Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Αφιέρωμα σ' έναν πρωτοπόρο Γεωπόνο και ήρωα του '40 στην Pella TV

Συγκρότησε πρότυπο οπωρώνα που ανέστησε ολόκληρη περιοχή (Καταχάς Πιερίας). Στο πόλεμο του '40 έσωσε από βέβαιο θάνατο πληγωμένο εχθρό του.
Την Τετάρτη 8-5-2019 ώρα 15.00' και σε επανάληψη την Πέμπτη 9-5-2019 ώρα 19.00, θα προβληθεί στη Pella tv η εκπομπή "Μια φωτογραφία μια ιστορία" με θέμα τη ζωή του Σταύρου Λιάκου, ενός εξαίρετου επιστήμονα (γεωπόνου), αλλά και ατόμου με έντονα φιλανθρωπικά συναισθήματα.
Καλεσμένοι στην εκπομπή είναι οι συγγενείς του α) Μιχάλης Λιάκος, γιατρός Διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, πρόεδρος των Απανταχού Πισοδεριτών, τ. αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανελλήνων "Μακεδνός", β) Θεόδωρος Λιάκος Τεχνολόγος Γεωπονίας, οι οποίοι αναφέρονται στη ζωή, στις σπουδές και στην υπηρεσιακή σταδιοδρομία του Στ. Λιάκου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το περιστατικό της τολμηρής διάσωσης από τον ίδιο, σοβαρά τραυματισμένου Ιταλού λοχία που βρίσκονταν στα εχθρικά χαρακώματα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41, με τον οποίο αργότερα συναντήθηκαν στη Ιταλία μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, συγκινητικές στιγμές που ιταλικές και ελληνικές εφημερίδες πρόβαλλαν με εκτενή τους δημοσιεύματα.
Οι καλεσμένοι επίσης α) Ελευθεριάδης Ελευθέριος πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά Πιερίας και β) Κώστας Ορφανίδης, τωρινός πρόεδρος, παλιά δόξα του ποδοσφαίρου (παίκτης του Πιερικού), αναφέρονται στις προσπάθειες του Στ. Λιάκου, που με τις γνώσεις του στη δενδροκομία, με την μεθοδικότητα και την υπομονή του, κατάφερε αρχικά να εκπαιδεύσει τους δενδροκαλλιεργητές, μέλη του ομαδικού οπωρώνα του χωριού τους. Στη συνέχεια, κατά την ανάπτυξη των δένδρων, έδινε με προσωπική παρακολούθηση, οδηγίες για την εφαρμογή και καλή εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών και ιδιαίτερα του κλαδέματος. Και όπως σημειώνει ο καθηγητής γεωπονίας Σταύρος Μαριάδης: "Χάρη στο ζήλο του Σ. Λιάκου η προσπάθεια των παραγωγών απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Οι πάσης φύσεως αντιξοότητες που προέκειψαν, είτε από την πλευρά των παραγωγών, είτε από διάφορες υπηρεσίες, δεν επτόησαν, ούτε μείωσαν το ενδιαφέρον του γεωπόνου της ΑΤΕ στη συνέχιση του έργου".






Δεν υπάρχουν σχόλια: