Από το 1985 υπάρχει στη νομοθεσία της χώρας η πρόβλεψη πολιτικού όρκου - πολιτικής διαβεβαίωσης για την ακρίβεια - για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέρασαν 30 χρόνια για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αυτή η πρόβλεψη. Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη πολιτική ορκωμοσία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίστηκε ενώπιον του αρχιεπίσκοπου και των κληρικών και κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο twitter για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ενδεικτικό είναι το παρακάτω tweet:
Θρησκευτικός όρκος και ενδυματολογικός κώδικας αντιστοιχος του αξιωματος.Οπως σε όλα τα δημοκρατικα ευρωπαϊκα κρατη.Η επιστροφή στην κανονικότητα της ευπρέπειας. pic.twitter.com/H7ZGnEJVoG— Lina Kleitou (@LKleitou) 8 Ιουλίου 2019
«Θρησκευτικός όρκος και ενδυματολογικός κώδικας αντίστοιχος του αξιώματος. Όπως σε όλα τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη. Η επιστροφή στην κανονικότητα της ευπρέπειας».
Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο υπάρχει η επιλογή της αναφοράς στο θεό με τον όρκο να γίνεται ενώπιον των βουλευτών. Προαιρετική είναι η αναφορά σε Γερμανία και Αυστρία. Στη Δανία ακόμη και ο όρκος του βασιλιά που είναι μέλος της επίσημης εκκλησίας γίνεται ενώπιον του Συμβουλίου του Κράτους και δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.
Χωρίς θρησκευτικές αναφορές είναι ο όρκος στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο ενώ ο πρόεδρος της Πορτογαλία ορκίζεται στην τιμή του. Στη Γαλλία δεν υπάρχει η έννοια του όρκου για τον πρόεδρο. Χωρίς καμία θρησκευτική αναφορά είναι οι όρκοι σε Τσεχία, Μολδαβία και Ρωσία, όπου ο πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον κοινοβουλευτικών, κυβερνητικών και δικαστικών αξιωματούχων. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία κ.α.
Κληρικοί πουθενά. Στο tweet της δημοσιογράφου απάντησαν χρήστες με τον παρακάτω χάρτη που δεν είναι βέβαια επίσημος, αποτελεί όμως στοχευμένο σχόλιο:
Εδώ πόσους παπάδες βλέπεις? Ορκωμοσία Μέρκελ.— Λένα Παππά (@Lenalandon) 9 Ιουλίου 2019
Για γέλια είστε. #κυβερνηση_τσιρκο https://t.co/rHH2M1p3Pf pic.twitter.com/LoIoqkSH7S
Χαχαχαχα Σίγουρα για Ευρώπη λέμε ετσι???? pic.twitter.com/wrRxO60Wca— Μαρίνα Γιώγου (@marina_giogou) 10 Ιουλίου 2019
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου