Νέα εποχή για ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, καθώς η κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα καταργεί την αυτονομία τους και μεταφέρει τις εν λόγω ελεγκτικές υπηρεσίες στις γενικές γραμματείες Φορολογικής Πολιτικής και Εργασίας αντίστοιχα.
Η είδηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, με δηλώσεις τέως υπουργών να υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «υποβάθμιση» των υπηρεσιών και να προειδοποιούν για και την κυβέρνηση να απαντά με αιχμές, κάνοντας λόγο για «αποκομματικοποίηση» την ώρα που οι υπηρεσίες θα υπάγονται πια απευθείας σε γενικές γραμματείες υπουργείων και άρα θα υπόκεινται σε πιο στενό κομματικό και κυβερνητικό έλεγχο. Οι λιγότεροι έλεγχοι ήταν μάλιστα ένα απ’ τα αιτήματα που προεκλογικά έθεταν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σε συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
H Ν.Δ. οραματίζεται «ένα κράτος δίχως ελεγκτικούς μηχανισμούς, μια χώρα που θα βασιλεύει ξανά η φοροδιαφυγή, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εργοδοτική αυθαιρεσία, μια κοινωνία που θα είναι έκθετη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Υποβαθμίζοντας το κράτος - θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον».
«Δέκα μόλις μέρες μετά τις εκλογές, η ΝΔ προχωρά στην κατάργηση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ και στην πλήρη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ» συνεχίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απλές διοικητικές ή γραφειοκρατικές μεταβολές, αλλά για κινήσεις που αποδιαρθρώνουν κρίσιμους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας», επισημαίνει.
«Η ΝΔ δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας ελεγκτικές υπηρεσίες "'πρώτης γραμμής"» για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, τονίζει η τέως υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Για «το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες» έκανε λόγο ο Τρύφων Αλεξιάδης,πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ θέτει «σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του»
Όσον αφορά στο ΣΕΠΕ ο νυν Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Παναγιώτης Κορφιάτης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός».
Αιχμηρή ήταν η αντίδραση και της τέως υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, που επισήμανε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών».
Το ΣΕΠΕ πια θα υπάγεται στις αρμοδιότητες της νέας γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη η οποία υπηρέτησε στο ίδιο πόστο την περίοδο 2011-2015 και συνέδεσε το όνομά της με την απελευθέρωση των απολύσεων. Η κ. Στρατινάκη ορίστηκε γραμματέας μόλις μια μέρα πριν το προεδρικό διάταγμα για κατάργηση των ειδικών γραμματειών.
Τι απαντά ο Απ. Βεσυρόπουλος
Τη δική του ερμηνεία δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κάνοντας λόγο για «αποκομματικοποίηση» και αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών».
Όπως αναφέρει, «αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία».
Επίσης, σημειώνει ότι «θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου