Α) Συμφέρει την Ελλάδα να υπάρχει σλαβομακεδονικό κράτος;
Β) Συμφέρει την Ελλάδα η κύρωση της συμφωνίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία;
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, κι επειδή αρεσκόμαστε να μιλάμε για «κρατίδιο» και «τιτοϊκό επινόημα» όταν αναφερόμαστε στους βόρειους γείτονες, ας σταθμίσουμε τις καταστάσεις. Το κράτος της ΠΓΔΜ αποτελείται από σλαβόφωνο πληθυσμό με μια πολύ ισχυρή αλβανική μειονότητα. Αν δεν βρει ταυτότητα και εσωτερική ισορροπία, ο διαμελισμός του είναι απλώς θέμα ιστορικής συγκυρίας· αργά ή γρήγορα, θα απορροφηθεί από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Άλλωστε, ο βουλγαρικός εθνικισμός θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες της χώρας αυτής παρακλάδι του βουλγαρικού έθνους. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι διαχρονικά το αντίπαλο δέος των ελληνικών συμφερόντων στη Μακεδονία υπήρξε ο βουλγαρικός εθνικισμός· κι αν σήμερα δείχνει να τελεί εν υπνώσει, τα αυξανόμενα εθνικιστικά πάθη και η ακροδεξιά έκρηξη στην Ευρώπη δεν εγγυώνται ότι θα παραμένει σε καταστολή για πάντα. Διαμελισμός, λοιπόν, της ΠΓΔΜ σημαίνει αυτομάτως πραγμάτωση της «Μεγάλης Αλβανίας» και της «Μεγάλης Βουλγαρίας», άνοδο των εθνικισμών στα κράτη αυτά και άνοιγμα του βαλκανικού «κουτιού της Πανδώρας».
Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, η ιστορική εμπειρία επέδειξε πως όσο κακοφορμίζει η εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, τόσο αυτή θα αξιοποιείται από τρίτες δυνάμεις σε γεωπολιτικά παιχνίδια και δυνητικά για να πληγούν τα ελληνικά συμφέροντα, με έναν εμφυτευμένο «εχθρό» στην πλάτη του ελληνικού κράτους. Η πρόσφατη επίσκεψη του εθνικιστή προέδρου της ΠΓΔΜ στον Ερντογάν και η στήριξη που ο τελευταίος τού πρόσφερε ήταν άκρως κατατοπιστικό γεγονός.
Το κλείσιμο της εκκρεμότητας, λοιπόν, και η δημιουργία ενός φιλικού προς την Ελλάδα κράτους, απομακρυσμένου από επιρροές τρίτων χωρών κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα, μόνο προς όφελός μας μπορεί να είναι. Η οποιαδήποτε αναβολή της επικείμενης συμφωνίας εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα από τα όποια αρνητικά εμπεριέχονται στη συμφωνία αυτή.
Εν κατακλείδι, και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι «ναι». Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει σλαβομακεδονικό κράτος με πλήρως ορισμένη ταυτότητα, διακριτή σε σχέση με την ελληνική μακεδονική ιστορία. Και η όποια αναβολή στην κύρωση της συμφωνίας σήμερα, πιθανότατα θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά στο μέλλον για τα ελληνικά συμφέροντα. Αλλωστε η καλλιέργεια του επονομαζόμενου μακεδονικού εθνικισμού λιπάνθηκε και θράφηκε από την ελληνική άκαμπτη στάση των τελευταίων δεκαετιών. Ας μη συνεχίσουμε στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι.
Συντάκτης: Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου