Αποφασίζει να αναλάβει δράση και σύντομα θα βρει κι άλλους 2 άντρες που είχαν πέσει θύματα του ιερέα και θα δημιουργήσουν την ομάδα «Απελευθερωμένος Λόγος». Θα βάλουν σκοπό της ζωής τους να σπάσουν την ομερτά γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και το να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Πρόκειται για το σενάριο της ταινίας «Με τη χάρη του Θεού» (Grâce à Dieu), του Φρανσουά Οζόν που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Μόνο που το συγκεκριμένο σενάριο είναι βγαλμένο από την πραγματική ζωή, όπως και η οι βιασμοί παιδιών από Καθολικούς ιερείς είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα που έμεινε στο σκοτάδι εδώ και δεκαετίες.
Η πραγματική ιστορία
Τον Ιούλιο του 2014, ο πραγματικός Αλεξάντερ Εσέζ κατήγγειλε στον καρδινάλιο Φιλίπ Μπαρμπαρέν της Λυών, ότι ο ιερέας Μπερνάρ Πρεϊνά τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν εκείνος ήταν 9 χρονών και συνέχισε κατ'εξακολούθηση να ασελγεί εις βάρος του μέχρι που έφτασε 11. Είχε διαπιστώσει ότι ο Πρεϊνά είχε επιστρέψει στη Λυών και συνέχιζε να λειτουργεί και ζήτησε την καθαίρεσή του.
Ο Μπαρμπαρέν γνώριζε χρόνια πριν τη δράση του ιερέα που είχε κακοποιήσει τουλάχιστον 80 παιδιά, όπως ο ίδιος του είχε ομολογήσει. Τα θύματα του Πρεϊνά ξεκίνησαν έναν άνισο δικαστικό αγώνα εναντίον του αλλά η υπόθεση, μπήκε στο αρχείο. Σε μία συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα το 2016 ο Μπαρμπαρέν δήλωσε ασυναίσθητα: «Δόξα τω Θεώ τα αδικήματα του Πρεϊνά έχουν παραγραφεί». Έσπευσε να διορθώσει αυτό που είπε, αλλά η φράση του έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο κι απόδειξη της σιωπής της Καθολικής Εκκλησίας για τα αμέτρητα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έμειναν κρυμμένα για χρόνια. Ο Μπαρμπαρέν κατηγορήθηκε για συγκάλυψη και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Σύνοδος για την παιδεραστία στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
«Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα ακούσει την κραυγή, όσων ζητούν δικαιοσύνη», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κηρύσσοντας, την έναρξη της Συνόδου των επικεφαλής των εθνικών Ρωμαιοκαθολικών Εκκλησιών με αντικείμενο τη διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Η Σύνοδος ξεκίνησε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και σε αυτή συμμετέχουν 190 Καθολικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ την μαρτυρία τους ενώπιον του Πάπα κι όχι μόνο θα καταθέσουν και θύματα ιερέων.
Πρόκειται για ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το ζήτημα που επιμελώς συγκαλύφθηκε συστηματικά επί δεκαετίες τώρα, καθώς αν κι έχουν γίνει παρόμοιες συζητήσεις και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας καλεί τους ανώτερους κληρικούς σε μία επίσημη Σύνοδο και τους ζητά μάλιστα να αναλάβουν άμεση δράση.
Κάποιες από τις οργανώσεις θυμάτων έχουν εκφράσει σκεπτικισμό χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση ως ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο τον εξαγνισμό της εικόνας την Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως και η οποία έχει αμαυρωθεί από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ανατρέχουν σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.
Ο Πίτερ Ίσλεϊ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ending Clergy Abuse», η οποία συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα της ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες, διαμήνυσε ότι η οργάνωση θα απαιτήσει από τον πάπα Φραγκίσκο να υιοθετήσει μια στάση μηδενικής ανοχής λαμβάνοντας μέτρα κατά των παιδόφιλων. Ανάμεσα στα αιτήματα των θυμάτων είναι η δημιουργία μιας «Επιτροπής Αληθείας» του Βατικανού, ή άρση της αγαμίας των κληρικών, η δημοσιοποίηση των αρχείων της Εκκλησίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανά τον κόσμο, ο εκδιωγμός ιερέων που εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και όσων τους συγκαλύπτουν και η προώθηση των υποθέσεων που αποκαλύπτονται στις κατά τόπους αρχές, ώστε οι υπαίτιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και να μην τους επιβάλλεται «αιώνια μεταμέλεια και προσευχή»... ως είθισται.
«Εάν η Σύνοδος Κορυφής αποδειχθεί μια από τα ίδια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Είμαστε ένα τσουνάμι που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει», διαμήνυσε ένα από τα θύματα στη συνάντηση που είχε με τον ποντίφικα.
Τα μεγάλα σκάνδαλα που ταρακούνησαν το Βατικανό
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είχε καλέσει ήδη από το 20014 το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές. Στην έκθεσή της η Επιτροπή εξέφραζε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών». Η απάντηση της Αγίας Έδρας ήταν τότε ότι απλά «έλαβε γνώση» των παρατηρήσεων του ΟΗΕ.
Τον περασμένο Αύγουστο ολόκληρος ο κόσμος σοκαρίστηκε, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ότι μόνο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ υπήρχαν καταγγελίες για την σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 1.000 παιδιών από 300 και πλέον ιερείς. Αν και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα δεκάδων ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία. Στην σχετική έκθεση γινόταν λόγος για κακοποίηση παιδιών ηλικίας ακόμη και κάτω των 10 ετών. Μετά τη δημοσιοποίησή της οι εισαγγελείς πολλών αμερικανικών πολιτειών, μεταξύ των οποίων αυτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι καθολικοί, κινητοποιήθηκαν ζητώντας από τις αρχιεπισκοπές τους να παρουσιαστούν ενώπιών τους ζητώντας τους τα αρχεία τους, αλλά και κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση μαρτυριών. Μάλιστα τον Οκτώβριο, η αμερικανική Δικαιοσύνη ξεκίνησε την πρώτη έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις εναντίον ανηλίκων από καθολικούς ιερείς.
Το δεύτερο μεγαλύτερο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει λίγο νωρίτερα στη Χιλή, όταν οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με 144 υποθέσεις στις οποίες κατηγορούνται για σεξουαλικές κακοποιήσεις 158 επίσκοποι, κληρικοί, διάκονοι και άλλοι εργαζόμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της λατινοαμερικάνικης χώρας. Πέρα από αυτές τις υποθέσεις, άλλες 108 έχουν κλείσει, με 23 πρόσωπα να έχουν καταδικαστεί, δύο να έχουν απαλλαγεί και 22 υποθέσεις να έχουν παραπεμφθεί σε άλλους δικαστικούς, διότι οι καταγγελθείσες αξιόποινες πράξεις είχαν τελεστεί πριν από το έτος 2000. Οι υπόλοιπες παραγράφηκαν εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ή για άλλες αιτίες, σύμφωνα με την εθνική εισαγγελία. Από τα 266 φερόμενα ως θύματα, τα 178 ήταν παιδιά ή έφηβοι όταν τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις τς οποίες κατήγγειλαν.
Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 152 καθολικοί ιερείς στο Μεξικό καθαιρέθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και στην Γερμανία, στο διάστημα από το 1946 μέχρι το 2014, σύμφωνα με μελέτη για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι εν γνώσει της απέκρυψε τα γεγονότα, αποκαλύπτουν σήμερα μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια 1.670 κληρικών, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβρη το Spiegel και η die Zeit.
Παρόμοιες ιστορίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία αλλά δυστυχώς κι από πολλές άλλες χώρες.
Δόξα τω Θεώ...
Επιστρέφοντας στην αρχική ιστορία ο Μπερνάρ Πρεϊνά έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει δικαστικά την προβολή της ταινίας «Με τη χάρη του Θεού». Δόξα τω Θεώ όμως η γαλλική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως και η ταινία θα παίξει στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες, ρίχνοντας φως σε μια από τις πολλές ιστορίες που επιτέλους κάποιος πρέπει να ανοίξει το στόμα του και να την πει δημόσια...
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου