«Από εδώ και πέρα, παρ' όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ Channel» της Καβάλας.
Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι θα υπάρχει πάλι υπερπλεόνασμα και μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ενώ επανέλαβε ότι για τους φόρους έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός έως το τέλος του Ιουλίου μια μελέτη για το πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019. «Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας πως « στόχος μας είναι σιγά- σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα, σε τρία- τέσσερα χρόνια θα μπορούν (οι πολίτες) να το βλέπουν πρακτικά, με την μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις». Και κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση για το πώς θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο.
Ερωτηθείς για μια νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup άνοιξαν έναν «καθαρό διάδρομο» και «εάν είναι τώρα να αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο για δέκα χρόνια μπορεί να το αγοράσει, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε αυτόν τον διάδρομο. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί». Πρόσθεσε δε, ότι στο επόμενο δίμηνο έως τη λήξη του προγράμματος «μπορεί να βγούμε στις αγορές μπορεί και όχι- εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές». Και ανέφερε ότι «τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλύτερα στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008».
Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση και ότι οι δύο πλευρές έκαναν έναν συμβιβασμό που θα μας βοηθήσει πολιτικά και σε ανθρώπους που το αμφισβητούν, αλλά όχι με τον εθνικιστικό λόγο της επιβολής, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιβάλλει στους γείτονες μια λύση».
Από οικονομικής δε πλευράς, σημείωσε: «λέω στους Βορειοελλαδίτες ότι αν αυτή τη λύση την είχαμε πριν από 10-15 χρόνια πολλά παιδιά που τώρα είναι άνεργα δεν θα ήταν στην ανεργία, πολλές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια δεν θα τα είχαν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει δεν θα είχαν κλείσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου