Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΑ για την κήρυξη του Πειραιά ως Αρχαιολογικού Χώρου

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
H αδικαιολόγητη (;) υστερία των ΜΜΕ ενάντια στην Απόφαση της Κήρυξης των Αρχαιοτήτων του Πειραιά
Την τιμητική μας είχαμε πάλι τις τελευταίες μέρες οι αρχαιολόγοι και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα ΜΜΕ. Μετά την υπόθεση Αφάντου Ρόδου και Ελληνικό, περάσαμε στο σήριαλ «κήρυξη αρχαιολογικού χώρου Πειραιά», για τον οποίο πάλι προβάλλονται ως «ειδήμονες» οι δημοσιογράφοι, οι τοπικοί παράγοντες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Τί σημασία έχει που τα όρια της αρχαίας πόλης του Πειραιά, τα τείχη και τα λιμάνια, τα νεκροταφεία είναι γνωστά από τις αρχές του 19ου αι. από ξένους περιηγητές, όπως ο Ιρλανδός αρχαιολόγος Edward Dodwell, o Βρετανός William Martin Leake, ο ερευνητής H.N. Urlichs, οι E. Curtious – J.A. Kaupert; Τι σημασία έχει που την τοπογραφία του αρχαίου Πειραιά τη διδάσκονται και τα παιδιά στο σχολείο; Τι σημασία έχει που οι αρχαιότητες είναι και σήμερα ορατές στην πόλη (Ηετιώνεια Πύλη, Αστικές Πύλες, τμήμα της οχύρωσης στην Πειραϊκή Ακτή, αρχαιολογικός χώρος πλατείας Τερψιθέας και πλατείας Ροντήρη, νεώσοικοι); Τι σημασία έχει που συνεχίζονται οι ανασκαφές και φέρνουν στο φως συνεχώς νέα ευρήματα, όπως για παράδειγμα στα σκάμματα για τη διέλευση του ΤΡΑΜ, και του ΜΕΤΡΟ;
Προφανώς για κάποια ΜΜΕ και τοπικούς παράγοντες, οι αρχαιότητες πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί είχαν την ατυχία να βρίσκονται εκεί που διάλεξε η COSCO να κάνει την επένδυσή της! Και προφανώς, για άλλη μια φορά έχουμε δυο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι για την COSCO δεν θα πρεπε να ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους Πειραιώτες: αρχαιολογικός έλεγχος σε κάθε εκσκαφή,για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν έμμεσης ή άμεσης βλάβης που δύναται να προκαλέσει στις γνωστές ή αναμενόμενες αρχαιότητες της περιοχής η όποια οικοδομική δραστηριότητα.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι η κήρυξη ενός τόπου ως αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει απαγόρευση της δόμησης ούτε αποτελεί εξ ορισμού «ταλαιπωρία».Η κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου αποτελεί τη χρυσή τομή και τη μοναδική λύση να μπορεί να συμβαδίζει ομαλά η σύγχρονη ανάπτυξη του τόπου με το καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τα μνημεία, αποφεύγοντας ενδεχόμενους κινδύνους μη αναστρέψιμης καταστροφής τους αλλά και την εκ του Νόμου διακοπή αναπτυξιακών έργων εκ των υστέρων.
Απόδειξη για αυτό είναι ότι, στην ίδια συνεδρίαση του ΚΑΣ, εγκρίθηκε το masterplan του ΟΛΠ –και μάλιστα με όρους πολύ επιεικέστερους από αυτούς που θα αντιστοιχούσαν στην προστασία των αρχαιοτήτων και τη σύνδεση της πόλης του Πειραιά με τη θάλασσα και το πολιτιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η Πολιτιστική ακτή Πειραιά, που περιλάμβανε Μουσεία και περίπατο στη θάλασσα εξαφανίστηκε από τον χάρτη για χάρη της COSCO.
Αφού λοιπόν εγκρίθηκε το MasterPlan, γιατί υπάρχει τέτοια επίθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τους αρχαιολόγους; Προφανώς γιατί κάποιοι θέτουν τις επενδύσεις, το ιδιωτικό συμφέρον των ολίγων πάνω από δημόσιο και τη μοναδικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ανήκει σε όλους και όλες.
Ο Σ.Ε.Α. καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την υστερία κάποιων ΜΜΕ και όσων υπερασπίζονταιγια τους δικούς τους λόγους τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επενδύσεις σε βάρος του δημόσιου αγαθού, που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά,υποστηρίζει την Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίουγια την κήρυξη του Πειραιά και στέκεται στο πλάι των μελών του, τα οποία με τη στάση τους προασπίζονται για μια ακόμη φορά το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τηρούν, ως οφείλουν, θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: