Χωρίς τέλος οι υποθέσεις που καλούνται να διερευνήσουν οι εισαγγελικές αρχές για την πρώην διοίκηση του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).
Αυτή τη φορά, στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, βρίσκεται ένας ογκώδης φάκελος που στοιχειοθετεί τη σκανδαλώδη εξαπάτηση δεκάδων εργαζομένων, στο όνομα των οποίων η πρώην διοίκηση του Ταμείου «έκοβε» δάνεια και οικονομικά βοηθήματα χωρίς οι... «δανειολήπτες» να το γνωρίζουν ή έστω να έχουν ζητήσει κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση («Εφ.Συν.», 14/7/2018, «Οι χρυσοθήρες του πολιτισμού»).
Ο φάκελος εστάλη στην εισαγγελέα από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, στο πλαίσιο σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Περιλαμβάνει -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.»- έναν κατάλογο 48 περιπτώσεων χορήγησης δανείων και βοηθημάτων συνολικού ύψους 91.500 ευρώ προς εργαζομένους, οι οποίοι από την πλευρά τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο.
Λογαριασμοί
Πέρα από υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ζήτησαν ή έλαβαν κάποιο δάνειο, πολλοί από τους φερόμενους δανειολήπτες, προκειμένου να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους, επισύναψαν και αντίγραφα των κινήσεων τραπεζικών τους λογαριασμών, στους οποίους δεν υπάρχει κάποια κατάθεση χρημάτων από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.
Πού πήγαν λοιπόν τα λεφτά, τα οποία είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι προέρχονται αποκλειστικά από δημόσιους πόρους, καθώς η χρηματοδότηση του Ταμείου ήταν 100% κρατική;
Αυτό είναι ουσιαστικά το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν στην έρευνά τους οι εισαγγελικές αρχές.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες και συνδυαστούν με τα μέχρι σήμερα ευρήματα, οι εισαγγελείς θα έχουν κάθε λόγο να ασκήσουν διώξεις για βαριά ποινικά αδικήματα· πέρα από υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και απάτη κατ’ εξακολούθηση, και για νόθευση εγγράφων και πλαστογραφία.
Οι 48 περιπτώσεις χορήγησης δανείων και βοηθημάτων είναι αυτές που έχουν τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα και στην πλειονότητά τους αφορούν την περίοδο 2012-2014. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μεταξύ 2005 και 2015 το Ταμείο έδωσε πάνω από 600 δάνεια και περίπου 900 βοηθήματα, συνολικού ύψους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ. Πηγές της «Εφ.Συν.» εκτιμούν ότι είναι πλασματικά τουλάχιστον 300 δάνεια.
Επί 15ετίας (2002-2017), στη διοίκηση του Ταμείου ήταν δύο πρόσωπα: ο πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος και ο διευθυντής Γ. Βλαντής.
Οι αποκαλύψεις για τα «μαϊμού» δάνεια είναι σχετικά πρόσφατες. Βγήκαν στην επιφάνεια μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη σημερινή διοίκηση.
Εκπλήξεις
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, όταν ένα μπαράζ αιτημάτων υπαλλήλων έφτασε στη σημερινή διοίκηση. Τι ζητούσαν οι εργαζόμενοι; Να μάθουν εάν εμφανίζονται στα αρχεία του Ταμείου να έχουν ζητήσει και να έχουν λάβει δάνειο ή κάποιο οικονομικό βοήθημα.
Για κάποιους οι απαντήσεις έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Εμφανίζονταν να έχουν λάβει είτε δάνεια ύψους 1.500 ευρώ (το μέγιστο δυνατό ποσό που μπορούσε να δοθεί σαν δάνειο), είτε οικονομικά βοηθήματα (κυρίως 1.000 ή 1.500 ευρώ), είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Το Ταμείο είχε τη δυνατότητα να χορηγεί τέτοιες οικονομικές ενισχύσεις στους υπαλλήλους του υπουργείου για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, από τη σύστασή του το 2002.
