Άρχισαν χθες στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, στο Μοντρέ της Ελβετίας, οι εργασίες της 67ης ετήσιας συνάντησης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Συμμετέχουν 130 προσωπικότητες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ – Αλεξάντερ, ο πρόεδρος της γαλλικής Total Πατρίκ Ρουγιανέ, ο επικεφαλής της Google Τζεντ Κοέν και πολλοί άλλοι: πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και ειδικοί στην άμυνα. Μέχρι την Κυριακή σε αυτή την ετήσια διοργάνωση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα συζητηθούν φλέγοντα θέματα της εποχής με τον λεγόμενο «κανόνα του Τσάταμ Χάουζ»: οι παρόντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις πληροφορίες που θα κυκλοφορήσουν, δεν μπορούν όμως να αποκαλύψουν την πηγή αυτών των πληροφοριών.
ΜΜΕ δεν προσκαλούνται στη συνάντηση αυτή, αν και υπάρχουν παρόντες δημοσιογράφοι όπως ο διευθυντής του περιοδικού «Economist» Ζάνι Μίντον Μπέντοους και του πρακτορείου Bloomberg Τζον Μαϊκλτουέιτ. Παρόντες επίσης είναι μεταξύ άλλων ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλοι. Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον κατάλογο των συμμετεχόντων, θα παραστούν η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Παγουλάτος, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ. Το πρόγραμμα της διάσκεψης περιλαμβάνει 11 θέματα, όπως η παγκόσμια σταθερότητα, το μέλλον της Ευρώπης και το Brexit, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοαπειλές, η Κίνα, η Ρωσία, το μέλλον του καπιταλισμού, η οπλοποίηση των κοινωνικών μέσων και η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.
Από το 1954
Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1954 στην Ολλανδία, στο ξενοδοχείο Bilderberg, εξού και το όνομα της Λέσχης. Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η Λέσχη έχει τις ρίζες της στον Πολωνό Γιόζεφ Ρέτινγκερ (φίλος του συγγραφέα Τζόζεφ Κόνραντ), τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Πολ Γκιγιόμ βαν Ζέελαντ και τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Unilever Πολ Ράικενς. Ανήσυχοι για τις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σχεδίασαν τη διάσκεψη ώστε να φέρουν πιο κοντά την ελίτ από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εκτοτε η λέσχη έχει γίνει αντικείμενο διαδηλώσεων αλλά και πολλών θεωριών συνωμοσίας – μια υποστηρίζει ότι κυβερνά τον κόσμο και μια άλλη ότι αποτελεί βιτρίνα των Ιλουμινάτι, ενός μυστικού τάγματος που δημιουργήθηκε στη Βαυαρία τον 18ο αιώνα. Γενικά κάθε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ τροφοδοτεί τη φαντασία των συνωμοσιολόγων.
Πέρυσι, η εφημερίδα «Daily Mail» κατόρθωσε να βάλει μέσα στη συνάντηση μια δημοσιογράφο, η οποία παρίστανε τη σερβιτόρα στο ξενοδοχείο του Τορίνο, όπου διεξήχθη. Η ασφάλεια ήταν πολύ αυστηρή – όπως είναι αναμενόμενο με τόσους σημαντικούς συμμετέχοντες -, με ειδικούς και εκπαιδευμένα σκυλιά να ελέγχουν για εκρηκτικά, ενώ οι παριστάμενοι συζητούσαν χαλαρά τρώγοντας και πίνοντας.
Οι οδηγίες που είχαν δοθεί στη γυναίκα που παρίστανε τη σερβιτόρα ήταν να μη συνομιλεί με τους καλεσμένους. Εκείνη παρατήρησε πως στους καλεσμένους είχαν δοθεί κίτρινα χαρτιά για να αξιολογήσουν τις συνομιλίες που είχαν. Καθένας από τους συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσει σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 ζητήματα όπως «η σημασία του θέματος», «η ποιότητα των ομιλητών», η «αλληλεπίδραση» και άλλα. Η μεταμφιεσμένη δημοσιογράφος δεν διαπίστωσε ούτε μυστικές τελετές ούτε συζητήσεις για τον έλεγχο του κόσμου.
Ο δημοσιογράφος Τζον Ρόνσον έχει γράψει βιβλίο για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και σε αυτό ο εκλιπών βρετανός βουλευτής Ντένι Χίλεϊ του είχε δηλώσει: «Η Μπίλντερμπεργκ είναι από τις πιο χρήσιμες συναντήσεις στις οποίες έχω παρευρεθεί. Λόγω της εμπιστευτικότητας και της ασφάλειας, όσοι συμμετέχουν εκφράζουν εντελώς ελεύθερα τη γνώμη τους, γεγονός που βοηθά να σχηματίσεις άποψη για εκείνα που πραγματικά συμβαίνουν στον κόσμο».
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου