Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού και διαρκεί ώρες, κάποιες φορές ακόμη και μέρες. Ο πόνος είναι συχνά πολύ δυνατός και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν αρχίσει η ημικρανία υπάρχουν συμπτώματα όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια. Αυτή είναι η λεγόμενη ημικρανία με αύρα. Το 75% των πασχόντων από ημικρανίες είναι γυναίκες.
Εγκεφαλικό
Οι γυναίκες μεταξύ 35 και 45 που υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες από ημικρανίες, κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση. Τα αντισυλληπτικά και το κάπνισμα συμβάλλουν στον κίνδυνο θρόμβωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καρδιακές παθήσεις
Αν και ο μηχανισμός δεν είναι κατανοητός, η ημικρανία μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες από ημικρανίες να αποφεύγουν το κάπνισμα και τις αντισυλληπτικές ορμόνες. Οι πάσχοντες από ημικρανίες και γνωστά καρδιακά προβλήματα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί με τη λήψη δημοφιλών φαρμάκων για την ημικρανία, τις τριπτάνες, καθώς προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και την καρδιά.
Περισσότερες ημικρανίες
Οι ημικρανίες προκαλούν ημικρανίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται. Οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν υπερευαίσθητο εγκέφαλο, που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε έντονους πονοκεφάλους. Η παράλειψη γευμάτων, οι καφέδες και η έλλειψη ύπνου μπορεί να πυροδοτήσουν μια ημικρανία. Οι ειδικοί συστήνουν να ξεκουράζεστε. Μετά από 90 λεπτά εργασίας, σηκωθείτε και κάνετε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Όταν τελειώνετε την εργασία σας, μην συνεχίζετε τη δουλειά στο σπίτι. Μην δουλεύετε τα σαββατοκύριακα και κάνετε διακοπές για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από τις ημικρανίες.
Ινομυαλγία
Περίπου οι μισοί από τους πάσχοντες από αυτή τη χρόνια πάθηση που προκαλεί εκτεταμένο μυϊκό πόνο και ευαισθησία, υποφέρουν επίσης από ημικρανίες. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, αλλά οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κοινές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας του οργανισμού να ελέγχει τον πόνο.
Κατάθλιψη
Η ημικρανία εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν διπολική διαταραχή και κατάθλιψη. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει γενετική προδιάθεση για υπερευαισθησία του εγκεφάλου. Όσο πιο συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνες. Οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε καθημερινά μια βόλτα τουλάχιστον 20 λεπτών σε εξωτερικούς χώρους και να κοιμάστε καλά το βράδυ. Και τα δύο μειώνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και σας βοηθούν να αποφεύγετε τις ημικρανίες και την κακή διάθεση.
Άγχος
Περίπου το 50% όσων πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες ταλαιπωρούνται από έντονο άγχος. Ως χρόνια ημικρανία ορίζεται αυτή που εκδηλώνεται με 15 ή περισσότερα επεισόδια τον μήνα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν άγχος εξαιτίας του ψυχολογικού βάρους που επωμίζονται λόγω της χρόνιας ημικρανίας. Είναι επίσης πιθανό να παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο.
Παράλυση Bell
Μελέτη του 2014 αποκάλυψε ότι τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παράλυση Bell, μια παράλυση ή αδυναμία των μυών που εκδηλώνεται στην μία πλευρά του προσώπου.
Νόσος Πάρκινσον
Οι πάσχοντες από ημικρανίες με αύρα, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον. Αυτό ισχύει ειδικά για όσους υποφέρουν από ημικρανίες στη μέση ηλικία. Αν και οι αιτίες της ημικρανίας είναι υπό διερεύνηση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι παίζει ρόλο ένας νευροδιαβιβαστής, η ντοπαμίνη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η ντοπαμίνη διαταράσσεται και στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τη σύνδεση.
Επιληψία
Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες είναι δύο φορές πιθανότερο να πάθουν επιληψία, ενώ οι πάσχοντες από επιληψία έχουν διπλάσιες πιθανότητες ημικρανίας, αντίστοιχα.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου