Από 1 Ιουνίου, όλα τα δημόσια κτήρια στη Βαυαρία θα πρέπει να φέρουν ένα σταυρό στην είσοδό τους, σύμφωνα με αμφιλεγόμενο διάταγμα του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Το διάταγμα διασαφηνίζει ότι κτήρια δημόσιων υπηρεσιών
όπως τα περιφερειακά υπουργεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα,
οι υπηρεσίες και οι θεσμοί που υπόκεινται στην αρχή του κρατιδίου της
Βαυαρίας θα πρέπει να έχουν το σύμβολο του σταυρού σε «εμφανές σημείο».
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τα μέλη του κόμματός του υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν είναι παρά για μία προσπάθεια να «αναγνωριστεί μία ταυτότητα» (της Βαυαρίας) και να επιτραπεί η «έκφραση ενός ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος».
Η αμφιλεγόμενη απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από πολίτες της Βαυαρίας όσο και από την Γερμανική Εκκλησία, η οποία κατέκρινε την απόφαση του Σέντερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Εκπρόσωποι της εκκλησίας αντιτίθενται η χρήση αυτή του σταυρού καθώς υποστηρίζουν η χριστιανική πίστη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πολιτικό όπλο. Ο Καρδινάλιος της Γερμανίας Ρέινχαρτ Μαρξ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «σφετερισμό του σταυρού στο όνομα του κράτους».
Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών είναι μέρος κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και βοήθησε την καγκελάριο να διατηρήσει την ηγεσία της χώρας, αφού απέτυχε να κατακτήσει πλειοψηφία στην εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πολλοί κατηγορούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απόπειρα του CSU να ανακτήσει την δημοτικότητα του στην Βαυαρία, την υποστήριξη της οποίας είχε εδώ και δεκαετίες, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Τους τελευταίους μήνες το CSU φαίνεται να έχει χάσει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, το οποίο είναι αντίθετο στην μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου και την κατηγορεί για την αύξηση των μεταναστών, και δει των μουσουλμάνων, στη χώρα. Το κόμμα απειλείται κυρίως από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το οποίο έχει ακροδεξιές και έντονα αντιμεταναστευτικές στάσεις.
Πέρα από την αντίδραση των πολιτών και της Εκκλησίας, το CSU έχει δεχτεί κριτική και από μέρους άλλων κομμάτων όπως οι Πράσινοι και το Die Lindke, τα οποία θεωρούν ότι το μέτρο είναι μία λαϊκίστική απόπειρα από μέρους του CSU.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου