Απαντήσεις σε όλες τις πτυχές, τα ερωτηματικά, αλλά και τις επικρίσεις που δέχεται η συμφωνία για το ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, έδωσε σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς. Εξήγησε ότι «η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια», μολονότι μία μερίδα του κόσμου «έχει μπερδευτεί» ως προς «την Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, με τη γεωγραφία της Μακεδονίας», τόνισε ότι «για πρώτη φορά συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων διαχωρίζει οριστικά και αμετάκλητα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Παράλληλα, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε ότι τον «μεγάλο κίνδυνο και το ρίσκο το παίρνουν τα Σκόπια διότι μας εμπιστεύονται», αποσαφήνισε ότι η πορεία των Σκοπιανών θα ανακοπεί αν δεν εκπληρώσουν αυτοί τις προϋποθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει τελειώνει η ιστορία». Το ίδιο ανέφερε και ως προς τη σχετική επιστολή της Ελλάδας για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: ότι βασική προϋπόθεση είναι η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα δικά μας και τα δικά τους συμφέροντα», επισήμανε ότι στην Ελλάδα «έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της», με τις δυσκολίες που αυτό εμπεριέχει και στα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος, απαντώντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος- δεν αλλάζουμε όνομα και Σύνταγμα της χώρας μας- για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Απαντώντας σχετικά, υπογράμμισε επίσης ότι εμείς στη διαπραγμάτευση «θέλαμε να πάρουμε ένα όνομα και erga omnes πραγματικό για όλες τις χρήσεις» που θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή και θα κόβει ριζικά και δεσμευτικά τον αλυτρωτισμό στην πΓΔΜ.
Σχετικά με τα αγάλματα, αποκάλυψε ότι ορισμένα από αυτά οι Σκοπιανοί θα τα κατεβάσουν, άλλα θα μας τα χαρίσουν και στα εναπομείναντα θα βάλουν ειδικά ταμπελάκια με αναφορά στην ελληνική ιστορία.
Όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη Βουκουρεστίου του 1913, αμφισβητεί την ίδια την ελληνική Μακεδονία
Στη διαφορά ανάμεσα στην πολιτιστική μας ταυτότητα και την γεωγραφική ιστορία της Μακεδονίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας - που την υπερασπιστήκαμε, την αποδέχτηκαν και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός- με τη γεωγραφία» είπε ο κ. Κοτζιάς, ανατρέχοντας στη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, βάσει της οποίας έγινε η διαίρεση σε τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο κομμάτι -«που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία»- στην Ελλάδα.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ερώτημα: «Εμείς τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Διότι ή θα είμαστε με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες- άρα έχει άδικο Εντογάν- ή έχουμε άλλη υπόθεση». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Τώρα να μη ξεκινήσουμε εμείς εξαιτίας της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητούμε ότι είμαστε μια χώρα που αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913, αμφισβητεί την ίδια τη δημιουργία της ελληνικής Μακεδονίας. Είμαστε με τον διεθνή νόμο ή δεν είμαστε;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παραδέχτηκε ότι «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», αλλά επισήμανε ότι «η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη», καθώς οι Σκοπιανοί «με τη συμφωνία ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό», σημειώνοντας ότι «αυτή την κατάκτηση, το ελάχιστο που θα περίμενα, είναι ότι θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν».
«Κάναμε διεθνή συμφωνία που παίρνει υπόψη της τα δικά μας, αλλά και τα δικά τους συμφέροντα για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Αποκάλυψε δε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι «στην αρχή ήταν μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται με μικρή διαφορά αυτοί που συμφωνούν μαζί μας με ποσοστό 47-44%».
Απαντώντας σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν θέτοντας το ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που εκλέγει μία κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ή δεν είναι και η κυβέρνηση της δε δικαιούται να έχει γνώμη για την εξωτερική της πολιτική;».
Στη συνέχεια ο υπουργός εξωτερικών προέταξε τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς, όπως είπε, «η αστάθεια του μικρού αυτού κράτος των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας και επιπλέον αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις που ως δαγκάνα από ανατολή και βορρά θα μας σφίγγουν».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι όποιος έχει μακροπρόθεσμη αντίληψη «αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, φίλους οι οποίοι θα εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από εμάς και οι οποίοι δεν θα δίνουν πατήματα για να εκδηλώσουν την επιθετικότητα τρίτες δυνάμεις», αναφέροντας τη διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική μας χώρα. «Σε όποιον αρέσει να μου το πει. Εμένα δε μου αρέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εμείς δεν δώσαμε όνομα, το πήραμε πίσω
Με αυτή τη συμφωνία εμείς δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χάρτη, τον οποίο παρουσίασε χθες το BBC, όπου η πΓΔΜ αναγράφεται ως Βόρεια Μακεδονία και πιο κάτω η ελληνική, ως Μακεδονία. «Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία. Έχουμε πάρει φοβερά πράγματα και με το μόνο που ασχολούνται, είναι τα δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τ/σ Ant1. Ειδικότερα, δε, για τη «μακεδονική» γλώσσα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή από το 1948 που διαμορφώθηκε ως γραπτή έως το 1977 που αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, αλλά και τη στάση των κατοπινών ελληνικών κυβερνήσεων να μην προβάλουν ενστάσεις, υπογράμμισε: «Βρήκαμε τετελεσμένα και τα γειώσαμε». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άρθρο 7 της συμφωνίας, ως «προσωπική» του «επιτυχία», καθώς -όπως είπε- ορίζει ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.
Στο ερώτημα γιατί ο προσδιορισμός δεν αντανακλάται και στην ιθαγένεια, ο κ. Κοτζιάς απάντησε, αναφερόμενος στα «μεγάλα κέρδη που ήδη έλαβε η Ελλάδα από τη συμφωνία», όνομα, πραγματικό erga omnes, συνταγματική αλλαγή και μαχαίρι στον αλυτρωτισμό, και τονίζοντας ότι σε έναν συμβιβασμό και οι δύο πλευρές παίρνουν κάτι. Ερωτηθείς επίσης για τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη, ότι εφόσον δεν λέγονται Βορειομακεδόνες στην ιθαγένεια, δεν ακυρώθηκε το θέμα του αλυτρωτισμού, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες του 1913» αφενός και ότι αφετέρου η ΝΔ «είχε δεχτεί να διατηρηθεί σε πολλές φάσεις της διαπραγμάτευσης το όνομα "Μακεδονία" για το εσωτερικό της χώρας».
Σχετικά με την εξέταση των βιβλίων Ιστορίας για στοιχεία αλυτρωτισμού και τις ενστάσεις γύρω από αυτό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Χαρακτήρισε την κατάσταση «φοβική» και «μίζερη» και διευκρίνισε ότι αυτή είναι και μία συνήθης πρακτική στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε, δε, στην αντίστοιχη επιτροπή που έχει συσταθεί με την Αλβανία, όπου η ελληνική πλευρά συνέταξε έκθεση 7 σελίδων με 140 παρατηρήσεις για τα βιβλία τους, ενώ εκείνοι διατύπωσαν μία μόνο παρατήρηση. «Θα την κοιτάξουμε, καμία αντίρρηση. Δηλαδή, δεν είναι μονόδρομος οι διεθνείς σχέσεις» σχολίασε.
Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο πως η πΓΔΜ θα διανύσει όλη την πορεία που πρέπει να διανύσει, ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε την πεποίθηση ότι «πολιτικά θα το κάνει» τονίζοντας ταυτόχρονα πως «νομικά, αν δεν το κάνει, χάνει όλο το παιχνίδι». Θέλησε δε να εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία: «Το ΝΑΤΟ έχει την εξής διαδικασία: Κάνει μια πρόσκληση προς διάλογο. Υπάρχει και έγγραφο -προχθεσινό- του Στόλτενμπεργκ, χτες το βράδυ το διάβαζα. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου; Η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ποιες είναι οι δύο που έχουμε θέσει εμείς και έχουν γίνει αποδεκτές στο ΝΑΤΟ; Δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή του Συντάγματος. Εάν δεν τα κάνουν αυτά τα δύο, δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Το ότι υπάρχει διάλογος για το πώς θα προετοιμαστεί η ένταξή τους και πώς θα ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα, είναι υπέρ ημών. Κι εκείνοι βέβαια θα βοηθηθούν».
Εκτίμησε, επίσης, ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή: "Τα Σκόπια όμως, μας δείχνουν εμπιστοσύνη, αυτό υπογραμμίζω. Γιατί μερικοί πήγαν να εμφανίσουν ότι παίρνουμε εμείς ρίσκο, που θα το επικυρώσουμε κάποια στιγμή. Το ρίσκο εμπιστοσύνης το παίρνουν τα Σκόπια. Διότι αυτοί θα πάνε θα κάνουν την επικύρωση αυτή την εβδομάδα πιθανολογώ, θα κάνουν δημοψήφισμα και θα κάνουν αλλαγή του Συντάγματος και μετά θα έρθουμε εμείς να επικυρώσουμε. Αν δεν επικυρώσουμε, που εγώ δεν το πιστεύω καθόλου ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε θα έχουν κάνει εκείνοι όλη την προσπάθεια χωρίς ανταπόκριση. Έρωτας χωρίς ανταπόκριση, που λέμε. Άρα παίρνουν ένα ρίσκο, ότι μας εμπιστεύονται. Και μας εμπιστεύονται, διότι ακούν κι αυτοί με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις στη Βουλή και γνωρίζουν ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία στη Βουλή».
Ερωτηθείς σχετικά με χθεσινή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου ότι το κόμμα του ποτέ δεν είπε σκέτο Μακεδονία και ότι ποτέ δεν πρότεινε διπλές χρήσεις, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ: «Έχει δυο παραλλαγές: Ή λέει συνειδητά ψέματα -γιατί το έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτό το όνομα Μακεδονία - Σκόπια και Μακεδονία στο εσωτερικό, παίζει και κουβεντιάζεται- και να μην κάνει ότι δεν ξέρει, άρα, ή δεν λέει αλήθεια, δε λέω την άλλη λέξη, ή δεν ήξερε. Διότι εγώ τους έχω ρωτήσει μέσα στη Βουλή και αν έχετε δει, έχουν αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Τους ρωτάω, "ποια ονόματα έχετε προτείνει και ποιο σήμερα επιλέγετε;". Γιατί δε λένε τα ονόματα;».
Κληθείς, επίσης, να εκφέρει την άποψή του γιατί άλλαξε στάση η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Διότι ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι ο πατέρας του δεν ήταν άξιος πολιτικός και ο κ. Σαμαράς υπεράξιος. Και πήγε στη γραμμή του κ. Σαμαρά. Εγώ τον Αντώνη Σαμαρά να τον συγχαρώ, πρώην πρωθυπουργός, έφυγε από την πρωθυπουργία, έφυγε από την προεδρία του κόμματός του και παραμένει ο καθοδηγητής του νέου προέδρου» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου