Ηχηρό μήνυμα προς την Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ έστειλε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Χουάν Γουαϊδό.
«Εγώ, ο Νικολάς Μαδούρο, ο νόμιμος και συνταγματικός πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ορκίζομαι... ότι θα υπερασπιστώ με την ίδια μου τη ζωή την πατρίδα μας, τη Βενεζουέλα», είπε σε εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα, για την 27η επέτειο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες.
«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τη χώρα μας... Ο λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη, ενώ απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές κατ' απαίτηση ξένων χωρών. «Θα συνεχίσω να κυβερνώ, μαζί με τον λαό, για έξι χρόνια έχω το δικαίωμα να κυβερνώ», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιφύλαξε αιχμηρά σχόλια κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι «η δειλή κυβέρνηση της Ισπανίας έλαβε μια καταστροφική απόφαση».
«Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Άθναρ, την περίοδο 1996-2004, κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.
«Η ιστορία θα σας καταγράψει σαν ένα χαζό που έθεσε τον εαυτό στην υπηρεσία των.... επεμβατικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.
Και συνέχισε λέγοντας προς τον συγκεντρωμένο κόσμο:«Δεχόμαστε τελεσίγραφα στη Βενεζουέλα;» «Όχι» ακούστηκε απ' την άλλη πλευρά.
Ο Μαδούρο κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ, ο οποίος άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι: «Νομίζει πως μπορούμε να εκφοβιστούμε. Όχι.... Ποια είναι η αιτία πολέμου που ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κηρύξει πόλεμο στη Βενεζουέλα; Είναι το πετρέλαιο; Είναι ο σίδηρος; Είναι το αλουμίνιο; Είναι ο χρυσός ή τα διαμάντια; Είναι το φυσικό αέριο; Το νερό; Ποια είναι η αιτία;» διερωτήθηκε δηκτικά ο Μαδούρο.
Στο μεταξύ, το Καράκας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις του με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γουαϊδό.
Μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Το Καράκας «θα επαναξιολογήσει πλήρως τις διμερείς σχέσεις με αυτές τις κυβερνήσεις αρχής γενομένης από τώρα, έως να αποκηρύξουν τη στήριξή τους στα πραξικοπηματικά σχέδια» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα ο Γουαϊδό καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τις πιέσεις προς τον Μαδούρο.
Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Μαδούρο, αλλά δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, η πρόθεσή μας είναι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων παρά σε τομείς, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών» επισήμανε ο Καρμέλο Αμπέλα στο Reuters μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων (σε τομείς) δεν έχει αποκλειστεί, αλλά πρωταρχικά επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα πρόσωπα» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι με τη στάση της η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα την υιοθέτηση ενός ανακοινωθέντος με το οποίο η Ε.Ε. θα αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου