Ένας ακόμη λόγος για τη μείωση των εσόδων στο παγκάρι είναι ότι λόγω της καθιέρωσης των pos και τη χρήση της τραπεζικής κάρτας έχει μειωθεί ο αριθμός των πιστών που έχουν κέρματα.
«Παλιότερα ήταν πιο συχνά τα κέρματα των δύο ευρώ, ενώ τώρα κυριαρχούν τα 20, 50 λεπτά, άντε και κανένα κέρμα του ενός ευρώ. Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ και αυτό αποτυπώνεται και στα χρήματα που διαθέτουν για την εκκλησία κάθε Κυριακή». Με αυτά τα λόγια ο ιερέας περιγράφει στην εφημερίδα «Θεσσαλία» τη μείωση των εσόδων στο παγκάρι του ναού που μέσα στην κρίση έχει κορυφωθεί.
Η μείωση των συντάξεων επέφερε πλήγμα στην κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικά προσερχόμενων πιστών κάθε Κυριακή για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.
Παράλληλα η μείωση των μισθών και η ανεργία περιόρισαν τις οικονομικές δυνατότητες των πιστών να προσφέρουν στην Εκκλησία στο βαθμό που το έκαναν κατά το παρελθόν. Όλα αυτά με τη σειρά τους οδήγησαν στη μείωση των εσόδων στους ναούς, τη στιγμή μάλιστα που τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται.
Το παγκάρι της εκκλησίας είναι το κύριο έσοδο για τις ενορίες. Από τις Θείες Λειτουργίες της Κυριακής αλλά και τα μυστήρια οι πιστοί ρίχνοντας τα κέρματα για να ανάψουν το κερί τους, τονώνουν ουσιαστικά οικονομικά και τον ναό για να συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του.
Οι παλιές εποχές όπου τα κέρματα των δύο ευρώ, του ενός ευρώ, ακόμη και τα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ, κυριαρχούσαν, πέρασαν. Τώρα ο ήχος από κόκκινα κέρματα και των 20 λεπτών, των 50 λεπτών, ακούγεται πιο έντονα στο παγκάρι.
Τι άλλαξε όμως; Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος «την τελευταία δεκαετία υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, με αποτέλεσμα αυτό να επιδράσει και στην οικονομική δυνατότητα του πιστού να αφήσει χρήματα στο παγκάρι για να ανάψει ένα κερί. Εμείς εκτιμάμε τη μείωση στο παγκάρι μέσα σε αυτά χρόνια της κρίσης ακόμη και στο 40%. Και την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξάνονται. Μην ξεχνάμε πως από αυτά τα έσοδα θα πρέπει να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο, το τηλέφωνο, τους ιεροψάλτες και τις νεωκόρους, τη συντήρηση του Ναού. Βέβαια για την συντήρηση του Ναού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα πρέπει να αλλάξουμε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και το κόστος είναι τεράστιο».
Παράλληλα από τα έσοδα του παγκαριού στηρίζεται και το Σπίτι Γαλήνης της κάθε Ενορίας.
«Ένας ακόμη λόγος για τη μείωση των εσόδων στο παγκάρι είναι και το γεγονός ότι μετά την καθιέρωση των pos και τη χρήση της τραπεζικής κάρτας για τις συναλλαγές, έχει μειωθεί και αριθμός των πιστών που έχουν κέρματα».
Μάλιστα πρόσθεσε πως ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν μειωθεί και οι δωρεές από πιστούς.
Αυξήθηκε η προσέλευση, μειώθηκαν τα έσοδα
Από την πλευρά του ο ιερέας στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Κωνσταντίνος Αυγέρης ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία τόνισε πως, «αν συγκρίνουμε τα χρόνια από την έλευση του ευρώ με την τωρινή κατάσταση, θα διαπιστώσουμε πως η μείωση στα έσοδα από το παγκάρι, έφτασε μέχρι και 35%. Οι πιστοί έχουν δεχτεί τις συνέπειες της κρίσης με τις μειώσεις των συντάξεων και δεν μπορούν να διαθέσουν αρκετά χρήματα για το παγκάρι. Άλλες εποχές πρόσφεραν με άνεση τα δύο ευρώ, αλλά τώρα βλέπουμε και αρκετά κόκκινα κέρματα, δηλαδή των πέντε λεπτών. Στα χρόνια που πέρασαν οι πιστοί δεν έχουν μειωθεί. Ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται τις Κυριακές στις Θείες Λειτουργίες παραμένει σταθερός, για να μην πούμε ότι έχει αυξηθεί, αλλά βλέπουμε ότι έχει μειωθεί η δυνατότητά τους να συνδράμουν οικονομικά. Κατανοούμε τις δυσκολίες του κόσμου και αυτό φαίνεται μέσα από την αύξηση του αριθμού των πιστών που εξυπηρετούνται από το Σπίτι Γαλήνης. Οι Ενορίες δίνουν μεγάλο αγώνα για να παρέχουν το φιλανθρωπικό και ευρύτερο έργο τους».
Πηγή: e-thessalia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου