Ένα μουσείο αφιερωμένο σε βασανιστές της Μακρονήσου, επιτε λείς της Χούντας των συνταγματαρχών, κομμουνιστοφάγους αξιωματικούς και πρωτοπαλίκαρα του Ιωαννίδη. Ένα μουσείο που προσχηματικά αναφέρεται στον «Μακεδονικό Αγώνα» αλλά επί της ουσίας έχει μετατραπεί και με τις ευλογίες της Εκκλησίας σε έναν χώρο ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας για νοσταλγούς των Γλύξμπουργκ, της Χούντας και του κράτους της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Πρόκειται για το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και εγκαινιάστηκε το 2012 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».
Απορίας άξια πάντως είναι η σχέση των αξιωματικών της ΕΣΑ και των βασανιστών της Μακρονήσου με την... απελευθέρωση της Μακεδονίας όπως επίσης ερωτηματικά προκαλεί το επίπεδο και το περιεχόμενο των πληροφοριών που αντλούν από την επίσκεψη στο εν λόγω μουσείο τα δεκάδες σχολεία και εκπαιδευτήρια που περνούν τα τελευταία χρόνια από τις αίθουσες του «Βλαχογιάννειου Μουσείου» της Βέροιας. Με το σκεπτικό αυτό, πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών ομόφωνα αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός και να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής, να μην πραγματοποιούν επισκέψεις στο συγκεκριμένο «Μουσείο», διότι αποτελεί χώρο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας καθώς και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Όπως καταγγέλλει ο ΣΦΕΑ, στο μουσείο μεταξύ άλλων εκθεμάτων περιέχεται και η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της Χούντας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως η ένταξη της συλλογής του κ. Ντόντου στο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» της Μητρόπολης Βέροιας έγινε με τις πολιτικές ευλογίες των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Θανάση Γικόνογλου, Άγγελου Τόλκα και Τάσου Σιδηρόπουλου) που ενίσχυσαν με συστατικές επιστολές τον «συλλέκτη» προφανώς έχοντας εκτιμήσει ιστορικά «διαμάντια» όπως το βιβλίο «Ο Δωδεκάλογος του Εθνικιστή» ή το «Δελτίο Εκπαιδευθέντων εις Σχολάς του Παραπετάσματος» του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Την τιμητική του στο κατά τ’ άλλα «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» έχει ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της Χούντας, καθώς εκτίθενται όλες οι στολές αλλά και τα παράσημα που ο εν λόγω αξιωματικός είχε λάβει για την «ηρωική του συμμετοχή σε μάχη κατά των συμμοριτών» το 1949. Πρόκειται για τον αξιωματικό της αστυνομίας της Χούντας που συμμετείχε στα βασανιστήρια των μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας» και για τον οποίο ο καθηγητής Γεώργιος Μαγκάκης είχε καταθέσει:
«Κατά την διεξαγωγήν της ανακρίσεως και κατά την πρώτην εξέτασίν μου, λαβούσαν χώραν την 27 Ιουλίου, ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης, παρουσία 5-6 ετέρων αξιωματικών της Χωροφυλακής, μη ικανοποιούμενος προφανώς εκ των απαντήσεών μου, ηγέρθη εκ της θέσεώς του, με επλησίασε και σύρων με βιαίως από το υποκάμισον με εσήκωσε όρθιον, με έσπρωξε προς την κατεύθυνσιν του τοίχου, μου αφήρεσε τα γυαλιά μου και ήρχισε να με υβρίζη χυδαιότατα... διά μιας αποτόμου κινήσεως εκάρφωσε κυριολεκτικώς το τακούνι του επί των δακτύλων του αριστερού μου ποδός. Το κτύπημά του δεν με εύρεν επί των ονύχων, αλλ’ επί των δακτύλων. Ήρχισε δ’ εν συνεχεία να περιστρέφη μετά δυνάμεως το τακούνι του επί των δακτύλων μου, τα οποία σημειωτέον ήσαν σχεδόν γυμνά. Καθ’ ον χρόνον ακόμη προέβαινεν ούτος εις αυτήν του την ενέργειαν, ήρχισε να με κτυπά διά των χειρών του εις το πρόσωπον και εις το άνω μέρος του σώματός μου, ενώ συγχρόνως με ύβριζε σκαιότατα. Αφού με εκτύπησεν επ’ αρκετόν και μετά μεγάλης σφοδρότητος και δυνάμεως, διότι ούτος είναι ιδιαιτέρως εύσωμος και δυνατός άνθρωπος, διά του γόνατος του ενός ποδός του επεχείρησε να μου καταφέρη σφοδρόν κτύπημα εις τα γεννητικά όργανα! Εγώ ενστικτωδώς έκαμα μίαν μικράν κίνησιν προς τα οπίσω και εδέχθην το κτύπημα εις το τριχωτόν τμήμα. Ησθάνθην εντόνους πόνους, οι οποίοι εξηπλούντο και προς την κοιλιακήν χώραν. Εν συνεχεία ούτος με ήρπασε διά των δύο χειρών του από τον λαιμόν και ήρχισε να με σφίγγη...».
Σε περίοπτη θέση στο Βλαχογιάννειο Μουσείο της Βέροιας βρίσκονται οι στολές και δεκάδες προσωπικά αντικείμενα του Γεώργιου Ντουζέπη δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στον ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου καθώς και συμμετέχοντα στο «πραξικόπημα της πιτζάμας», την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή το 1975 από τα σταγονίδια της Χούντας που ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε φροντίσει να μείνουν ώς τότε στο απυρόβλητο.
Όσον αφορά τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας επίσκεψης στο μουσείο που φιλοξενεί την συλλογή του κ. Ντόντου οι μαθητές μπορούν να δουν και να μελετήσουν βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης, του Εθνικού Στρατού και των ΤΕΑ να σώσουν τα Ελληνόπουλα της βορείου Ελλάδας από τα νύχια των κομμουνιστών. Επίσης οι μαθητές μπορούν να πληροφορηθούν για περιπτώσεις «δασκάλων» που «σφαγιάστηκαν» από «ΕΑΜοβούλγαρους, ανθέλληνες και προδότες» και «βασανισθέντων αξιωματικών» που είχαν αιχμαλωτισθεί από τους «συμμορίτες του καπετάν Γιώτη».
Πέραν όλων των άλλων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Βέροιας ο επισκέπτης θα βρει το ιστορικό βιβλίο του Κων. Πλεύρη «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά» αλλά και πλήθος στοιχείων για τα «Κόκκινα Τσακάλια» του ΔΣΕ και την «προδοτική δράση» του Νίκου Μπελογιάννη. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του κ. Ιερώνυμου, τα συγχαρητήρια βουλευτών της Ν.Δ. στο βιβλίο επισκεπτών αλλά και τις συστατικές επιστολές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Πέτρος Κατσάκος
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου