Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που της επιβάλουν οι δανειστές, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αναστραφούν τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι «στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες» θα προκύψουν από την περικοπή των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Κάνουν λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της απορύθμισης της αγοράς εργασίας και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα «κέρδη» που υπάρχουν. Διβάστε αναλυτικά την έκθεση συμπερασμάτων.
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές των κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης βάσει του άρθρου 4 και το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο συμπερασμάτων, που αναφέρει ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει στον δρόμο της λιτότητας.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, Πίτερ Ντόλμαν, δήλωσε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα εγκριθεί πρώτα από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου και θα δημοσιευθεί στις αρχές Αυγούστου. Το Ταμείο αναγνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις «σημαντικές προσαρμογές» στο δημοσιονομικό τομέα και στον τομέα του ισοζυγίου των Τρεχουσών Συναλλαγών. Λόγω των μεταρρυθμίσεων, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «αυτές οι προσπάθειες, σε συνδυασμό με την σημαντική Ευρωπαϊκή υποστήριξη και ένα περισσότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, επέτρεψαν την επιστροφή στην ανάπτυξη, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1.4 τοις εκατό το 2017 και να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 τοις εκατό την τρέχουσα χρονιά και κατά 2.4 τοις εκατό το 2019».
Από συντάξεις και αφορολόγητο οι «κοινωνικές δαπάνες»
Το Ταμείο ρίχνει βάρος στον τρόπο που θα προκύψουν οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «θα χρηματοδοτηθούν από τα όσα εξοικονομούνται από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού». Υποστηρίζουν ότι η μείωση φόρων, η περικοπή σε συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου «μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού φτώχειας και την άμβλυνση των οικονομικών στρεβλώσεων», αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ζητούν συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα
Στον τομέα των εργασιακών, το Ταμείο υποστηρίζει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πίσω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αρκετούς δείκτες ανταγωνιστικές. Αναφέρουν ότι η απορύθμιση στην αγορά εργασίας έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και δεν θα πρέπει να υπάρχουν σκέψεις για αποκατάσταση.
«Η πρόοδος στην μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντος είναι αργή και άνιση, ενώ η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά η νομοθεσία που θα επαναφέρει την επεκτασιμότητα και τους ευνοϊκότερους όρους στις συλλογικές συμβάσεις, θέτει σε κίνδυνο τα κέρδη αυτά».
Παραμένουν οι ενστάσεις για το χρέος
Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η έκθεση υπογραμμίζει πως «η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, θα εξασφαλίσουν μια σταθερή μείωση στο χρέος και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και αυτό θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές μεσοπρόθεσμα».
Ωστόσο, αν και το ΔΝΤ χαιρετίζει μία τέτοια απόφαση, στέκεται και στη δέσμευση της Ευρώπης για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν χρειαστεί, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».
Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να «διατηρηθούν» οι υψηλοί δείκτες ανάπτυξης και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας εντός της Ευρωζώνης. Αναφέρει, μάλιστα, ότι «οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος, οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο βαραίνουν τις προοπτικές ανάπτυξης».
Concluding Statement Greece by thepressproject on Scribd
Πηγή: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου