Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (13ης Μαρτίου), διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας ύψους 31,70 μ. με δόμηση 5.300 τμ θα προκαλούσε οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), κατά τις δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα αρχαίου οδοστρώματος.
Γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα και μεγάλη συζήτηση, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών όταν εισηγήθηκε το θέμα στη ΔΙΠΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε βεβαιώσει ότι βρέθηκε μόνο διακοσμητική κεραμική, γεγονός που είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς το ακίνητο βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη αρχαία πόλη.
Εκτός από τις ανασκαφικές έρευνες που θα ακολουθήσουν, όπως επιβάλλει ο αρχαιολογικός νόμος, θα υπάρξουν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται εντός του ακινήτου και συνολικά για το μελλοντικό οικοδόμημα.
Εξάλλου, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή έχουν ανασταλεί για ένα χρόνο, προκειμένου να εξεταστεί συνολικότερα το θέμα της δόμησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα (4 Μαρτίου) η ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διενήργησε αυτοψία στην περιοχή Μακρυγιάννη και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «βλέποντας το χώρο από τον Ιερό Βράχο αλλά και περπατώντας διαπιστώσαμε την οπτική βλάβη που θα προκαλούσε όχι μόνο στην Ακρόπολη αλλά και στην περιοχή λόγω του όγκου και τους ύψους του».
Εκτός από ένα κτίριο που κτίστηκε το 1989 επί της οδού Τ. Καρατάση, το καινούργιο 9ώροφο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο που έτσι κι αλλιώς έχει χτιστεί με υψηλούς όρους δόμησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου