Μέτρα όπως η δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και ο περιορισμός της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη περιλαμβάνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε τελικά στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έπειτα από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για τη συμφωνία των 28, μετά τη σύνοδο, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν εκφράζουν κυρίως τις ανησυχίες Ιταλίας και Γερμανίας, ώστε να ικανοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού την κοινή γνώμη στο εσωτερικό τους, αλλά και να γυρίσει η Γερμανίδα καγκελάριος στο Βερολίνο με κάτι που να ικανοποιεί τους συμμάχους της Χριστιανοκοινωνιστές.
Ειδικότερα, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.
Επίσης, συμφώνησαν σε αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση και της Frontex, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται:
«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση».
Την απόφαση ανακοίνωσε με tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις 5.30 ώρα Ελλάδας:
«Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση».
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι «υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία». Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επιδείχθηκε η αλληλεγγύη που όφειλαν όλοι στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, που είχε θέσει βέτο στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, λέγοντας ότι «η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη».
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που μέχρι και την παραμονή της συνόδου δεχόταν ισχυρές ενδοκυβερνητικές πιέσεις εξαιτίας του μεταναστευτικού, χαιρέτισε μεν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για θετική ένδειξη.
Ωστόσο, όπως τόνισε «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις».
«Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου, συμπλήρωσε.
Όπως είπε, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της Ε.Ε., αλλά «είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία».
Για «πολύ καλό συμβιβασμό» έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, που ανήκε στην ομάδα των χωρών που επιθυμούν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική εντός της Ε.Ε., μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου