Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Polis Art Café, (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).
Για την "Κλίμακα F" θα μιλήσουν οι:
- Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας, πρόεδρος Ε.Λ.Σ.Α.Λ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας),
- Μαρία Παρέντη, νομικός, υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας, συντάκτρια στο Περιοδικό Κατιούσα.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Τι κάνουμε;». Είναι αποφασισμένος να πάρει απάντηση στα ερωτήματά του.
«Κινούμε λίγο τον κόσμο. Όταν αρχίζει να χάνει την ισορροπία του».
«Την ισορροπία των λίγων».
«Μη γίνεσαι αφελής. Πάντα την ισορροπία οι λίγοι την επιλέγουν. Στα μέτρα τους».
«Δεν έχει σημασία, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί;»
«Βεβαίως και έχει. Υπάρχουν πολλές ολιγαρχίες. Υπαρκτές και εν δυνάμει. Το ζήτημα είναι να επιλέξεις με ποια θα πας».
«Ποια ολιγαρχία επιλέξαμε εμείς;»
«Την πιο παλιά. Αυτή που έχει επιβιώσει από όλα. Αυτή που ξέρει πότε ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και τον αλλάζει».
Μια επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Ισραηλιτική Λέσχη και η αποκάλυψη της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας κινητοποιούν δημοσιογράφους και πολιτική ηγεσία. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Κρυπτεία». Οι συλλήψεις που ανακοινώνει η αστυνομία αποτελούν κίνηση εντυπωσιασμού ή προάγγελο νέων χτυπημάτων; Μια ομάδα δημοσιο-γράφων με τη βοήθεια του καθηγητή Πουλιέζου προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών. Μια ομάδα νεαρών στην Αίθουσα ΘΕ.ΛΙ. (Θεμέλιος Λίθος) επηρεάζουν την κοινή γνώμη κάνοντας παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πόλεμος ξεκινά και τα νήματα κινούν «αόρατοι» παίκτες. Ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι; Στο μέσο της μάχης η Κλίμακα F. Θα δώσει απαντήσεις. Ίσως τελικά η «αράχνη» αλλάξει όψη για να επιβιώσει…
Ένας σκοτεινός, κυνικός, ανερμάτιστος άνθρωπος κινεί τα νήματα της πληροφόρησης, προωθώντας τις ειδήσεις που επιθυμεί, κατασκευάζοντας ειδήσεις. Έχει στην υπηρεσία του έναν ταλαντούχο νέο, τον οποίο φρόντισε να παρακολουθεί από τα πρώτα νεανικά του χρό-νια, να τον διαλύσει ως προσωπικότητα και να τον επανασυνδέσει ως πιόνι κατάλληλο για τη δουλειά για την οποία τον προόριζε. Μια ομάδα δημοσιογράφων και ένας διανοούμενος καθηγητής, με τους φοιτητές του να παίρνουν τη θέση του όταν εκείνος είναι ανήμπορος, θα σταθούν απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που δρουν υπόγεια και επικίνδυνα. Η Έλενα Χουσνή συνθέτει με μαεστρία ένα πολιτικό μυθιστόρημα που διαθέτει έντονα στοιχεία θρί-λερ ενώ δανείζεται απ΄τη φιλολογία της επιστημονικής φαντασίας χωρίς όμως να παύει να περιγράφει απολύτως ρεαλιστικά καταστάσεις που είναι πραγματικές -ακόμα και όταν μοιά-ζουν να μην είναι. Παράλληλα οι κύριοι χαρακτήρες παρουσιάζονται με λιτές, αδρές γραμ-μές δίνοντας και τον τόνο του ψυχολογικού δράματος. Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, μια μελέτη του πώς η πλουτοκρατία θρέφει και χρησιμοποιεί τον φασισμό, πώς ο φασισμός εισ-δύει στους πόρους της κοινωνίας, πώς το κατευθυνόμενο διαδίκτυο αποτελεί κύριο όπλο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Είναι άραγε χαμένο το παιχνίδι; Όχι όσο υπάρχουν Άν-θρωποι. Όχι όσο τα πιόνια διατηρούν ένα ψήγμα ανθρωπιάς"
Έρη Ρίτσου, συγγραφέας
Η Κλίμακα F είναι πάνω από όλα ένα αμιγώς πολιτικό θρίλερ, σκληρό, σκοτεινό, ανελέητο. Είναι ένα βιβλίο για τα χαμένα όνειρα και τις νεκρές ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και των γενεών που θα έρθουν, για τις υποσχέσεις που αθετήθηκαν τόσο πολλές φορές. Είναι ένα βιβλίο για το τέρας που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ένα τέρας που αρέσκεται να χει-ραγωγείται, που ψάχνει ευκαιρία ν’ αναδυθεί, που αποδεικνύεται τόσο ευκολόπιστο, που γίνεται μαριονέτα στα χέρια όσων κινούν τα νήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν εδώ, στην Ελλάδα, όχι σε κάποιο τριτοκοσμικό κρατίδιο της Αφρικής. Και αυτό είναι που πονάει πε-ρισσότερο. Η Έλενα περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον που όμως βρίσκεται ήδη εδώ, δίπλα μας, και όσο κι αν προσπαθούμε να πιστέψουμε πως τίποτα δεν θα συμβεί, πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά, το Κακό έχει ήδη νικήσει και εμείς εθελοτυφλούμε.
Άντζη Κουνάδη, μεταφράστρια
Η Έλενα Χουσνή παίρνει το ρίσκο να ρίξει φως σε πολλά σημεία των καιρών, να καταγρά-ψει στις σελίδες του βιβλίου της αλήθειες που κρύβονται πίσω από προσωπεία και παρα-πληροφόρηση. Η γραφή της κατακεραυνωτική, χτυπάει εκεί που μας πονάει, σπάει το κα-κοφορμισμένο σπυρί της σύγχρονης κοινωνίας για να καθαρίσει την πληγή, αποκαλύπτει το σάπιο απόστημα μιας γενιάς που φορά παρωπίδες, που δεν διευρύνει τους ορίζοντές της, δεν υψώνει τη φωνή της σε ό,τι τη φιμώνει και την κρατάει στάσιμη σε μια νοσηρή κατάσταση. Ένα βιβλίο που θα βρει αρκετούς απέναντί του, αλλά όσα γράφονται μέσα του μας αφορούν όλους. Μήπως έφτασε η ώρα να σηκωθούμε από τα μαλακά μαξιλάρια του καναπέ μας; Μήπως έφτασε η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου