Σύμφωνα με την Βίβλο, ο Ιησούς Χριστός έχρισε τους 12 Αποστόλους για να διαδώσουν τη διδασκαλία του και η παλαιοχριστιανική εκκλησία οφείλει την ταχεία αναγνώρισή της στον ιεραποστολικό τους ζήλο. Ήταν αυτοί που θεμελίωσαν τον Χριστιανισμό, ωστόσο, για τους περισσότερους υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το αν υπήρξαν πραγματικά πέραν από τις σελίδες της Καινής Γραφής.
Ο ιστορικός Tom Bissell, στο βιβλίο του «In Apostle: Travels Among the Tombs of the Twelve», προσπαθεί να διερευνήσει αν οι 12 Απόστολοι ήταν ιστορικά πρόσωπα η χαρακτήρες μίας φανταστικής ιστορίας. Για να βρει στοιχεία ταξίδεψε στα μέρη που οι Γραφές αναφέρουν ότι οι Ευαγγελιστές άφησαν την τελευταία τους πνοή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας του επισκέφθηκε τη βόρεια Ισπανία ακολουθώντας τα χνάρια του Απόστολου Ιακώβου, ταξίδεψε εκεί όπου ο Ιούδας ο Ισκαριώτης κρεμάστηκε αφού πρόδωσε τον Χριστό και στο Κιργιστάν, όπου υπήρχαν μαρτυρίες ότι φυλάσσονται τα λείψανα του Αποστόλου Ματθαίου. Τελικά, η προσπάθειά του αποδείχτηκε μια περιπέτεια γεμάτη λάθος αφετηρίες, αδιέξοδα, και άλυτα αινίγματα που τον άφησαν τόσο μπερδεμένο όσο κι όταν ξεκίνησε την έρευνά του.
Το έναυσμα για να ασχοληθεί ο Bissell με αυτό το θέμα ήταν η ταινία «Life of Brian», των Monty Python, όπως λέει στο Νational Geographic. Στην ταινία ο Μπράιαν Κοέν γεννιέται σε ένα στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, δίπλα από τον Χριστό. Κατά λάθος οι Μάγοι παραδίδουν τα δώρα στον δικό του στάβλο κι έτσι για μια ζωή, κατά λάθος και πάλι, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αυτός ο Μεσσίας μέχρι που σταυρώνουν αυτόν, τον λάθος άνθρωπο. O Bissell σχολιάζει ιδιαίτερα την σκηνή όπου ο Μπράιαν Κοέν ξεφεύγει από τους Ρωμαίους, πηδάει από έναν πύργο και «προσγειώνεται» στην αγορά. Εκεί ο πρωταγωνιστής της ταινίας βρίσκεται ανάμεσα στους ψευδοπροφήτες, οι οποίοι αραδιάζουν ένα σωρό ανοησίες και αρχίζει κι αυτός να λέει τυχαία πράγματα από αυτά που έχει ακούσει, με αποτέλεσμα το πλήθος να αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω του. Όπως λέει ο ευρευνητής, για εκείνον η συγκεκριμένη σκηνή είναι το πιο ζωντανό, ρεαλιστικό και ψυχολογικά πιστευτό πορτρέτο του πρώτου αιώνα, που έχει γίνει ποτέ.
Το περιοδικό αναρωτιέται σε ποια κατηγορία θα έμπαιναν τα ευαγγέλια αν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. υπήρχε η λίστα των New York Times με τα πιο ευπώλητα βιβλία. Θα κατατάσσονταν άραγε στη μυθοπλασία ή την ιστοριογραφία; Ο ευρευνητής πάντως θα τα κατέτασσε σε μία κατηγορία «δημιουργικού ρεαλισμού». Κι αυτό γιατί η διάκριση μεταξύ ευαγγελικής προπαγάνδας και τι ετσί αλήθεια δεν θα μπορούσε παρά να είναι δυσδιάκριτη εκείνη την εποχή.
Ύστερα από αυτή την μεγάλη έρευνα ο Bissell έχει καταλήξει στα συμπεράσματά του. Κάποια από τα ονόματα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη ήταν πιθανώς υπαρκτά πρόσωπα. Υπήρξε πιθανώς ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Θωμάς και σίγουρα ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιησού από τον προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ. Ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες αλλά δεν συγκαταλέγεται στους 12 μαθητές του Χριστού, είναι ο Παύλος. Στις επιστολές του που σώζονται μάλιστα αναφέρει τον Πέτρο και τον Ιωάννη, γεγονός που μαρτυρά ότι υπήρξαν. Πέραν αυτών, όμως, όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη των υπολοίπων, πέραν των ίδιων των ευαγγελίων.
Και ο Ιούδας; Υπήρξε ο άνθρωπος που πρόδωσε τον Χριστό; Ο ερευνητής λέει στο National Geographic ότι ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ, στο σημείο που φέρεται να υπήρχε η συκιά από την οποία κρεμάστηκε ο Ιούδας. Η αίσθηση που αποκόμισε όταν έφτασε στο βραχώδες τοπίο ήταν αυτή ενός τόπου στοιχειωμένου. Αισθάνθηκε να τον διαπερνά το μίσος που έχει διαποτίσει τον τόπο για τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Μεσσία. Όσον αφορά το αν ο Χριστός προδόθηκε, ο Bissell λέει πως ναι. Τώρα αν τον «εφιάλτη» του Χριστιανισμού τον έλεγαν Ιούδα, είναι ένα άλλο θέμα...
Το επόμενο ταξίδι του ανήσυχου ερευνητή ήταν στο Κιργιστάν, όπου σύμφωνα με έναν μεσαιωνικό χάρτη που ανακάλυψε ένας Ρώσος αρχαιολόγος το 2006, κρύβονται τα λείψανα του Ματθαίου σε ένα μοναστήρι των Αρμενίων. Ακολούθησε τα σημάδια στον χάρτη, ταξιδεύοντας ανάμεσα σε βουνά και λίμνες στο βάθος της χώρας, αλλά όχι μόνο δεν βρήκε τα ιερά οστά, αλλά ούτε καν κάποιο μοναστήρι. Έχει να λέει πάντως ότι ήταν ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια τςη ζωής του.
Τελικά υπήρξαν ή όχι οι 12 Απόστολοι; Ο Bissell δεν θέλει να υποστηρίξει ότι οι Γραφές είναι προϊόν φαντασίας και να προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα όσων πιστεύουν. Δίνει όμως έμφαση στο νόημα των γραφών αυτών. Τα ευαγγέλια, είτε τα έγραψαν είτε όχι οι 12 Απόστολοι, σε κάθε περίπτωση συνέβαλαν στο πως η Δύση υϊοθέτησε ένα συλλογικό αφήγημα για τις αξίες της ζωής σε μία κοινωνία.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου