Με μεικτά συναισθήματα υποδέχθηκαν κυβέρνηση και κόμματα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιφάσεις βλέπει το υπουργείο Εσωτερικών. «Άκυρο» το δημοψήφισμα δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.
ΥΠΕΞ: «Αντιφατικό» το αποτέλεσμα
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αντιφατικό, καθώς είναι μεν μεγάλη η νίκη του «ναι», αλλά η διαδικασία δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή.
Αναλυτικά:
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.
Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.
Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.»
Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα και άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ν.Δ.: Η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων
Σε επιθετικό τόνο η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή «τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση».
Η Πειραιώς προσθέτει: «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».
Αιχμές κατά Τσίπρα και Ζάεφ
Κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών και στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ άσκησε το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.
Ο Παύλος Χρηστίδης αναφέρει:
«Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ. Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους. Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει.»
Ποτάμι: Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας
Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε «ναι» σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό, αναφέρει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
«Οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση.
Όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη - θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου» αναφέρει το Ποτάμι.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου