Δύο στους πέντε νέους 8 χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πιστεύουν ότι μια γυναίκα ευθύνεται για τον βιασμό της αν έχει πιει (ακόμη και αν, όταν τη βιάζουν, έχει χάσει τις αισθήσεις της).
Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά απογοητευτικά ευρήματα έρευνας της Oxfam που έγινε σε δείγμα σε 4.731 νέων και των δύο φύλων, ηλικίας 15-25 ετών, από τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία, την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, που αποκάλυψε όχι μόνο πως η βία κατά των γυναικών θεωρείται κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά και ότι δεν αντιλαμβάνονται ούτε καν τον όρο «βία» και τις μορφές που αυτή μπορεί να πάρει.
Περισσότεροι από τους μισούς νέους που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως μια γυναίκα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον σύντροφό της αν απειλήσει να τη σκοτώσει. Οι δε μισές γυναίκες ηλικίας 15-25 ετών εκλαμβάνουν την οικογενειακή βία σαν κάτι φυσιολογικό.
Η οικογενειακή βία θεωρείται επίσης ένα θέμα καθαρά ιδιωτικό, που πρέπει να επιλύεται στο εσωτερικό της οικογένειας, με ένα 90% των νέων αγοριών και κοριτσιών να δηλώνει πως δεν θα παρενέβαιναν αν ένας φίλος τους χτυπούσε την κοπέλα του.
Ακόμη χειρότερο: το 65% των αγοριών 15-19 ετών θεωρεί πως, όταν μια γυναίκα λέει «όχι» σε μια σεξουαλική συνεύρεση, στην πραγματικότητα εννοεί «ναι» και απλά «το παίζει δύσκολη», άποψη που συμμερίζεται και το 45% των κοριτσιών αυτής της ηλικίας.
Η δε πλειονότητα των συμμετεχόντων πιστεύει πως μια γυναίκα ευθύνεται με τον τρόπο που ντύνεται για την παρενόχληση ή τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίσταται, ακόμη και για τον βιασμό της.
Είναι ενδεικτικό πως επτά στους δέκα έφηβους πιστεύουν ότι «μια αξιοπρεπής γυναίκα δεν πρέπει να ντύνεται προκλητικά» ή να κυκλοφορεί μόνη της αργά το βράδυ.
Τα συμπεράσματα είναι «εντυπωσιακά και ανησυχητικά», δήλωσε στο Ιδρυμα Τόμπσον Ρόιτερς η Νταμάρις Ρουίς, ειδήμων της Oxfam σε θέματα δικαιωμάτων γυναικών, καθώς δείχνουν πως «η κουλτούρα του “μάτσο” είναι ανεκτή και αποδεκτή από πολλούς νέους της περιοχής, ενώ η κανονικοποίηση του καθημερινού σεξισμού συχνά οδηγεί στις χειρότερες συνέπειες για γυναίκες και κορίτσια».
Όπως σημειώνει η έρευνα, «η μεγάλη πρόκληση είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ίδιοι οι νέοι μπορεί να παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας, των πεποιθήσεων και των κανόνων φύλου που τροφοδοτούν την αντρική βία».
Δίχως πρωτοβουλίες για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, δεν θα αλλάξει και η πραγματικότητα της Λατινικής Αμερικής ως της πιο θανατηφόρας περιοχής στον κόσμο (εκτός των εμπόλεμων ζωνών) για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών «Γυναίκες» το 2017 δολοφονήθηκαν 2.559 γυναίκες, θύματα της ανδροκρατικής βίας, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να περιλαμβάνονται η Κολομβία και το Μεξικό.
Στην Κολομβία, το 2017, σημειώθηκαν 1.002 δολοφονίες γυναικών -κάπου 3 την ημέρα-, αλλά μόνο 144 διερευνήθηκαν ως υποθέσεις έμφυλης βίας. Και στο Μεξικό, την ίδια χρονιά, οι δολοφονίες γυναικών έφτασαν τς 3.430 -9 την ημέρα-, αλλά μόνο 760 καταγράφηκαν σαν γυναικοκτονίες.
Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου