Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ελλάδας καθώς εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος το νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει τη συμφωνία των δύο χωρών. Την Τρίτη, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 εδρών την οποία και διαθέτει. Το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.
Εφόσον το Κοινοβούλιο ανάψει το «πράσινο φως» , το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ , ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο (σ.σ. κάτι τέτοιο έχει αφήσει να εννοηθεί) η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
Αν εξελιχθούν όλα ομαλά οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αρχές φθινοπώρου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και αν εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση Ζάεφ. Τελευταίο βήμα είναι η Συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει να έχει την έγκριση των 2/3 του Κοινοβουλίου.
Επεισόδια στα Σκόπια
Την Κυριακή, διαδηλωτές που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το VMRO συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία. Δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια. Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA από τα επεισόδια συνελήφθησαν 11 άτομα. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές.
«Παίρνουν ρίσκο γιατί μας εμπιστεύονται»
Στο μεταξύ, τα επόμενα βήματα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ περιέγραψε ο υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του συμβιβασμού «ως προς το κυριότερο που ήταν για εμάς να αλλάξει το όνομα», το οποίο, όπως είπε, «διεκδίκησε η Ν.Δ. στις καλές "καραμανλικές" στιγμές, γιατί στις κακές είχε δεχθεί "Μακεδονία" σκέτο».
«Παίρνουν ρίσκο γιατί μας εμπιστεύονται ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε» τόνισε (ρ/σ Alpha) και διευκρίνισε ότι τώρα έπεται η επικύρωση της συμφωνίας, αυτή την εβδομάδα, από τη Βουλή των Σκοπίων, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η αλλαγή του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι μετά από όλα αυτά «θα την επικυρώσουμε εμείς».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου