Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει για το μέλλον των Βαλκανίων καλύτερη πολιτική από τη συνεργασία Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή τη χώρα, που δεν θέλουμε να καταστραφεί». Αποτυπώνοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην ΕΡΤ, 24 ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη βόρεια γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς, αφού κατέστησε σαφές πως το δημοψήφισμα δεν ήταν όρος, ούτε προϋπόθεση, ούτε νομική απαίτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε πως το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα. Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους, και μάλιστα στο παρελθόν είχε εκλεγεί και με 439.000 ψήφους, ενώ το ναι στο δημοψήφισμα ήταν 610.000. «Δηλαδή, αυτός που είχε βγει με 500.000 και θεωρεί τον εαυτό του έγκυρο, θεωρεί άκυρες τις 610.000;» διερωτήθηκε. Το δημοψήφισμα δεν πάσχει από τα ναι, πάσχει από τα όχι, συνέχισε και προσέθεσε ότι η στρατηγική της αντιπολίτευσης ήταν να μην πάει να ψηφίσει γιατί αν πήγαινε να ψηφίσει «όχι» θα ηττάτο.
Στην ίδια κατεύθυνση, υπενθύμισε επίσης πως η κυβέρνηση Ζάεφ είχε εκλεγεί με 100.000 ψήφους λιγότερες απ' ό,τι πήρε στο δημοψήφισμα.
Ως τρίτο σημείο, ανέφερε πως οι εκλογικοί κατάλογοι στην ΠΓΔΜ έχουν 200.000 νεκρούς ως εγγεγραμμένους και ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και 20 χρόνια.
Επιπλέον, σημείωσε πως άλλες 350.000-400.000 είναι μακριά στο εξωτερικό, και μάλιστα όχι σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά.
Κατά συνέπεια, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι 1,1 εκατ. -1,2 εκατ. και ότι σε αυτό έχει πάρει το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών πάνω από 50%. «Δηλαδή, και να ψήφιζε όλο το εκλογικό σώμα είναι πάνω από 50%» προσέθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ «λογικά και έξυπνα για τον άθλιο εθνικισμό που τη διακρίνει αποφάσισε να προσθέσει το "όχι" της, να το προσθέσει στους νεκρούς και στους απόντες και δημιουργεί αυτή την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού». Το «ναι», συμπλήρωσε ότι πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, παρατηρώντας όμως ότι στους εγγεγραμμένους εκλογείς είναι μόνο 37%.
Υπενθύμισε ακόμα πως το 2004, το δημοψήφισμα που αφορούσε τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στη γείτονα χώρα, πήρε λιγότερο από 28%.
Ερωτηθείς αν έπαιξε ρόλο η «παρέλαση» ξένων αξιωματούχων από τη γείτονα, απάντησε πως δεν βοήθησε. «Πρέπει να αφήσει κανείς να εξελίσσεται ένας πολιτικός αγώνας και μάχη στο εσωτερικό μιας χώρας με τις εσωτερικές δυνάμεις, γι' αυτό ούτε πήγαμε στα Σκόπια και δεν έκανα ούτε δηλώσεις ούτε τοποθετήθηκα» προσέθεσε.
Χαρτογραφώντας το έδαφος, είπε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο κ. Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ' εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το γεγονός ότι ο Ζάεφ πήρε 100.000 "ναι" παραπάνω απ' ό,τι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού και 100.000 παραπάνω ψήφους απ' ό,τι ο Ιβάνοφ στην εκλογή του ως προέδρου κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κερδίσει τις εκλογές» εκτίμησε και παρατήρησε πως η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει.
Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν θα πάρει η κυβέρνηση Ζάεφ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 θα πάει σε εκλογές σε 45 ημέρες, δηλαδή 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου και έστειλε το μήνυμα πως μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επιπλέον, την πεποίθηση πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή, ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρή ηγεσία, έχει βαθιά θέληση όλων των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού της να προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παράλληλα, απευθυνόμενους σε όσους σκέφτονται με όρους εσωκομματικούς στην ΠΓΔΜ, είπε ότι δεν κάνουν καλά και ότι δεν βλέπουν το μεγάλο παιχνίδι στην περιοχή.
