Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, μέσω της οποίας επί της ουσίας ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της κώφωσης, προχώρησε η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μετά από πολυετή έρευνα την οποία διεξήγαγαν. Όπως ανακοινώθηκε, πιστοποιήθηκε η πρωτεΐνη-αισθητήρας που είναι υπεύθυνη για την ακοή και την ισορροπία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στις 22 Αυγούστου στο Neuron. Όπως υποστηρίζουν, η πρωτεΐνη TMC1, που ανακαλύφθηκε το 2002, σχηματίζει έναν πόρι ήχου και κίνησης, ο οποίος όταν ενεργοποιείται, επιτρέπει τη μετατροπή του ήχου και την κίνηση του κεφαλιού σε νευρικά σήματα που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, σηματοδότησης μία διαδικασία που επιτρέπει την ακοή και την ισορροπία.
«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας αποδεικνύουν οριστικά ότι η πρωτεΐνη TMC1 είναι ο κρίσιμος μοριακός αισθητήρας που μετατρέπει σε ήχο και κίνηση τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου. Είναι ο αισθητήρας που μπορεί να καταλάβει τα σήματα του εγκεφάλου» δήλωσσε ο Jeffrey Holt, ένας εκ των επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και καθηγητής της ωτορινολαρυγγολογίας. «Είναι, πράγματι, ο πύργος της ακοής», πρόσθεσε.
Η έρευνα αφορά 460 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη
Η απώλεια ακοής είναι η πιο συνηθισμένη νευρολογική διαταραχή, που πλήττει περισσότερους από 460 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. «Για να σχεδιάσει κάποιος τη βέλτιστη θεραπεία για την απώλεια ακοής, θα πρέπει να γνωρίζει τα μόρια και τις δομές τους», δήλωσε ο Holt.
Οι αισθήσεις – όραση, αφή, γεύση, οσμή και ακοή – βοηθούν τα ζώα να περιηγούνται και να επιβιώνουν στον κόσμο. Η μετατροπή της αισθητήριας εισόδου σε σήματα που μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει ο εγκέφαλος είναι κεντρική σε αυτή τη διαδικασία.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου