Με την τροπολογία αυξάνεται η μοριοδότηση, από 5 σε 6 μόρια, των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα (0-3.000 ευρώ κατά κεφαλήν), προκειμένου να χορηγηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής στο δικαιούχο φοιτητή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για την ενίσχυση των οικογενειών αυτών, που πλέον θα λαμβάνουν 6 μόρια. Αναφέρεται επίσης ότι «σε πολλά τμήματα ΑΕΙ, η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται σε 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».
Με την ίδια τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ΄εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κατατίθεται προκειμένου να μπορέσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική έννομη τάξη.
Με άλλη διάταξη που έχει περιληφθεί στην τροπολογία, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού ορίζεται ως το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, περιλαμβανομένων και των ΝΠΔΔ που έχουν δικά τους υπηρεσιακά συμβούλια, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις και επιφυλάξεις.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου