Την παροχή της δυνατότητας σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση δίνει και τυπικά το υπουργείο Οικονομικών. Σε φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τη μη περικοπή των συντάξεων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι. Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα
– προβλέπεται φορολογικό πρόστιμο 500 ευρώ και στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή
– η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να αποστέλλει στις τράπεζες μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών για τα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά προϊόντα των οφειλετών του δημοσίου ή των ελεγχόμενων και όχι μόνο ατομικά όπως προβλέπεται σήμερα. Τα δεδομένα θα τηρούνται σε ειδικό αρχείο που θα διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.
– δίνεται πλέον η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας οι οποίες είχαν υποβληθεί αρχικά με τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ήταν ανέκκλητες. Αυτό είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε φορολογούμενους που είχαν κάνει λάθη στην συμπλήρωση των δηλώσεων και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ενώ τους βεβαιώνονταν και μεγάλα ποσά φόρων. Ό,τι έχει εισπραχθεί όμως από το δημόσιο δεν επιστρέφεται.
– θεσπίζεται η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να απονέμει βραβεία, ακόμη και χρηματικά, στις υπηρεσίες του οι οποίες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν έμμεσο τρόπο χορήγησης πρόσθετων αμοιβών σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που πετυχαίνουν εισπρακτικούς και ελεγκτικούς στόχους.
– απαλλάσσεται από την υποχρέωση έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ο οικοπεδούχος στις περιπτώσεις αντιπαροχής. Την ενημερότητα πρέπει να διαθέτει ο κατασκευαστής- εργολάβος.
– δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της ΑΑΔΕ να διευρύνει τους φορείς που αποδέχονται πληρωμές φόρων, με την προσθήκη ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, δημόσιες υπηρεσίες, την Τράπεζα της Ελλάδος και γραφεία έκδοσης ταχυδρομικών επιταγών.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου