Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Εξι αλήθειες για την ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά

Αλήθεια πρώτη: Η ΕΡΤ είναι δημόσια χρηματοδοτούμενος πάροχος δημόσιου αγαθού σύμφωνα με τους καταστατικούς της νόμους και τη φύση της. Επομένως δεν λειτουργεί αποκλειστικά με την αρχή της οικονομικής ανταποδοτικότητας.
Άρα, πέραν άλλων, όχι μόνον μπορεί, αλλά και οφείλει να προβάλλει και αγώνες του λαοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα, που είναι το ποδόσφαιρο. Οχι χωρίς όρους, όχι με κάθε τίμημα, αλλά πάντως όχι με μόνο κριτήριο την οικονομική ανταποδοτικότητα. Αν η οικονομική ανταποδοτικότητα ήταν το μόνο κριτήριο για όσα εκπέμπει η ΕΡΤ, η ΕΡΤ δεν θα έπρεπε να είχε καν ιδρυθεί.
Αλήθεια δεύτερη: Από τις 21 Νοεμβρίου 2018, μέρα που ανέλαβε νέα διοίκηση στην ΕΡΤ, το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν ανέλαβε καμία -ούτε μία- νέα δέσμευση σχετικά με την προβολή αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
Συνέχισε απλώς να υλοποιεί -δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά- τις ήδη πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας δεσμεύσεις που προέκυπταν από το Προσύμφωνο διάθεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, για τις οποίες μάλιστα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας πληρωμές για ήδη προβληθέντες αγώνες.
Εμείς απλώς επικυρώσαμε και τυπικά την ήδη διαμορφωμένη νομική και ουσιαστική πραγματικότητα. Τα περί του αντιθέτου διασπαρέντα από έναν μποχαλέο εσμό πληρωμένης παραδημοσιογραφίας, καλοπληρωμένους εξυπνάκηδες, λούμπεν φουκαράδες διάφορους ανεπροκοπάκηδες, «κεντροαριστερούς» σώγαμπρους κ.λπ., ως προς το μεν περιεχόμενό τους είναι ψεύδη, οι δε χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στην ΕΡΤ και σε εμένα προσωπικά επιστρέφονται όχι βέβαια σε αυτόν τον άθλιο εσμό -αυτοί είναι οι ίδιοι τμήμα της αποφοράς που εκλύουν- αλλά στα όποια αφεντικά τους.
Αλήθεια τρίτη: Ασφαλώς ανήκει στον ρόλο της ΕΡΤ να υπηρετεί διάφορες συναφείς με τη φύση της δημόσιες πολιτικές, όπως η ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής, η προβολή του εθνικού και λαϊκού μας πολιτισμού, η παροχή της δυνατότητας σε νέους δημιουργούς να πραγματοποιήσουν κάποιο σχέδιό τους, η παροχή φωνής και εικόνας σε ομάδες αποκλεισμένες -π.χ. λόγω μη εμπορικότητας- από τα ιδιωτικά κανάλια, η προβολή της κάθε πτυχής της πατρίδας μας στον παγκόσμιο ελληνισμό, και, βεβαίως, η ενίσχυση, και μέσω σχετικών συμβολαίων, του αθλητισμού, προεχόντως, αλλά όχι μόνο του ερασιτεχνικού.
Εκείνο που δεν ανήκει στην ΕΡΤ είναι να μολυνθεί από τη γνωστή τοξικότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζω ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ βρίσκονται για τέταρτο πλέον συνεχές έτος υπό την άμεση επιτροπεία της FIFA, πράγμα που από μόνο του ήδη δείχνει το βάθος του προβλήματος.
Η απόφαση της πολιτείας να παρέμβει με σκοπό την εξυγίανσή του -αδέξια στην εφαρμογή της και πρόχειρη στην προετοιμασία της- θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταφερθεί ποδοσφαιρική τοξικότητα στην ΕΡΤ (πράγμα που δεν αποφεύχθηκε), αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διορθωθεί αν διαιτάται από το κράτος.
Αλήθεια τέταρτη: Το παραπάνω Προσύμφωνο εμφανίστηκε και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ μετά από ενημέρωσή της από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κωστόπουλο για σχετική συμφωνία μεταξύ του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και της Super League. Δηλαδή πέραν του τότε αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, στο Προσύμφωνο (προφανώς και στην προετοιμασία του) ασφαλώς ενεπλάκησαν τόσο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Super League κ. Βασίλης Γκαγκάτσης όσο και ο τότε πρόεδρός της και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μπαταγιάννης. Γνώριζαν και συνέπραξαν.
Η ΕΡΤ πάντως έπρεπε να είναι επιφυλακτικότερη. Το Προσύμφωνο την επιβάρυνε με ποσό άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, ενώ, αν εφαρμοστεί κατά τους όρους του, θα την επιβαρύνει με ποσό άνω ή περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το 2019-2020. Το κόστος της Super League 2 (πάνω-κάτω της παλαιάς Football League αντίστοιχης με τη Β’ Εθνική) ξεπερνά τα 15.000.000 για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Λίγα σημεία σύγκρισης: όλο το Copa America κόστισε συνολικά 250.000 ευρώ.
Το Roland-Garros 140.000 (από τα οποία 40.000 αντί διαφημιστικού χρόνου). Η 16 ωριαίων επεισοδίων σειρά «Η ζωή εν τάφω» κόστισε 1.632.000, ενώ, π.χ., για τον Κισσαμικό, ομάδα της Super League 2, το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ, για τη Λαμία και τον Αρη Θεσσαλονίκης, ομάδων της Super League 1 αντιστοίχως 2.108.000 και 2.790.000) και για τις Π.Ο. Τρίγλιας ή Κρόνο Αργυράδων (ομάδες της Football League για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή κάτι σαν Γ΄ Εθνική) το κόστος ανέρχεται σε 160.000 ευρώ ανά ομάδα. Επίσης, ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, με βάση το Προσύμφωνο, η ΕΡΤ αγοράζει δικαιώματα για περίπου 18 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό, από τηλεοπτική άποψη, είναι στα όρια του αδυνάτου.
Αλήθεια πέμπτη: Στις επτά ομάδες της Super League (Super League 1 για το 2019-2020) των οποίων έχει δικαιώματα η ΕΡΤ περιλαμβάνονται γενικά μεσαίες ή ανερχόμενες ομάδες. Αν αποχωρήσει από αυτές -όπως ακούγεται- ο Παναθηναϊκός, η ΕΡΤ θα μείνει χωρίς καμία πραγματικά ελκυστική για το ευρύτερο -δηλαδή πέραν των οπαδών της- κοινό ομάδα.
Για τον λόγο αυτό είναι ορθό να συνάψει η ΕΡΤ κατάλληλη συμφωνία με κάποια από τις άλλες «μεγάλες» ομάδες -τέτοιες προτάσεις έγιναν από τις ΑΕΚ (που καθώς ανακοινώθηκε παραμένει σε συνδρομητικό κανάλι) και ΠΑΟΚ, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πρέπει να είναι, αν γίνει όπως προσκλήθηκε, πρόταση και από τον Ολυμπιακό.
Ακόμη δε και αν παραμείνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και λόγω σχετικής ποινής δεν εκτιμάται ότι θα έχει ευρωπαϊκή πορεία πριν από το 2021, ακόμη και αν πάει καλά στο πρωτάθλημα (πράγμα όχι βέβαιο), μια δεύτερη «μεγάλη» ομάδα θα είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την ΕΡΤ. Διαφορετικά, η ΕΡΤ θα μείνει με ένα μέτριας ποιότητας και μάλλον μικρής θεαματικότητας ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατά πλειοψηφία αγώνες που θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα και αλάνες, ενώ όλες ή σχεδόν όλες οι τηλεοπτικά ενδιαφέρουσες ομάδες θα προβάλλουν τους αγώνες τους αλλού.
Αλήθεια έκτη: Η ΕΡΤ καλείται να διαχειριστεί μια τετελεσμένη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την πανάκριβη Super League 2. Τα προβλεπόμενα από το Προσύμφωνο σχετικά ποσά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες ομάδες συναίνεσαν στην περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ακριβώς επειδή τους δόθηκε υπόσχεση ότι θα λάβουν αυτά τα ποσά.
Όποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -και ίσως, τονίζω: «ίσως», ανάμεσά τους να μην είναι όλα τα καλύτερα παιδιά- έδωσαν πίστη σε μια δέσμευση της πολιτείας, ενώ κανένας δεν ζήτησε, ευθαρσώς και δημοσίως, να μην υλοποιηθεί ως προς το σημείο αυτό το γνωστό σε όλους από πέρσι Προσύμφωνο. Είναι θέμα κύρους της πολιτείας να τηρήσει τη δέσμευση αυτή και η νέα Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ να δώσει εντολή να υπογραφεί σύμβαση με τη Super League 2, είτε κατά το Προσύμφωνο είτε συναινετικά τροποποιημένη μετά από επαναδιαπραγμάτευση.
 
Γιάννης Ζ. Δρόσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: