Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές, με την τιμή του «μαύρου χρυσού» (brent) να σκαρφαλώνει σε υψηλό τετραετίας, ενώ δεν αποκλείεται επιπρόσθετη άνοδος το επόμενο διάστημα καθώς, όπως εκτιμούν αναλυτές, υπάρχει έντονος προβληματισμός από την επικείμενη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων (4 Νοεμβρίου) κατά του Ιράν αλλά και από την απροθυμία ή την αδυναμία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent διαμορφώνονται σήμερα κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ξεπερνούν τα 72 δολάρια το βαρέλι.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις αρχές του Νοέμβρη, προκαλούν «πονοκέφαλο». Όπως τονίζουν αναλυτές, αφενός το Ιράν δεν θα μπορεί να εξάγει ποσότητες από το πετρέλαιο που παράγει (υπολογίζεται πως θα μειωθεί η παραγωγή έως και ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα) και αφετέρου οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν δείχνουν πρόθεση να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Το γεγονός αυτό καθιστά πλέον τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η οποία όμως αγγίζει το «ταβάνι» της, την ίδια ώρα που οι υποδομές της είναι οριακά ικανές να αντεπεξέλθουν.
Κέρδη και ζημιές
Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, δήλωσε την Τρίτη (25/09) ότι «είναι σημαντικό για τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφύγουμε από τη μία κρίση για να πέσουμε σε μια άλλη», ωστόσο, στη τελευταία συνάντηση που έγινε στο Αλγέρι το Σαββατοκύριακο, δεν έδειξαν να βιάζονται ούτε να αυξήσουν την παραγωγή τους ούτε να συμμορφωθούν με τις παραινέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ζήτησε να καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύψει από την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
Το όψιμο ενδιαφέρον του Τραμπ δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματική οικονομία, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει προς το παρόν αυξάνει μόνο τα κέρδη των εταιρειών.
Αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, τον Νοέμβριο, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα περιμένουν για να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά, αφού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και πού θα κινηθούν οι τιμές πριν αναλάβουν δράση.
Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η τιμή στις αρχές του χρόνου μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το μεγάλο πλήγμα που θα υποστούν οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή.
Στην κρίση προσπαθούν να παρέμβουν άλλες οικονομίες, όπως της Γαλλίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, που μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν δηλώνουν αποφασισμένες να βρουν έναν μηχανισμό πληρωμών για να συνεχιστεί το εμπόριο με την Τεχεράνη, παρά τις κυρώσεις.
Πετρέλαιο και ελληνική οικονομία
Με τις εξελίξεις να τρέχουν, οι αυξήσεις των τιμών θα έχουν άμεσα αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. Με την έλευση του χειμώνα να πλησιάζει, οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου προκαλούν πρόσθετο «πονοκέφαλο».
Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, η τιμή εκκίνησης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο στην πρωτεύουσα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται η τιμή στην περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών ζητά την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 28 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα στα 6 λεπτά.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του κράτους».
Ανησυχία υπάρχει και στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο καταρτισμός του προϋπολογισμού που δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε ως τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 είχε συνταχθεί πέρυσι τον Νοέμβριο με το σενάριο ότι η μέση τιμή του μπρεντ δεν θα ξεπεράσει τα 50,2 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου