Απεργιακή συγκέντρωση εργατικού κέντρο
Ψήφισμα
Η 1η Μάη Γεννήθηκε το 1886 στις ΗΠΑ μέσα από την πάλη των εργαζόμενων για 8ωρη εργασία, καθιερώθηκε σαν παγκόσμια μέρα διεθνούς δράσης και αλληλεγγύης των εργαζόμενων από τη Σοσιαλιστική Διεθνή το 1889.
Οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων από το 1893 για καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας, οκτάωρο, καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, η εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 αποτελούν σταθμούς στην πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Μας θυμίζουν, ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Οι σημερινοί αγώνες εμπνέονται και συνδέονται με τους παλαιότερους και η εργατική πρωτομαγιά όσο και αν κάποιοι θέλουν να την παραχαράξουν, να την μετατρέψουν σε μέρα των λουλουδιών για μας εξακολουθεί να είναι μέρα αγώνων και διεκδικήσεων, είναι ημέρα ορόσημο και αφετηρία για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας.
Η εργατική τάξη θυμάται και τιμά τους νεκρούς της, αλλά παράλληλα διεκδικεί και αγωνίζεται.
Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως, επιχειρεί την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις_με πρωτεργάτη τον ΣΕΒ έχουν αποθρασυνθεί. Αντέδρασαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Συνεχίζουν να απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία, καθηλωμένους μισθούς, ατομικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση του ΟΜΕΔ και της Διαιτησίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Η δέσμευση της Κυβέρνησης για υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, είναι εγγύηση για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, για τη συνέχιση της δυσβάσταχτης υπερφορολόγησης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, για τη συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε χαμηλά επίπεδα, για την περικοπή δαπανών στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η αύξηση του κατωτάτου μισθού στα 650 ευρώ μαζί με την κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης για τον υποκατώτατο μισθό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των σχετικών επιδομάτων αποτελούν σαφώς μέτρα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μεγάλων απωλειών που υπέστη το εισόδημα των εργαζομένων. Όμως οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να κυμαίνονται σε μνημονιακά πλαίσια, μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες. Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού παρέμεινε στην αρμοδιότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης με συνέπεια να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η επανεκκίνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η υποχρεωτικότητά τους, στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατή και τούτο διότι δίνετε το δικαίωμα στους εργοδότες να μην προσκομίζουν τα μητρώα – μελών τους, εφόσον δεν το επιθυμούν.
Στην αγορά εργασίας κυριαρχούν η επισφάλεια, οι εργολαβικές δουλειές, ο δανεισμός εργαζομένων, η μερική απασχόληση.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, δυστυχώς το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και η κορυφαία του οργάνωση η ΓΣΕΕ, βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας τους. Τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι η βίαιη διάλυση των συνεδρίων σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ.
Για όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση, ότι την κυρίαρχη ευθύνη την έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ιδίως η ηγετική του ομάδα, που πια είναι καθαρό ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, με στόχο να τελειώσει με το πολυφωνικό, πολυτασικό, πλουραλιστικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος και της ΓΣΕΕ και να επιβάλλει πάση θυσία και με κάθε μέσο και τρόπο το δικό της κομματικό – συνδικαλιστικό νεκροταφείο.
Οι υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες, του σ.κ. όμως, δε λύνονται με τη βία και την τρομοκρατία, δεν λύνονται με τη διάλυση συνεδρίων και με διορισμένες διοικήσεις. Λύνονται με δημοκρατικά συνέδρια και πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων
Τα μνημόνια που ποδοπάτησαν εργασιακά δικαιώματα, εξανέμισαν μισθούς και συντάξεις, οδήγησαν στην ανεργία και στην υποαπασχόληση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Γνωρίζουμε πια πολύ καλά, ότι για την κρίση δεν φταίνε αυτοί που κλήθηκαν να την πληρώσουν, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία
Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους με την στοχευμένη επίθεση σε όλους εκείνους τους τομείς, που είναι ανταποδοτικοί για την κοινωνία (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), είναι πια ώρα να αντιστραφεί προς όφελος όλων όσων βρέθηκαν στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, χωρίς να το έχουν επιλέξει.
Τιμούμε την μνήμη των αγωνιστών της εργατικής τάξης, και διεκδικούμε:
• Να αποτελέσουν θλιβερό παρελθόν τα μνημόνια και η επιτροπεία ης χώρας
• η επαναφορά του καθορισμού του κατωτάτου μισθού μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων,
• επαναφορά του συνόλου των επιδομάτων, μισθολογικών ωριμάνσεων για τις τριετίες αλλά και του επιδόματος γάμου στους εργαζόμενους που αμείβοντα με τον κατώτατο μισθό, η επαναφορά της μετενέργειας σε 6 μήνες (κατάργηση δηλ. της ΠΥΣ 6/2012)
• η επαναφορά της Κυριακής – αργίας και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές,
• η επαναφορά της νομοθεσίας για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και την αποζημίωση απόλυσης,
• η κατάργηση του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων - Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας
• Άμεσες και μαζικές προσλήψεις σε υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση) - Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών
• Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα - Να μην μειωθεί το όριο του αφορολόγητου, αντίθετα να επανέλθει στα 12.000 ευρώ.
• Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
• επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και τους συνταξιούχων
• ενίσχυση των ελεγκτικών Μηχανισμών
• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ε.Κ.Π.Ε. Πέλλας., τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται είναι εξαιρετικά υψηλά, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας..Σήμερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιοχή μας είναι 8176 από τους οποίους 4861 γυναίκες και 3315 άντρες. Με δεδομένο ότι το εργατικό δυναμικό της περιοχής είναι περίπου 13.000, το ποσοστό ανεργίας τοπικά αγγίζει το 62,8.%. Είναι φανερό πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και τα κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν τεράστια. Γι' αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή και για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
• ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ–
Θλίψη, αγανάκτηση, και έντονο προβληματισμό προκαλούν η κλιμακούμενη ακροδεξιά ρητορική όπως και εμφάνιση ακραίων φασιστικών συμπεριφορών στην πόλη μας, με πλέον πρόσφατες την άνανδρη επίθεση σε δεκαπεντάχρονη μαθήτρια μέλους της ΚΝΕ.
Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την κάθε απόπειρα εκφασισμού της πόλης μας, την οιαδήποτε ακροδεξιά ρητορική και πρακτική μίσους και εκφοβισμού. Καλούμε δε, κόμματα, φορείς, συλλογικότητες, και όλοι μαζί να εναντιωθούμε στον κυοφορούμενο ρατσισμό και φασισμό, σε μία κοινή συμπόρευση για την απομάκρυνση του διχασμού, της μισαλλοδοξίας, του φόβου με το οποίο κάποιοι επιχειρούν να σκεπάσουν τα Γιαννιτσά, ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
Όπως Επίσης ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕμε τον πλέον απερίφραστο τρόπο ΤΗ βία, Τη τρομοκρατία, τα λοστάρια, το άγριο ξύλο, τις χυδαίες συμπεριφορές έμμισθων κομματικών στελεχών, τα μπραβιλίκια σε όποιον τόλμησε να αρθρώσει διαφορετικό λόγο, με άλλα λόγια όλα αυτά τα μέσα που μετήλθε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) , με στόχο να ΜΗ γίνει συνέδριο στη ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ πάση θυσία,.
Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος,
όλους και όλες εκείνους/ες που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας,
Όλους και όλες εκείνους/ες που υπερασπίστηκαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την ίδια τη ζωή τους, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές των άλλων,
Όλους και όλες εκείνους/ες που αγωνίστηκαν για την επικράτηση της πραγματικής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, δίχως να την υπονομεύουν καθημερινά με τις ενέργειες και τις πράξεις τους,
Όλους και όλες εκείνους/ες που μιλούσαν για ΙΣΟΤΗΤΑ και το εννοούσαν, Όλους και όλες εκείνους/ες που οι έννοιες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ, δεν ήταν απλά το άλλοθι για την άσκηση βίας και παρεμπόδισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης βούλησης των άλλων.
Ο αγώνας συνεχίζεται. ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΟ ΝΤ ΑΔΕΔΥ
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου