Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Το shutdown στοίχισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία

Η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που διήρκησε περισσότερο από έναν μήνα, στοίχισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, εκ των οποίων περίπου 3 δισεκατομμύρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
«Ως συνέπεια της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, το CBO εκτιμά ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου απώλεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ύψος του ΑΕΠ είναι μικρότερο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (...) αντικατοπτρίζοντας τις πέντε εβδομάδες του μερικού shutdown και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.
Τρία δισεκατομμύρια δολάρια ισοδυναμούν με περίπου 0,02% της εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2019, επισημαίνει το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
«Εκτός των υποκείμενων επιπτώσεων γενικά στην οικονομία, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις χωριστά θα είναι μεγαλύτερες» επισημαίνει το CBO, ιδίως για τους σχεδόν 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που δεν πληρώνονταν.
«Ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις απώλειες στα εισοδήματά τους».
«Αν και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ που χάθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 εντέλει θα ανακτηθεί, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανακτηθούν» τονίζεται.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κρατείστε την ευπρέπεια και τον πολιτισμό στα σχόλιά σας. Οποιοδήποτε σχόλιο αναφέρεται σε ονόματα και καταφέρεται προσωπικά προσβάλλοντας ή θίγοντας προσωπικότητες και συνειδήσεις, δεν θα αναρτάται αν δεν είναι επώνυμο, κι αυτό μετά από τον απαραίτητο έλεγχο. Ευχαριστώ.