Εστιάζοντας στο ποσοστό των Αλβανόφωνων ψηφοφόρων, παρατήρησε πως η συμμετοχή τους ήταν 10% παραπάνω στο δημοψήφισμα. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως μικρά κόμματα που λεγόταν στον διεθνή Τύπο ότι χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία, καλούσαν σε αποχή. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να εμποδίσει την Ελλάδα να αναπτύξει την επιρροή της στα Βαλκάνια και να αναπτύξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και συμπλήρωσε πως οι «ίδιοι και οι ηγέτες τους είχαν διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο Αλβανόφωνο κόμμα μέσα στην ΠΓΔΜ που είχε προσανατολιστεί στην αποχή, και ότι αυτό το κόμμα έχει συγκεκριμένες διασυνδέσεις με τρίτη δύναμη».
«Είμαστε μια κυβέρνηση των λύσεων»
Η κυβέρνηση θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Ημέρα» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. «Είμαστε μια κυβέρνηση των λύσεων. Κατά συνέπεια μια συμφωνία που τη θεωρούμε εξαιρετικά καλή, εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα και το μέλλον της, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε όλη τη βαλκανική, με τους οποίους μαζί θα προχωρήσουμε σε μεγάλη ανάπτυξη και στην ένταξή τους στην ΕΕ, μια κυβέρνηση που είναι σοβαρή και είναι κυβέρνηση των λύσεων δεν πρόκειται να παίξει» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς αν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών η παρούσα Βουλή.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε: «Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Και θα έπρεπε να μας αναγνωρίζουν διάφοροι τύποι που το παίζουν εκσυγχρονιστές και έχουν σταθεί απέναντι μας, ότι εμείς κάναμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτάμε στο εσωτερικό, πιστεύοντας τι είναι καλό για τη χώρα. Την ξεκινήσαμε εμείς τη διαπραγμάτευση, την κάναμε εμείς, διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την επιρροή τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φιλικές μας σε συγκεκριμένους κύκλους των Βαλκανίων. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση, με σοβαρό αποτέλεσμα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε πως «με τα εθνικά συμφέροντα δεν κάνουμε παιχνιδάκια» και προσέθεσε: «Δεν θα κάνουμε αυτά που γίνανε στην αρχή της δεκαετίας του 1990, που έπαιζε η πλειοψηφία της τότε ΝΔ με τη μειοψηφία. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Αντώνη Σαμαρά που έφυγε, αναφέρομαι και στους τρεις ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ που αναγκάσανε τον (σ.σ. Κωνσταντίν0) Μητσοτάκη να γράψει στον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν σε διαπραγμάτευση, άστα, γιατί δεν θέλω να κινδυνέψουμε, και γύρνα πίσω. Αυτά έγραφε ο τότε ηγέτης της ΝΔ που τώρα θα έτριβε τα μάτια του αν έβλεπε τι κάνει η σημερινή ΝΔ».
Στην ερώτηση αν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε και «κάτι παραπάνω» και σημείωσε: «Είναι βαθιά δημοκρατική αντίληψη ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας, σε αυτά τα ζητήματα δεν αποφασίζουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεν αποφασίζουν κάποιες προκαταλήψεις, αποφασίζει ο καθένας με βάση την ευθύνη που νιώθει για τη χώρα». Μάλιστα, απευθυνόμενος στη ΝΔ, μίλησε για την ανάγκη ψήφου κατά συνείδηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Θα έκανα πρόταση στη ΝΔ και στον κ. Τσίπρα, να δώσει ο κ. Τσίπρας το ελεύθερο -και νομίζω ότι το δίνει- πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει και ο κ. Μητσοτάκης το ελεύθερο για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του. Να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, τότε το πρόβλημα το έχει η συνείδησή τους. Αν ψηφίσουν κατά συνείδηση, τότε το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί που δεν στέκονται σωστά απέναντι στη συμφωνία» είπε.
Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία των Πρεσπών, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό».
Κληθείς να απαντήσει αν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως είχε γράψει το σχέδιο της ανακοίνωσης από το πρωί της Κυριακής. «Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είχαν μια ανησυχία ότι η συμμετοχή θα ήταν ανάμεσα στο 40% με 45%. Αν υπήρχε κατά πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των Αλβανών, πράγματι θα ήταν 40-45%. Ήμασταν προσανατολισμένοι ότι η συμμετοχή θα ήταν γύρω στο 40-42%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ανέδειξε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γείτονας χώρας. «Στην Ελλάδα είχε υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος. Νομίζανε πως ήταν περίπατος. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα να αλλάζεις το όνομά σου. Και είναι πολύ σοβαρό να λες ότι η αλλαγή αυτή είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις. Αλλαγή ονόματος στον 20ό αιώνα είχε γίνει μόνο μια φορά. Η γερμανική Αυστρία, και έγινε γιατί χάσανε πόλεμο. Δεν κάνανε και αλλαγές στο Σύνταγμα» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Εδώ έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο πακέτο, το οποίο προκειμένου να μην αναγνωριστεί η διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας, που πήγε σε συμβιβασμό, έγινε μια προσπάθεια να θεωρηθεί ως κάτι το παράταιρο, που δεν έχει σημασία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα ένα κράτος επειδή το θέλει ένα τρίτο κράτος - με το δίκιο του - να αλλάζει το όνομά του. Δεν είναι μικρό πράγμα».
Εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε ισορροπημένη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να διαρκέσει. «Είναι συμφωνία που είναι πρότυπο, όπως λένε διεθνείς σοβαροί πανεπιστημιακοί φορείς» υπογράμμισε και παρατήρησε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ειδικοί και οι καλύτεροι γνώστες αυτών των προβλημάτων στηρίζουν αυτή τη συμφωνία. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών, στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών (το διπλωματικό προσωπικό) είναι στη συντριπτική πλειοψηφία μαζί με την κυβέρνηση διότι έχουν εμπειρία. Μαζί με την κυβέρνηση στη συντριπτική πλειοψηφία, προσέθεσε, είναι οι καθηγητές που ασχολούνται με τα Βαλκάνια και οι καθηγητές με το διεθνές δίκαιο.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε πως είναι φορέας του προβλήματος και ότι «της αρέσει να έχει πρόβλημα, να καλλιεργεί το πρόβλημα, την απαισιοδοξία, ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι ξέρουμε εμείς να διαχειριστούμε καλύτερα το πρόβλημα». Σημείωσε ότι κάνει μεγάλο λάθος ή δημαγωγεί συνειδητά όποια δύναμη της αντιπολίτευσης λέει ότι θα έρθει και θα διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία. Παρατήρησε μάλιστα ότι «το ίδιο λέει ο (σ.σ. ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν) Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του αντίστοιχου κόμματος της ΝΔ στα Σκόπια», και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάψουν τη δημαγωγία ότι θα φέρουν άλλη συμφωνία.
Σε ερώτηση για τη θέση του κ. Καμμένου στο θέμα, ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το μόνο ζήτημα που έχει ουσιαστικά διαφορετική γνώμη ο κ. Καμμένος είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο - υπενθυμίζοντας ότι έχει εγκρίνει 4 φορές τη συμφωνία για τις Πρέσπες - και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική, συμπλήρωσε και σημείωσε: «Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών».
Ερωτηθείς αν είναι ένα καβγαδάκι εντός γάμου η διαφωνία του Π. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε σχόλιο ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε πολλές συναντήσεις στον ΟΗΕ, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για να βοηθήσει να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. «Είδε τις πιο σοβαρές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, είδε επιχειρήσεις τεχνολογίας και είχε σοβαρές συζητήσεις που θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Αυτή η ήταν η κύρια δουλειά και εκεί κατανάλωσε το μεγαλύτερο μέρους του χρόνου του. Είδε σημαντικούς ανθρώπους για το μέλλον της χώρας, όπως είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δικές του συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως είχε σχεδόν 70 συναντήσεις σε 5 ημέρες.
Εντάσσοντας σε ένα γενικότερο πλαίσιο την εικόνα που έχουν σήμερα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρατήρησε πως «ενώ πριν από 4 χρόνια ψάχναμε με τον φακό να βρούμε, να κάνουμε συναντήσεις, σήμερα τα αιτήματα να συναντηθούμε από τρίτες χώρες είναι 6 φορές περισσότερα από όσο μπορούμε να ανταποκριθούμε». Εστιάζοντας στην επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη στον κόσμο που να μην βλέπουμε, να μην συνεννοούμαστε. Είναι πολυμερής διπλωματία, ότι σήμερα έχουμε καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους, όπως έχουμε καλές σχέσεις με τους Κινέζους. Και οι δύο σχέσεις εξυπηρετούν τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας».
Απέδωσε την «άνοδο της εκτίμησης στην Ελλάδα», στη σύσταση 17 καινούργιων περιφερειακών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα το Φόρουμ των Πολιτισμών.
Αναφερόμενος ο κ. Κοτζιάς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη προκαταρκτικών συζητήσεων τόσο ανάμεσα στις δύο κοινότητες όσο και ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις με την Κύπρο, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις. «Ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις, γιατί πρέπει να διευκρινιστεί ποιος και κατά πόσο είναι έτοιμος να βρει μια ουσιαστική λύση στο θέμα των δύο μικρών συνθηκών, τη συνθήκη εγγυήσεων και τη λεγόμενη συνθήκη Συμμαχίας. Αν κάποιος επιμένει να διατηρηθούν ως έχουν, είναι δύσκολο να λύσεις το Κυπριακό» ανέφερε. Χαρακτήρισε δε μεγάλη επιτυχία της κοινής δράσης της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης ότι «το πρόβλημα που έθεσα πρώτος το 2015 στην πρώτη μου επίσκεψη στον ΟΗΕ, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μπουν οι εγγυήσεις και το θέμα της απομάκρυνσης των κατοχικών δυνάμεων, για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια - και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό - τέθηκε πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτή είναι η θέση που έχουμε και είναι πάνω στο τραπέζι προς συζήτηση». Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία ότι μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά δεν υπήρξε «blame game» σε βάρος της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ακόμα είπε πως θεωρεί επιτυχία της κοινής δράσης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται διεθνώς. «Για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα συναντήσει τον αντίστοιχο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και θεωρώ επιτυχία ότι καλείται στην Ουάσιγκτον ο ίδιος ο ΥΠΕΞ να δει τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ». Περαιτέρω παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Γερουσία και στη Βουλή των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου. Και το κυριότερο, υπογράμμισε, πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον δεν αντιμετωπίζουν την Κύπρο μονοδιάστατα, ως το κυπριακό πρόβλημα στον ΟΗΕ, αλλά την αντιμετωπίζουν ως ένα κράτος με μεγάλη γεωστρατηγική αξία.
Συμπερασματικά, έστειλε το μήνυμα πως η ενεργητική εξωτερική της Ελλάδας τής δίνει ρόλο και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της χρεώνουν πράγματα που δεν θέλει και δεν κάνει σημειώνοντας: «Γι’ αυτό έχουμε στο τραπέζι του Κυπριακού μια σοβαρή πρόταση κατάργησης των εγγυήσεων και απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων, γι’ αυτό έχουμε στο τραπέζι μια σοβαρή συμφωνία γα τις Πρέσπες. Είμαστε η δύναμη των λύσεων και όχι της αδράνειας και της αναπαραγωγής προβλημάτων».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως: «Δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα. Σήμερα με απασχολεί το τι χρειάζεται η χώρα και πώς μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις να την υπηρετήσω».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: