Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ ζητούν περισσότερα κονδύλια και απλούστερες ρυθμίσεις

Δεκαέξι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τάχθηκαν από κοινού κατά των περικοπών στα κονδύλια της ΕΕ για τα φτωχότερα κράτη μέλη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DΡΡ.
Σε κοινή διακήρυξη που υπογράφτηκε στη Μπρατισλάβα, οι 16 χώρες μέλη της ΕΕ και της ομάδας «Φίλοι της συνοχής», ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανήσει τουλάχιστον το ίδιο ποσό ή και περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα, για την αγροτική οικονομία και την υποστήριξη περιοχών με αδύναμες υποδομές. Οκτώ χώρες της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση της Μπρατισλάβα από τους πρωθυπουργούς τους, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης των 16 χωρών της Ε.Ε. μελών ότι τα σχετικά φτωχότερα μέλη της Ε.Ε είναι έτοιμα να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Ένωσης μετά το Brexit, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για τη συνοχή και τη γεωργία στο σημερινό επίπεδο.
Ο Πελεγκρίνι δεν αναφέρθηκε σε ποσά, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι 27 θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα μετά το Brexit τον Μάρτιο 2019. «Οι κοινές πολιτικές συνοχής και γεωργίας πρέπει να απλοποιηθούν, να γίνουν αποτελεσματικές και αρκετά ευέλικτες για τα κράτη μέλη», ανέφερε σε ανακοινωθέν της η ομάδα. Η πολιτική συνοχής στοχεύει να φέρει τις οικονομικές συνθήκες των παραδοσιακά φτωχότερων χωρών της Νότιας και Ανατολικής της ΕΕ, στα υψηλότερα επίπεδα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Στις 2 Μαΐου, οι Βρυξέλλες πρότειναν μείωση των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής κατά 7% στον συνολικό προϋπολογισμό της για να αντισταθμιστεί η απώλεια της συνεισφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. «Θέλουμε τον προϋπολογισμό όπως είναι σήμερα», επέμεινε ο Πελεγκρίνι, δηλώνοντας ότι «αν ο προϋπολογισμός πρέπει να μειωθεί, ζητάμε μεγαλύτερη ευελιξία» στην επιλογή των δαπανών.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: