Στο όνομα της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπολύθηκε μια άγρια φοροεπέλαση σε βάρος των λαών. Την ίδια όμως στιγμή για μια χούφτα πολυεθνικές εξασφαλίστηκε μείωση των φόρων!
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις 90 κορυφαίες – βάσει χρηματιστηριακής αξίας – επιχειρήσεις του πλανήτη (τα στοιχεία αφορούν εννέα κλάδους, με 10 εκπροσώπους σε καθέναν από αυτούς) αλλά και τις 10 πολυεθνικές με τα υψηλότερα offshore κεφάλαια, έχει μειωθεί κατά 9%!
Την ίδια εποχή που σε κάθε γωνιά της γης αυξάνονταν με απίστευτους ρυθμούς τα ποσοστά ανεργίας. Μειώνονταν μισθοί και συντάξεις. Κατάσχονταν εκατομμύρια σπίτια. Διευρυνόταν δραματικά ο αριθμός των φτωχών, των αστέγων και των συσσιτίων… 100 πολυεθνικές που συνέβαλαν σε αυτή την κοινωνική καταστροφή, ως βασικές συνιστώσες της καπιταλιστικής παραγωγής, έλαβαν ως «επιβράβευση» μείωση της φορολογίας τους.
Μέσα σε μια δεκαετία που οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη υπόσχονταν πάταξη των φαινομένων φοροαποφυγής και φορολόγηση των κερδών και των offshore κεφαλαίων 100 εταιρείες του πλανήτη κατάφεραν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα ιλιγγιώδη κέρδη τους.
Μάλιστα η Financial Times, με στοιχεία που παρουσίασαν για τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή από το 2000, δείχνουν ότι η πτώση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 10 ολόκληρες μονάδες, στο 24% από 34%.
Ταυτόχρονα έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι από το 2008 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν μειώσει τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων κατά περίπου 5%, ενώ έχουν αυξήσει τους φόρους εισοδήματος των πολιτών κατά 6%.
Ταυτόχρονα εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων του πλανήτη σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων, προκειμένου τα μονοπώλια τους να …ανταποκριθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μείωσε πρόσφατα το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 21% από 35%, ενώ επέβαλε εφάπαξ φόρο 15,5% στο ρευστό, που διατηρούν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αν και η εφάπαξ αυτή επιβάρυνση σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ περί τα 400 δισ. δολάρια, κερδισμένες είναι και οι επιχειρήσεις. Οι Financial Times υπολογίζουν ότι για την περίοδο, που παρήγαγαν τα κέρδη (και γλίτωναν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή) εξοικονόμησαν έως και 500 δισ. δολάρια!
Σε πρόσφατη ανάλυση τους, οι New York Times, υπολόγισαν ότι τα φορολογικά βάρη των αμερικανικών επιχειρήσεων μετά τη γενναία απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, θα μειωθούν κατά 1,51 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία!!!
Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου