γράφουν πολλές φορές ανακρίβειες που τα χρόνια τις παίρνουν από το χέρι, τις μεγαλώνουν με τροφή την υπερβολή και την ακριτομυθία, και τις παραδίδουν στις επόμενες γενιές ως θέσφατα, διαμορφώνοντας, τελικά, λανθασμένα στερεότυπα που πλανώνται και πλανούν εις τους αιώνας των αιώνων.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
Ομολογία Θεοχάρη για την Thomas Cook και πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κυνική παραδοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι γνώριζε από τον Ιούλιο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Thomas Cook.
Μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ, με αφορμή την… παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης ρωτήθηκε εάν γνώριζε για το μέγεθος του προβλήματος από τις 25 Ιουλίου όταν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας.
Πιέσεις ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου
Η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων(13η σύνταξη) που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί
Η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του Άρθρου 4 για το 2019. Όπως επισημαίνεται από το ΔΝΤ χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη βασισμένη στην συμπερίληψη.
Έλεγχοι στα ρολόγια της ΔΕΗ από την Εφορία!
Στη διασταύρωση των δεδομένων των ακινήτων, με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που διαφεύγουν της φορολογίας, προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα διαμερίσματα και γενικά οι κατοικίες που δηλώνονται ως «κλειστά» στην Εφορία και οι ελεγκτικές αρχές θα τσεκάρουν, εάν πράγματι είναι κλειστά ή οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται με διάφορες μεθόδους, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
Συνεχίστηκε και σήμερα (Πέμπτη) η καταγραφή διαφωνιών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, επί των 49 συνολικά προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.
Σήμερα, ήταν η πρώτη θεματική ενότητα των άρθρων 3 (παρ. 1,2,3) 13 (παρ. 5), 33 και 59 που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019
«Απύθμενο το θράσος της Ν.Δ. με τις συντάξεις χηρείας»
Σφοδρή αντίδραση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, προκάλεσε η δήλωση του Γιάννη Βρούτση με αφορμή την καταβολή των συντάξεων χηρείας με αύξηση από 50% σε 70% και άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για αποκατάσταση αδικίας, με την Έφη Αχτσιόγλου να υπενθυμίζει ότι τα μέτρα αυτά έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθυστέρησε την καταβολή τους για δύο μήνες.
Ζουν σε παράλληλο σύμπαν
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1980 ως Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού. Οι φετινοί εορτασμοί... συμπίπτουν με το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες των χωρών που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα κι αυτό το γνωρίζουν ακόμη και τα νήπια. Την ώρα, λοιπόν, που ξενοδόχοι, προμηθευτές, εστιάτορες, εργαζόμενοι και όλοι όσοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό μετρούν τις πληγές τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, το υπουργείο Τουρισμού στέλνει δελτίο Τύπου με τίτλο «Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού» και μας ενημερώνει ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, η οποία φέτος έχει θέμα «Τουρισμός και Εργασία: Ενα καλύτερο μέλλον για όλους» και «ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σημαντικός. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%».
«O κ. Μητσοτάκης να κάνει τον θετικό απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίκτυο Bloomberg για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους. Όπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι είναι σημαντική η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.
Άσπονδοι συνάδελφοι: Οδηγός επιβίωσης στο γραφείο
Συνήθως η εργασιακή μας καθημερινότητα έχει αρκετές παθογένειες ακόμη και αν το κλίμα είναι εξαιρετικό, είτε αυτές σχετίζονται με τη μισθοδοσία, είτε με τις υπερωρίες είτε με το ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς μας. Όταν, όμως, μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και συνάδελφοι με τοξικές συμπεριφορές, η εμπειρία πραγματικά… απογειώνεται. Δυστυχώς, αν και ζούμε σε παρόμοιες συνθήκες και αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα με τους ανθρώπους που εργάζονται ακριβώς δίπλα μας, πολύ συχνά εκείνοι έχουν την τάση να μας αντιμετωπίζουν εχθρικά. Αιτία για αυτό μπορεί να είναι μια ανταγωνιστική λογική, στα πλαίσια της οποίας επιχειρούν να εξελιχθούν επαγγελματικά υποσκάπτοντας τους γύρω τους ή ακόμη και η ίδια η προσωπικότητά τους – κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς βαθιά ανασφαλείς. Τι κάνουμε, όμως, όταν είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της ημέρας μας καθισμένοι δίπλα σε έναν τέτοιο συνάδελφο;
Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης
«H Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα». Έτσι απαντά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Washington Post "τέσσερα χρονια μετά, στο τέλος της θητείας σας, τι θέλετε να λένε οι άνθρωποι;", σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας που παραχώρησε τη Δευτέρα και δημοσιεύεται σήμερα. «Η νούμερο 1 προτεραιότητά μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τούς νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης» τονίζει ο πρωθυπουργός.
Ηταν το Μάτι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο;
Τόση προεκλογική τυμβωρυχία με καθημερινά πρωτοσέλιδα για τα βαμμένα με αίμα χέρια της Δούρου και του Τσίπρα, με ειδικά ερευνητικά ρεπορτάζ τις παραμονές των εκλογών, μπορεί να βοήθησε στην εκλογή της Ν.Δ. αλλά άρκεσε μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή προκειμένου ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης να αποδεχτεί την οδυνηρή πραγματικότητα του ακραίου φαινομένου, που μαζί με τις διαχρονικές κακοτεχνίες και τη διασπορά αρμοδιοτήτων κατέληξε στην τραγωδία στο Μάτι.
Πόσα στοίχισαν/στοιχίζουν στον Ελληνα οι πρόσφυγες;
Oι Ελληνες πολίτες ωφελήθηκαν οικονομικά από την προσφυγική κρίση λόγω της αύξησης του ΑΕΠ που προέκυψε από την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ακούγεται απάνθρωπο και παράλογο στον σκληρά παράλογο κόσμο που ζούμε. Είναι όμως γεγονός.
Το ερώτημα αυτό το ακούω από φίλους και γνωστούς, άλλοτε καλόβουλα ως απορία και άλλοτε κακόβουλα ως ξενοφοβική δήλωση. Η απλή και ξεκάθαρη απάντηση είναι ότι οι Ελληνες πολίτες δεν πλήρωσαν τίποτα για τους πρόσφυγες.
Στην πραγματικότητα, οι Ελληνες πολίτες ωφελήθηκαν οικονομικά από την προσφυγική κρίση λόγω της αύξησης του ΑΕΠ που προέκυψε από την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ακούγεται απάνθρωπο και παράλογο στον σκληρά παράλογο κόσμο που ζούμε. Είναι όμως γεγονός.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ (εσωτερικού) και η συνάντηση Μητσοτάκη με ομόλογό του... άγνωστης χώρας
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές) αντιμετώπισε δυσκολία στη μετάδοση της είδησης για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο σχετικό τηλεγράφημα (στα ελληνικά) ο ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται απλώς ως «ομόλογος του Έλληνα πρωθυπουργού» χωρίς να αναφέρεται ποιας χώρας είναι πρωθυπουργός! Στο τηλεγράφημα στα αγγλικά, βέβαια, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας (North Macedonia Prime Minister).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)