Μόνο που από τον πρώτο, δειγματοληπτικό, έλεγχο φάνηκε ότι ένα πλήθος δανείων είχε δοθεί εν αγνοία των φερόμενων ως αιτούντων. Και μάλιστα με τον πλέον ασύδοτο τρόπο: στις αποδείξεις πληρωμής έμπαινε επανειλημμένα η ίδια υπογραφή, ακόμη και στη θέση του ονόματος του «δανειολήπτη» αλλά και του πληρωτή, στην ίδια απόδειξη. Υπογραφή που φέρεται να ανήκει σε πρώην διευθυντικό στέλεχος του Ταμείου, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι εισαγγελείς.
Από τα στοιχεία που είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.», ξεχωρίζουν -ανάμεσα σε πλήθος άλλων- δύο περιπτώσεις:
α) Υπάλληλος που είχε ζητήσει δάνειο επικαλούμενη σοβαρούς οικονομικούς λόγους, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή της από το Ταμείο με το επιχείρημα ότι τα δάνεια και τα βοηθήματα δίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους και «με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών». Παρ’ όλα αυτά, η ίδια υπάλληλος έμαθε στη συνέχεια ότι εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο 1.500 ευρώ, χωρίς να το έχει λάβει ποτέ, όπως υποστηρίζει.
β) Εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο 1.500 ευρώ τον Ιούλιο του 2013 υπάλληλος που παραιτήθηκε από τη θέση της λόγω συνταξιοδότησης τον Μάιο του 2012 (δηλαδή 14 μήνες νωρίτερα!). Φέρεται να ζήτησε το δάνειο για εξωσωματική γονιμοποίηση...
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν ένας υπάλληλος έπαιρνε δάνειο από το Ταμείο, μπορούσε να το αποπληρώνει μέσω μηνιαίων κρατήσεων από τον μισθό του, σε βάθος 2ετίας από την καταβολή της 1ης δόσης.
Δεν είδαν, λοιπόν, οι «δανειολήπτες» κρατήσεις στις αμοιβές τους;
Η «λύση» φαίνεται ότι είχε βρεθεί και για αυτήν την πτυχή: σε νεότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου τα δάνεια μετατρέπονταν -«για λόγους κοινωνικής αντίληψης»- σε βοηθήματα.
Επομένως, διαγράφονταν και η υπόθεση έκλεινε! Κατά την αναζήτηση στοιχείων για έναν αρχικό κατάλογο 188 περιπτώσεων δανείων της περιόδου 2005-2015, μόλις 16 υπάλληλοι εμφανίζονται να έχουν κρατήσεις στη μισθοδοσία τους για απόσβεση δανείου.
Επιστολές
Με επιστολές τους προς τη σημερινή διοίκηση του Ταμείου, υπάλληλοι που εν αγνοία τους εμπλέκονται σε χορηγήσεις δανείων και βοηθημάτων έχουν ζητήσει να ερευνηθούν τυχόν παράνομες πράξεις, να τους γνωστοποιηθεί ποια πρόσωπα ήταν μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου στις επίμαχες συνεδριάσεις, αλλά και να τους αποσταλούν όλα τα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στις δέουσες νόμιμες ενέργειες.
Πέρα από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο υφυπουργός Πολιτισμού έχει στείλει τον «καυτό» φάκελο και στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προκειμένου να κινητοποιηθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενος έλεγχος κλιμακίου ελεγκτών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας αποκάλυψε την απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών διαδοχικών ετών (2015-2017).
Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ελέγχου ήταν και η παραπομπή του πρώην προέδρου του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκου, στο πειθαρχικό, καθώς οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 8μήνου.
Παρότι η απόσπασή του και ο διορισμός του στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ είχαν κριθεί παράτυπα βάσει πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο ίδιος δεν πειθάρχησε στην απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, να επιστρέψει στην οργανική του θέση στο υπουργείο.
Ωστόσο -περιέργως πώς- πριν από τον έλεγχο του κλιμακίου της κ. Παπασπύρου ο κ. Τσακοπιάκος είχε αποσπαστεί στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ έπειτα από αίτημα του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου του Δημοσίου.
Η απόσπασή του υπογράφηκε από τις τότε υπουργούς Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη.
Είναι ένα ερώτημα εάν θα εξακολουθήσει να ισχύει η απόσπασή του σε περίπτωση που υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις.
Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου