Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

«Μειονότητα Φάντασμα», ο Ν. Μέρτζος, αναφέρεται στο υπό έκδοση βιβλίο του «Οδός Πρεσπών»

Υπό τον τίτλο «Μειονότητα Φάντασμα», ο δημοσιογράφος Νίκος Μερτζος, αναφέρεται στο υπό έκδοση βιβλίο του “Οδός Πρεσπών”, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις “πολλών Ελλήνων” που με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως γράφει, «θεωρούν ή φοβούνται ότι μπορεί να υποδαυλισθεί "μακεδονική μειονότητα" στην Ελληνική Μακεδονία».
Ο κ. Μέρτζος, βαθύς γνώστης του Μακεδονικού Ζητήματος και υπέρμαχος της συμφωνίας, προσεγγίζει στο βιβλίο του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις “Μίλητος”, με τόλμη το ζήτημα των σλαβόφωνων -πολλοί εξ αυτών σλαβομακεδονικής συνείδησης- πολιτών της Ελληνική Μακεδονίας και δεν διστάζει να μιλήσει για καταδυνάστευση τους κατά το παρελθόν από το ελληνικό κράτος.
Καθώς το βιβλίο είχε γραφτεί προτού δουν το φως της δημοσιότητας (BBC, ρωσικό πρακτορείο SPUTNIK”) ρεπορτάζ περί “καταπιεσμένης μακεδονική μειονότητας” στην Ελλάδα, ο συγγραφέας δίνει με στοιχεία μια εικόνα που αντικρούει σχετικούς ισχυρισμούς.
“...Η αναθεώρηση του Συντάγματος (σ.σ. από πλευράς Ζαεφ) κατήργησε το άρθρο 49 σύμφωνα με το οποίο «Η Πολιτεία μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες και για τους αποδήμους από τη Μακεδονία, βοηθά στην πολιτιστική τους ανάπτυξη και την προωθεί».
Προσετέθησαν επίσης οι εξής συνταγματικές διατάξεις: «Η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών. Προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την Πατρίδα. Η Πολιτεία δεν αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς τις γειτονικές χώρες», γράφει ο κ. Μέρτζος και προσθέτει:
“Άλλωστε, η καταγεγραμμένη πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη αποκλεισθεί.
Ως γνωστόν, ένα κόμμα-φάντασμα με το όνομα «Ουράνιο Τόξο» υποδύεται επί χρόνια ότι εκπροσωπεί στην Ελληνική Μακεδονία κάποιαν υποτιθεμένη «μειονότητα» με την ψευδωνυμία «μακεδονική».
Είναι τόσο πολύ «μειονότητα» ώστε παραμένει αόρατη στις κάλπες των ευρωεκλογών στις οποίες κατέρχεται πάντα με τον φερετζέ άλλων κομμάτων.
Στις τελευταίες ευρωεκλογές τον Μάιο 2014 κατήλθε με την «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία» Βάσκων, Καταλανών και Κορσικανών αυτονομιστών. Επί 5.706.606 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβε πανελλαδικά 5.754 ψήφους, ποσοστό 0,10%. Στη Μακεδονία και στη Θράκη έλαβε 3.240 ψήφους.
Στις προτελευταίες ευρωεκλογές το 2009 σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοση της δεκαετίας 1999-2009. Σημειωτέον ότι:
1. Από το 2004 συνεχώς βρίσκονταν στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, στις εκθέσεις και επισκέψεις των ξένων υψηλών προστατών του και στο πεδίο της ακριτικής Μακεδονίας, ιδίως της Φλώρινας και της Πέλλας.
2. Το 2009 διέθεσε στην προπαγάνδα του πλουσιότατα μέσα, διένειμε δωρεάν 15.000 DVD, τετραπλασίασε τις προεκλογικές δαπάνες του και βρίσκονταν διαρκώς στην προεκλογική πανελλαδική καμπάνια λόγω των σχέσεών του με τους Οικολόγους.
3. Το 2009 η λαϊκή ψήφος διαμαρτυρίας-καταδίκης των κομμάτων διεσπάρη σε πολλά γραφικά κόμματα και ήταν ευκαιρία να διασπαρεί επίσης προς «Ουράνιο Τόξο». Έτσι στην Άρτα, με την οποία δεν έχει καμιά σχέση, σημείωσε ... άνοδο 50% από 26 το 2004 σε 37!
Σε τέσσερις αλλεπάλληλες ευρωεκλογές μεταξύ 1999-2014 το «Ουράνιο Τόξο» έλαβε επί μια 15ετία τις εξής ψήφους: Πανελλαδικά 1999: 4.951 ψήφοι, 2004: 6.176 ψήφοι, 2009: 4.516 ψήφοι και 2014 5.745 ψήφοι.
Μεταξύ 2004-2009 τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Μακεδονία 2.999 - 2.594. Πανελλαδικά πλην Μακεδονίας 3.221 - 1.927. Θράκη Μουσουλμάνοι 459 - 199. Νομοί Μακεδονίας: Φλώρινα: 1.211-1.195, Πέλλα: 404-375, Κοζάνη: 200-160, Ημαθία: 219-13 και Καστοριά: 101-143.
Η ηγεσία, η έδρα και όλοι οι υποψήφιοι, πλην δύο, βρίσκονται στον Νομό Φλώρινας και ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα φανερώνουν ότι η ψήφος προς «Ουράνιο Τόξο» στα δήθεν «προπύργιά του» εκφράζει ένα οικονομικό καρτέλ μεγάλων οικογενειών με επιχειρήσεις στα Σκόπια και επίσης διαμαρτυρία προς το ελληνικό Κράτος. Όλα αυτά τα χωριά (π. χ. Πολυπόταμος, Κέλλη, Μελίτη, Λόφοι κ.ά.) είναι απομονωμένα, έχουν σοβαρές ανάγκες και παρουσιάζουν μηδενική ανάπτυξη. Τον Δεκέμβριο 2018 επεχείρησε να συγκροτήσει πανελλαδικό συνέδριο στο Ξινό Νερό. Δεν συγκέντρωσε ούτε πενήντα συνέδρους και πέρασε απαρατήρητο από όλους πλην της «Χρυσής Αυγής».
Σημειωτέον ότι στις ευρωεκλογές του 1999 και του 2004 το «Ουράνιο Τόξο» είχε κατέλθει σε συμμαχία με το ΑΚΟΕ και με Μουσουλμάνους.
Γι’ αυτό τότε αύξησε θεαματικά την έτσι κι αλλιώς, αμελητέα δύναμή του...”.
Επικαλούμενος, σε άλλο σημείο, μαρτυρίες αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα (Μόδης, κ.α) αλλά και μετέπειτα βουλευτές και υπουργούς από την περιοχή ο κ. Μέρτζος στηλιτεύει την πολιτική του ελληνικού κράτους καθώς όπως αναφέρει “ η ισοπολιτεία και η ισονομία ήσαν έννοιες άγνωστες για το Κράτος στην Ελληνική Μακεδονία επί μακρές δεκαετίες, οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι ήλθαν από τη Νότιο Ελλάδα, συμπεριφέρονταν στον πληθυσμό αλαζονικά και περιφρονητικά”. Και τονίζει επ’ αυτού:
“Αυτή είναι η αθέατη μα οδυνηρή και ατιμωτική ελληνική πλευρά του Μακεδονικού το οποίο η Συμφωνία των Πρεσπών επανέφερε κυρίαρχο στην επικαιρότητα. Από το 1953, 66 χρόνια μετά, οι «υπερπατριώτες» κατηγορούν ως «προδότες» κάποιους οι οποίοι αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στη γενέτειρά μας Μακεδονία. Αυτοί οι «υπερπατριώτες» δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τη Μακεδονία αλλά εξακολουθούν να υποπτεύονται τους γηγενείς σλαβόφωνους Μακεδόνες. Κάθε μέρα διαλαλούν δημόσια την πεποίθησή τους ότι «μετά την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν στη Μακεδονία οργανώσεις που θα ανοίξουν σχολεία για τη διδασκαλία αυτής της γλώσσας». Είναι Βαθειά νυχτωμένοι!”.

Σταύρος Τζίμας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: