Την πλήρη αποδόμηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του έργου που έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού, δυσφημώντας μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας. Έτσι, μετά τα «προβλήματα» του Ταμείου που διαπιστώθηκαν προχθές, χθες, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε η υπουργός στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, συνοδευόμενη από τον γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου, τη διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη και την υπεύθυνη τεχνικών υπηρεσιών κ. Δρούγκα, διαπίστωσε «την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί».
Δια της απαξιώσεως προφανώς προλυαίνεται το έδαφος για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΤΑΠΑ, δεδομένου ότι η λύση των περισσότερων προβλημάτων είχε δρομολογηθεί και εν μέρει επιτευχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την αυτοψία σε ό,τι αφορά το πωλητήριο του ΤΑΠΑ στο μουσείο αναφέρει ότι «λειτούργησε τους τελευταίους μήνες ως εκθετήριο, και δη αντικειμένων τρίτων, παρά με τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ. Ο λόγος είναι ότι είτε δεν υπήρχε παραγωγή, είτε η διαδικασία προμήθειας των αντικειμένων ήταν προβληματική. Ενώ οι υπάλληλοι του πωλητηρίου έχουν αποστείλει εγκαίρως τις παραγγελίες τους στις κεντρικές αποθήκες του ΤΑΠΑ, δεν έχει γίνει ακόμη η παραλαβή των απαιτουμένων ποσοτήτων. Οι παραλαβές είναι σποραδικές και ελλείπουσες». Εντοπίζει δε τη δυσχέρεια στην τροφοδοσία του πωλητηρίου στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή πωλητέων αντικειμένων» και ότι «είναι απολύτως προβληματική η σχέση με τη μεταφορική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΠΑ». Παράλληλα, αναφέρει ότι «παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και σε βιβλία, οδηγούς και καταλόγους του ΤΑΠΑ», ενώ «εξαιτίας της ανεπαρκούς παραγωγής αντικειμένων, το πωλητήριο διαθέτει προς πώληση διαφορετικά αντικείμενα από εκείνα που εκθέτει, ενώ εκείνα τα οποία εκθέτει δεν υπάρχουν διαθέσιμα στις αποθήκες του», για να καταλήξει ότι «οι απώλειες των εσόδων για το ΤΑΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλές». Αν δίνονταν και κάποια νούμερα και συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ετών, θα είχε ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τις ακριβείς «απώλειες» εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, παραδέχεται ότι το πωλητήριο είναι κλειστό από τις 18 Ιουλίου «λόγω προβλήματος στο σύστημα κλιματισμού» και αναφέρει ότι εργάζονται τεχνικοί προκειμένου να το παραδώσουν τις επόμενες μέρες.
Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε να συμπληρώσει η συνέντευξη της υπουργού στον ΣΚΑΪ, αρκούντως ενδιαφέρουσα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια πολιτισμός. Κατά την κυρία Μενδώνη, ο πολιτισμός πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της στον Σταύρο Μπένο και στο Διάζωμα. Ερωτώμενη από τον Άρη Πορτοσάλτε «πώς μπορεί με πλαίσιο τον τουρισμό να έχουμε οικονομική ανάπτυξη και να μπει ολόκληρη η περιφέρεια μέσα», η υπουργός απάντησε «με όλο τον σεβασμό μου στον κύριο Μπένο, λέω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως το κάνει ο ίδιος και εξυπηρετεί ο φορέας του, το έχουμε ασπαστεί εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα είναι ότι αυτά δεν έχουν γίνει πράξη. Τώρα ήρθε λοιπόν η στιγμή να γίνουν πράξη». Μέχρι τώρα, απ' όσο γνωρίζουμε το υπουργείο Πολιτισμού δεν ασπαζόταν τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Διαζώματος. Η ταύτιση του ΥΠΠΟΑ με το Διάζωμα μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη αρχαιολόγοι αλλά και εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ.
Καθόλου αθώα δεν είναι η αναφορά στην «αξιοποίηση» του αρχαιολογικού χώρου της Βραβρώνας. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο του 2014, όπου επί γενικής γραμματείας στο ΥΠΠΟΑ της Λ. Μενδώνη είχε παρουσιαστεί πρόταση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Βραβρώνας και του Κεραμεικού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Πολιτισμού. Το σχέδιο είχε αποσυρθεί από τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη.
Οι αρχαιοφύλακες και η “Αυγή”
Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι η μόνη αναφορά για τους αρχαιοφύλακες αφορούσε το ενδεχόμενο να φοράνε στολή. Ποιο brand να σκεφτούμε; Πάντως, τα προβλήματα φύλαξης των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων δεν θα λυθούν με στολές, αλλά με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Βέβαια, με την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 στο Δημόσιο μάλλον θα μείνουμε μόνο με τις στολές.
Η Λίνα Μενδώνη απάντησε και στην “Αυγή”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Διάβασα και άκουσα την ανησυχία ότι, επειδή στο Δ.Σ. μετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να φύγουν ενδεχομένως έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια σκέψη». Βέβαια, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς μπορεί το ΤΑΠΑ να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου στο Δ.Σ. του για πρώτη φορά μετά το 1977 που ιδρύθηκε. Για τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης, φυσικά, δεν γίνεται κουβέντα.
Πόλυ Κρημνιώτη
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου