Συνέδριο στην ελληνική γλώσσα σημαίνει σύναξη ατόμων σε ένα χώρο, για να συζητήσουν και να πάρουν κάποιες αποφάσεις για σημαντικά και κοινού ενδιαφέροντος θέματα.
Ο Συνεδριακός Τουρισμός, είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για Συνεδριακό Τουρισμό εννοούμε τον τουρισμό ο οποίος σχετίζεται με την παρακολούθηση συνεδρίων, εκθέσεων κλπ. Ο συνεδριακός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει και σημαντική προσφορά-συμβολή στην οικονομία της χώρας υποδοχής. Ως εναλλακτική μορφή τουρισμού διαθέτει επίσης πολύ σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό.
Στόχος της συνεδριακής διάστασης των μετακινήσεων αυτών είναι συνήθως:
- η ανταλλαγή απόψεων
- η πληροφόρηση
- η κατάρτιση
- η γνωριμία,
- η ενίσχυση του συναδελφικού πνεύματος
- η προώθηση των συμφερόντων της ομάδας και άλλα συναφή
Λόγοι Δημιουργίας
Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας σε επιστημονικά επιτεύγματα έχει δημιουργήσει την τάση για συνεχείς συναντήσεις μεταξύ ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, πολλές φορές διαφορετικής εθνικότητας, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους ώστε να είναι εφικτή η ανταλλαγή των απόψεων και ιδεών τους.
Η βαρύτητα της συνεδριακής διάστασης στο συνεδριακό τουρισμό μπορεί να ποικίλει, καλύπτοντας όλο το φάσμα, από τις αυστηρά επαγγελματικές εκδηλώσεις, όπου το στοιχείο της αναψυχής είναι περιορισμένο έως και ανύπαρκτο πολλές φορές μέχρι τις εκδηλώσεις όπου το στοιχείο αυτό είναι κυρίαρχο, με τα άλλα ενδιαφέροντα να λειτουργούν περισσότερο προσχηματικά παρά ουσιαστικά.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, από την άποψη των σκοπών που εξυπηρετούνται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συνεδριακή δραστηριότητα και στο γενικό τουρισμό αναψυχής μπορεί να καθίσταται δυσδιάκριτη. Έτσι πχ. ο λεγόμενος τουρισμός κινήτρων, η προσφορά δηλαδή από την πλευρά του εργοδότη, σε επιλεγμένες ομάδες εργαζομένων, ως ανταμοιβή για τις υψηλές επιδόσεις τους, ευκαιριών δωρεάν τουρισμού, είναι τις περισσότερες φορές κατ’ όνομα μόνο επαγγελματικός, αφού το επαγγελματικό στοιχείο είτε ελλείπει, είτε είναι πολύ περιορισμένο. (Shenon Havard, 1990 How to develop and promote successful seminars and workshops, Published by John Sheridan Wiley and Sons Inc., New York).
Οι παράγοντες ή τα στοιχεία που απαρτίζουν τον συνεδριακό τουρισμό είναι:
- Οι σύνεδροι – τουρίστες
- Ο τουριστικός προορισμός/τόπος του συνεδρίου
- Ο χώρος στον οποίο θα διεξαχθεί το συνέδριο
- Η διοίκηση του συνεδρίου (οργάνωση, διοίκηση, κλπ.)
- Η τουριστική επένδυση του συνεδρίου, δηλαδή το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχεται στους συνέδρους.
Για την διεξαγωγή ενός επιτυχημένου συνεδρίου, υπάρχουν και διάφορες υπηρεσίες απαραίτητες για την συνολική επιτυχία της οργάνωσης όπως:
- Γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων
- Επιχειρήσεις τροφοδοσίας συνεδριακών κέντρων
- Υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης
- Υλικά και εργασίες διαμόρφωσης εκθεσιακών χώρων
- Μηχανογραφημένα προγράμματα διαχείρισης συνεδριακών εκδηλώσεων
- Γραφεία μεταφοράς και ξενάγησης των συνέδρων
- Οργανωμένα γραφεία διερμηνέων συνεδρίων
Μπορεί η Πέλλα να απέχει έτη φωτός από όλα όσα περιγράφονται παραπάνω(δεν υπάρχει ούτε wi-fi!!!), όμως μπορούν να γίνουν κάποια μικρά «βρεφικά» βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση, αρχικά με εσωτερικό συνεδριακό τουρισμό, από την στιγμή που και το brand name το έχουμε και ιδανικός χώρος υπάρχει και ιδιαίτερα υψηλές τουριστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν. Βέβαια λείπουν βασικότατες οργανωμένες υποδομές πρόσβασης, φιλοξενίας, σίτισης και πλήθος άλλων απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών για την διεξαγωγή και επιτυχία συνεδρίων. Φυσικά λείπει και η κουλτούρα τέτοιων δράσεων, με αποτέλεσμα να παραμένουμε «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» σε κάθε νεωτερισμό και εξέλιξη. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με ημερίδες, συνελεύσεις, συναντήσεις τοπικών συλλόγων, σωματείων, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καλλιτεχνών, επαγγελματιών κτλ και σιγά σιγά, κι αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και μας δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν σταδιακά κάποιες καλύτερες και πιο σύγχρονες υποδομές, να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα εξέλιξης και προόδου προς αυτή την κατεύθυνση... Όσο παραμένουμε εμείς οι ίδιοι αδρανείς, μίζεροι και αδιάφοροι, κι όσο επιλέγουμε ανίκανες και ανεπαρκείς τοπικές ηγεσίες, στην Πέλλα όχι μόνο δεν πρόκειται να «πατήσει» ποτέ η ανάπτυξη, αλλά ούτε «ξυστά» δεν θα περάσει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου