Εργασιακό μεσαίωνα «φαντασιώνονται» οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).
Οι ιδιοκτήτες, όπως καταγγέλει η Ομοσπονδία. ζητούν να μην συμπεριληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) όροι που επαναλαμβάνουν διατάξεις νόμων οι οποίοι προστατεύουν τον εργαζόμενο και καθιερώνουν πρόσθετη αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ έχει ως εξής:
«ΒΟΜΒΑ: ΠΡΟΛΕΙΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΜΕ ΕΦΤΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ!
Ο Μεσαίωνας κρούει τις θύρες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ εσκεμμένα επί έξι σχεδόν μήνες οι εργοδότες στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών δεν παρέδιδαν κανένα στοιχείο τόσο στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις με την ΟΙΕΛΕ όσο και στη διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ, ξαφνικά χθες στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης παρουσίασαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν να μην συμπεριληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) όροι που επαναλαμβάνουν διατάξεις νόμων που προστατεύον τον εργαζόμενο και καθιερώνουν πρόσθετη αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Τούτο δεν γίνεται τυχαία. Εντάσσεται στην προσπάθεια αποσάθρωσης των Συλλογικών Ρυθμίσεων, την κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων μέσω των ΣΣΕ, με στόχο την αξίωση ξηλώματος των όποιων κατακτήσεων έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά. Με απλά λόγια να αφήσουμε «ό, τι λέει ο νόμος», με στόχο την τροποποίηση του νόμου χωρίς τα εμπόδια της ΣΣΕ. Διεκδικούν δηλαδή και προλειαίνουν το έδαφος για μια εργασιακή κόλαση που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της εφταήμερης εργασίας και χωρίς προσαύξηση για τις Κυριακές ή αργίες, την κατάργηση του νόμιμου ωραρίου, της πλήρους απασχόλησης των 21 ωρών εβδομαδιαίως, των υπερωριών κ.λπ. Κατέθεσαν, επίσης, υπόμνημα με εμπιστευτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ που εν γνώσει τους περιείχαν αναληθή στοιχεία. Στοιχεία που αλλοιώνουν την πραγματικότητα, γεγονός που προκαλεί κατάπληξη.
ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ Κ.Ξ.Γ.
Πλέον, κάποιοι έχουν αρχίσει να ξεσαλώνουν, λαμβάνοντας θάρρος από προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες που ακούγονται και ελπίζοντας πως μια επόμενη κυβέρνηση θα είναι ευνοϊκή στις απόψεις τους, ώστε να στηθεί σκηνικό ανωμαλίας στο χώρο.
Το όραμά τους προσβλέπει, όχι μόνο σε 7 ημέρες εργασίας, αλλά και σε ατέλειωτες ώρες δουλειάς ημερησίως, χωρίς διαλείμματα, όπου και όπως θέλει ο εργοδότης! Επιπλέον, προκαλεί κατάπληξη ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν την υποχρέωση του εργοδότη να αναπαράξει με δικό του κόστος φυλλάδια/σημειώσεις του εκπαιδευτικού! Ίσως το επόμενο βήμα των εργοδοτών θα είναι να ζητήσουν αμοιβή για να μπορέσει να εργαστεί κάποιος συνάδελφος στο χώρο δουλειάς του…
Επιπλέον, αρνούνται θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο επιστήμονα και εκπαιδευτικό που εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως πχ το επίδομα πολυετίας, το επίδομα τέκνων και το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικού (είναι περίεργο πώς οι αμύντορες της «αριστείας» στην εκπαίδευση δεν δίνουν κίνητρα βάσει των προσόντων του εκπαιδευτικού, ούτε αμείβουν τις επιπλέον σπουδές. Όταν όμως διαφημίζουν προς τους γονείς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των ΚΞΓ αναφέρονται «στους τίτλους σπουδών, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των εκπαιδευτικών μας”.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΕΔ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟ ΣΣΕ!
Οι εργοδοτικοί φορείς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χρησιμοποίησαν στοιχεία τα οποία έλαβαν με άγνωστο ερώτημα μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τα οποία εν γνώσει τους ήταν αναληθή και ανακριβή και τα κατέθεσαν στη διαμεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ! Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες επικαλέστηκαν ότι ο αριθμός των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι μόλις 2900 σε όλη την Ελλάδα! Εντυπωσιακό, είναι επίσης το γεγονός ότι η αλληλογραφία ΑΑΔΕ – εργοδοτών είναι εμπιστευτική, ωστόσο οι εργοδότες την χρησιμοποίησαν δημόσια!
Στόχος των εργοδοτών ήταν να παρασυρθεί η διαμεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ και να κάνει χρήση των στοιχείων αυτών κατά την κατάρτιση σχεδίου ΣΣΕ, με επιδίωξη (των εργοδοτών) να μην λάβουμε αξιοπρεπείς αποδοχές.
Αμέσως μετά την κατάθεση των στοιχείων αυτών, η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε άμεσα ερώτημα στην ΑΑΔΕ που απέστειλε τα πραγματικά στοιχεία, δικαιώνοντας την ΟΙΕΛΕ και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους εργοδοτικούς φορείς. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο αριθμός των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 5.453, σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που έντεχνα κατέθεσαν οι εργοδότες στη διαδικασία διαμεσολάβησης, ενώ αλλάζουν και τα οικονομικά στοιχεία που προσαρτώνται στο σχετικό έγγραφο.
Χαρακτηριστική είναι η φράση από το έγγραφο της ΑΑΔΕ στην Ομοσπονδία που αποκαλύπτει τόσο το δίκαιο των όσων η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε, αλλά κυρίως την αλλοίωση των στοιχείων από τους εργοδότες:
«Με αφορμή το παραπάνω σχετικό, επανεξετάσαμε τους Πίνακες του εγγράφου μας με αριθμ. πρωτ. ………………………… προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και επιβεβαιώσαμε το αληθές των επισημάνσεών σας. Η πληθώρα των αιτημάτων χορήγησης κάθε τύπου συγκεντρωτικών/στατιστικών στοιχείων από δημόσιους φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιμελητήρια, ομοσπονδίες κ.λπ. στα οποία η υπηρεσία μας προσπαθεί να ανταποκριθεί αναγνωρίζοντας την ωφελιμότητά τους, οδηγεί ενίοτε σε αστοχίες.»
ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Τα ερωτηματικά για τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων είναι αμείλικτα. Τόσο για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στέλεχος του οποίου είναι ο Πρόεδρος εργοδοτικού φορέα στο χώρο των Κ.Ξ.Γ. (αλλά και ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ) όσο και για τους υπόλοιπους εκπροσώπους των εργοδοτών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών:
Άραγε η διοίκηση του Επιμελητηρίου γνωρίζει πως τα στοιχεία που ζήτησε από την ΑΑΔΕ και προσκομίστηκαν στον ΟΜΕΔ ήταν αναληθή και ανακριβή, εκθέτοντας το θεσμό;
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων γνώριζαν ότι τα στοιχεία δεν ήταν αληθή; Αν ναι, θεωρούν ότι η προκλητική αυτή ενέργεια βοηθά στο δημόσιο διάλογο;
Είναι νόμιμο και ηθικό το ότι χρησιμοποίησαν εμπιστευτικά στοιχεία σε δημόσια διαδικασία χωρίς τη συναίνεση της ΑΑΔΕ;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…
Η πράξη των εργοδοτικών φορέων να επικαλεστούν – εν γνώσει τους- αναληθή στοιχεία με τέτοιο τρόπο πιθανόν δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για συλλογική σύμβαση. Είναι διαφορετικό πράγμα η πολιτική ανάλυση στατιστικών/αριθμητικών δεδομένων κι άλλο η συνειδητή επιλογή χρήσης εσφαλμένων και αναληθών στοιχείων με στόχο να εξυπηρετηθούν συντεχνιακές επιδιώξεις».
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου