«Το Υπερταμείο δεν διεκδικεί τα ακίνητα του ΥΠΠΟ» λέει μεταξύ άλλων η σημερινή απάντηση του Υπερταμείου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της προσφυγής του στο ΣτΕ εναντίον του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέσω της οποίας υποστηρίζει τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου να εντάξει τα ακίνητα στη λίστα της ΕΤΑΔ.
Στον ίδιο τόνο και οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζει πως καμία μεταβίβαση δεν έχει γίνει και πως «...η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Και οι δύο πλευρές , υπ. Οικονομικών και Υπερταμείο, τονίζουν πως η προσφυγή έγινε... κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκπρόσωποι των αρχαιολόγων αναρωτιούνται γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε το Υπερταμείο αφού ο Σύλλογος έχει στραφεί νομικά ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου, ερώτημα που όπως φαίνεται θα ακουστεί μεταξύ άλλων στην αυριανή συνέντευξη τύπου όπου ο ΣΕΑ θα ανακοινώσει πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής. Επίσης μιλούν για θεσμικό ατόπημα και σχολιάζουν το γεγονός πως καθόλη τη διάρκεια της εμπλοκής ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν κάνει επίσημες ανακοινώσεις παρά μόνο άτυπες.
Σήριαλ πολιτικής σκοπιμότητας και σκόπιμης άγνοιας
Την χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής. Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει εκτενώς και επανειλημμένως, επισημαίνονται τα εξής:
«Μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν.4389/2016), ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνο αυτάμπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).
Επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστείκαι ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενημερώνουμε, τέλος, ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπερταμείου
Σε συνέχεια πρόσφατων αναφορών που έγιναν στον Τύπο, με αναληθείς και συγκεκριμένες στοχεύσεις μέσω παρερμηνειών, σχετικά με την παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συνολικά για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν αναφορικά με το ζήτημα της μεταβίβασης 10.119 ακινήτων προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ), η ΕΕΣΥΠ δηλώνει τα εξής:
Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων.
Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ, είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο Μοναδικός Μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση.
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου