Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Δικαστική απόφαση απαγορεύει την κατάσχεση του εφάπαξ λόγω κόκκινου δανείου

Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στα funds και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να προβαίνουν σε κατασχέσεις των εφάπαξ των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται και έχουν κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο διέταξε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είχε πουλήσει σε funds του Λονδίνου στεγαστικό δάνειο, να αποδεσμεύσει μέρος του εφάπαξ το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η παρακράτηση οιουδήποτε ποσού από την σύνταξη της απομάχου της εργασίας εφοριακού.
Αναλυτικότερα, εφοριακός υπάλληλος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τις δόσεις τις κατέβαλε από το 2003 καθώς γινόταν απευθείας παρακράτηση από τον μισθό της και το αρχικό κεφάλαιο είχε μειωθεί περίπου στα 93.000 ευρώ και είχε υπαχθεί στο καθεστώς του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010).
Η εφοριακός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, τα 3/4 του εφάπαξ, έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds του Λονδίνου που το είχε αγοράσει.
Η πρώην εφοριακός, με δικηγόρο την Χρυσάνθη Ντέμου-Παππά προσέφυγε στα δικαστήρια και το Μάιο του 2018, με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης διατάχθηκε η αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της», όπως διατάχθηκε και η «μη μεταβολή της περιουσίας της».
Έτσι, ενώ από το ΕΤΕΑΕΠ έπρεπε να πάρει εφάπαξ 28.378 ευρώ, το ποσό των 21.283 ευρώ (τα 3/4 δηλαδή του εφάπαξ) διαβιβάστηκε μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds που είχε αγοράσει το δάνειο.
Κατόπιν αυτών, προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, τα οποία με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ανέστειλαν έως την έκδοση οριστικής απόφασης «κάθε ατομικό καταδιωκτικό μέτρο κατά της περιουσίας της» και ειδικά την παρακράτηση από το funds «μέρος από το ποσό της εφάπαξ αποζημίωσης που έχει λάβει λόγω συνταξιοδότησης».
Από το Ειρηνοδικείο διατάχθηκε «η αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού προκειμένου να αποκατασταθεί η περιουσία της στο επίπεδο που θα ευρισκόταν αν δεν είχε παραβιασθεί η προσωρινή διαταγή του Μάιου του 2018».
Το δικαστήριο, με ειρηνοδίκη τον Αργυρή Μπιχάκη, κατέληξε στην απόφαση αυτή, καθώς εκτίμησε ότι η αίτηση της εφοριακού θα ευδοκιμήσει (δηλαδή θα γίνει δεκτή), «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσης της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκόμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάσης για την ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».
Τέλος, αναφέρει το Ειρηνοδικείο: «Δέον να απαγορευτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η παρακράτηση από τη σύνταξή της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που τις έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτής της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: