Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:
- Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
- Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά.
- Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:
- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
- Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα.
- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.
- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης.
Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.
Τέλος, στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.
ΣΥΡΙΖΑ: Προαποφασισμένες κι αναίτιες οι αυξήσεις στη ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι το σχέδιό της ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές ανάγκες και τις ζημίες της ΔΕΗ, ώστε να επιβάλει την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αυξήσεις που προωθούνται στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, προσθέτοντας ότι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές της ανάγκες και τις ζημίες της εταιρίας, ώστε να επιβάλει την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας με 500 εκατ. ευρώ».
Αφού υπογραμμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιβάρυνση ξεπερνά το 15%, ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 13,4%, ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να κλείνει το μάτι στους ιδιώτες παρόχους, δημιουργώντας χώρο για κέρδη και πελάτες χωρίς κόστος και επενδύσεις».
«Απροθυμία κυβέρνησης»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση όφειλε να προχωρήσει στην απόδοση των περίπου 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2007-2011. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η προηγούμενη απέδωσε το έτος 2017, 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2015, από το κοινωνικό μέρισμα, «επιλέγοντας να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές».
«Η απροθυμία της κυβέρνησης να αποδώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, ότι η προεκλογική της παροχολογία "δεν βγαίνει" και ζημιώνει αντί να ανακουφίζει την ελληνική κοινωνία», τονίζει επίσης ο κ. Φάμελλος.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου