Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών. Στο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στο Σκοπιανό αναφέρθηκε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Φράγκος Φαγκούλης

Πλήθος κόσμου έσπευσε στην 9η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών της 22ης περίοδου 2017-18 που έλαβε χώρα την Δευτέρα 6-2-2018 στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Η παρουσία του επίτιμου αρχηγού Γ.Ε.Σ. Φραγκούλη Φράγκου λειτούργησε ως πόλος έλξης μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας που συνέρευσαν στον εν λόγω χώρο για να παρακολουθήσουν την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του.
Τον εξαιρετικό ομιλητή προλόγισαν ο δήμαρχος της Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος ενώ και μέλη του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» ομίλησαν για το βιογραφικό του και τον παρουσίασαν στο κοινό.
Ο στρατηγός, απόφοιτος νομικής, διδάκτορας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, στρατιωτικός ακόλουθος και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, ανέπτυξε το θέμα: «Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα» στα πλαίσια του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.
Ο λόγος του ομιλητή, αβίαστος, χειμαρρώδης, πυκνός και αποκαλυπτικός καταγοήτευσε τους ακροατές, προβλημάτισε με τα στατιστικά στοιχεία που παρατέθηκαν και έθεσε το θέμα του στην σωστή αλλά συνάμα δραματική του βάση και πορεία.
Στην αρχή ο καλεσμένος αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, αναφέροντας ότι η βαλκανική χερσόνησος παρουσιάζει ακόμη και σήμερα αναστατώσεις και αλλαγές. Οι βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-18, η εκστρατεία για την απελευθέρωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1919-22), η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, η γενοκτονία των Ποντίων, η δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία μεταπολεμικώς (1944) των 6 ομόσπονδων κρατιδίων της, η απόσχιση του Κόσσοβου από την Σερβία, η έξαρση του Σκοπιανού προβλήματος κ.ά. δημιουργούν σειρά παρενεργειών και δυσμενών -πολλές φορές-εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όχι άδικα, λοιπόν, η βαλκανική χερσόνησος αποκλήθηκε ως «η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».
Οι Σλάβοι των Σκοπίων έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο την προπαγάνδα τους και έχουν πείσει πολλούς στον κόσμο για την επιλογή τους να βαπτίσουν το κράτος τους παίρνοντας το ελληνικότατο όνομα Μακεδονία. Η παραχάραξη της ιστορίας, ο σφετερισμός Ελληνικών συμβόλων, η ονομασία αεροδρομίων, αυτοκινητόδρομων, γηπέδων κ.ά., τα σχολικά βιβλία που προπαγανδίζουν εχθρότητες και απαράδεκτους χάρτες, ο αλυτρωτισμός που ως ιδεολογία συστηματικά καλλιεργείται στην γειτονική χώρα, ο εν δυνάμει επεκτατισμός και οι ανιστόρητες αλλά και επικίνδυνες απόψεις που κυκλοφορούν ευρέως, φέρνουν πάλι τα Βαλκάνια στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής -και όχι μόνον ιστορίας. Η υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος ανοίγει τον ασκό του Αίολου και υποθηκεύει το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν δικαιούμαστε να παραχωρήσουμε το ελληνικό όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς εθνικιστές. Τα τεράστια σε μέγεθος και πάθος συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη (21-1-2018) και Αθήνα (4-2-2018) αλλά και σε πολλές πόλεις της υφήλιου διατράνωσαν την θέληση των Ελλήνων, όπου γης, για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και τη μη παραχώρησή του σε άλλους.
Το 1941 στο βορειογειτονικό Γιουγκοσλαβικό κράτος όπου στα νότια υπήρχε μια περιοχή με το όνομα Βαρντάρσκα-Μπανοβίνα διενεργήθηκε μιαν αρκετά αξιόπιστη απογραφή. Τα αποτέλεσμα φανέρωσε ότι σε 800.000 κατοίκους οι Έλληνες έφταναν έναν πληθυσμό κοντά στις 100.000 κατοίκους. Στα 1990 και σήμερα ο αριθμός της Ελληνικής μειονότητας αγγίζει τις 300.000 (Ελληνόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Βλαχόφωνοι και Σαρακατσάνοι) και ζει σε πόλεις όπως Μοναστήρι (η Βιτώλια των Βυζαντινών), Γευγελή, Κρούσοβο, Περλεπές κλπ.
Οι δημογραφικές εξελίξεις καθορίζουν την μοίρα ολόκληρων λαών και κρατών. Στην Βοσνία οι εξισλαμισμένοι Σέρβοι «μετονομάζονται» σε Βόσνιοι και σήμερα γεννοβολούν. Στο Κόσσοβο χάρη στην αύξηση γεννήσεων των Αλβανόφωνων γίνεται εθνοκάθαρση των Σέρβων και οι οποίοι από πλειοψηφία στην εθνική κοιτίδα τους μεταβλήθηκαν σε τρομαγμένη μειονότητα. Στο τεχνητό και νεοπαγές κράτος των Σκοπίων η δημογραφική έξαρση των Αλβανών οδήγησε στην εκτόξευση των εθνικιστικών παθών. Ήδη οι τελευταίοι από μια μειονότητα που ήταν πριν 50 χρόνια οδεύουν συνεχώς προς την πλήρη αριθμητική επικράτησή τους. Οι στρατεύσιμοι νέοι αλβανικής καταγωγής αποτελούν το 60% του στρατού!!! Στο θνησιγενές κράτος των Σκοπίων οι φυγόκεντρες τάσεις είναι πολύ έντονες.
Στην σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών (30-1-1923) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βασικό κριτήριο υπήρξε το θρήσκευμα. Έτσι λοιπόν όλοι οι Ελληνόφωνοι που εξισλαμίστηκαν τέλη του 19ου αι. οι γνωστοί και ως Βααλάδες βρέθηκαν υποχρεωτικά από τα Γρεβενά και την Κοζάνη της Μακεδονίας στην περιοχή της Καππαδοκίας. Το τραγικό είναι ότι τους μετέφεραν εκεί, δίχως την θέλησή τους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από άλλες πηγές πως αν καθυστερούσε μερικά χρόνια η Ανταλλαγή, αυτοί θα έβρισκαν τον απαραίτητο χρόνο και θα ξαναγύριζαν στην πίστη των γονέων τους την χριστιανική, κι έτσι θα παρέμεναν στην Μακεδονία! Στην σημερινή Τουρκία οι αυτοπροσδιοριζόμενοι Τούρκοι αποτελούν το 42% του πληθυσμού, ενώ σημαντικότατες είναι οι εθνικές, θρησκευτικές πληθυσμιακές ομάδες με μεγαλύτερη εκείνη των Κούρδων. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της γειτονικής χώρας Τουργκούτ Οζάλ με μητέρα Κούρδισα που απεβίωσε δηλητηριασμένος. Πολλοί σημερινοί «Τούρκοι» κατάγονται από εξισλαμισμένους Έλληνες. Οι γενίτσαροι είναι φανατικότεροι σε πολλά ζητήματα! Το βιβλίο «Ποια Τουρκία; ποιοι Τούρκοι» προσφέρει συνταρακτικά στοιχεία και διαφωτίζει επαρκώς τον αναγνώστη.
Η Τουρκία επιχειρεί να περικυκλώσει την Ελλάδα χρησιμοποιώντας το κράτος των Σκοπίων και την Αλβανία βοηθώντας τους στρατιωτικά και οικονομικά. Επενδύει σε λιμάνια, στρατόπεδα, στρατιωτικές βάσεις, εργοστάσια, αεροδρόμια, καζίνο, τζαμιά κλπ.
Στην Ελλάδα σήμερα είναι εμφανέστατο το πολιτικό έλλειμμα και ως εκ τούτου πολλά θέματα έχουν τελματώσει και δεν προωθείται η λύση τους. Δεν υφίσταται εθνική στρατηγική που να προτείνει και να υλοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις. Επίσης δεν υπάρχει συμβούλιο εθνικής ασφάλειας όπως στην Τουρκία.
Στη συνέχεια ο ομιλητής ανέφερε ότι το Δημογραφικό πρόβλημα με την μορφή της ολιγανθρωπίας, της μείωσης των γεννήσεων και την παράλληλη αύξηση των θανάτων είχε παρατηρηθεί κατά περιόδους και στη αρχαιότητα. Χαρακτηριστική η επισήμανση του στρατηγού Νικία που έλεγε ότι τα τείχη και τα καράβια είναι άχρηστα, εάν δεν υπάρχει πληθυσμός να τα στελεχώσει και να τα στηρίξει. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην ολιγανθρωπία της εποχής του και την αναπόφευκτη απώλεια της πατρίδας. Όντως σε λίγα χρόνια οι Ρωμαίοι κατέκτησαν με την ισχύ και τους αριθμούς τους όλον τον ελληνικό κόσμο σε Σικελία-Κάτω Ιταλία-Βαλκάνια-Μικρά Ασία-Συρία-Αίγυπτο κ.ά. Ο Πολύβιος τέλος, έλεγε ότι έτσι έπασχε κατά τους καιρούς μας ο Ελληνισμός: απαιδία, ολιγανθρωπία και γεροντικές ασθένειες. Η πτώση της παραγωγικότητας ήταν εμφανής, αφού δεν υπήρχαν νέοι για να εργαστούν στους αγρούς, στην θάλασσα, στις πόλεις κ.ά.
Στην εποχή μας το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με την ελάττωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων έχει ως βασική συνέπεια την γενική μείωση του πληθυσμού της χώρας μας. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει μια σχετική δημογραφική και κοινωνικοοικονομική ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Εάν αυτή η ισορροπία ανατραπεί και σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλαπλασιάζονται και γίνονται αναρίθμητοι. Το πρόβλημα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ο κίνδυνος της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας μας είναι προ των πυλών.
Η μείωση του ελληνικού πληθυσμού έχει επίπτωση σε πολλούς τομείς: εθνική άμυνα, εργασιακό, ασφαλιστικό, μείωση μαθητών σε σχολεία και κλείσιμο σχολικών μονάδων, απώλειες θέσεων εργασίας, ασφαλιστικό πρόβλημα, μείωση συντάξεων, μείωση αγοραστικού κοινού, αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης, κατάρρευση της δημογραφικής πυραμίδας με την μείωση των παιδιών και των ατόμων νεανικής ηλικίας και την παράλληλη αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων κλπ.
Η ανεξέλεγκτη είσοδος ξένων και μάλιστα νεαρών ατόμων στην Ελλάδα, δίχως διαβατήρια, άδειες και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιταχύνει και τραγικοποιεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της απειλής που δέχεται η μικρή και αδύναμη χώρα μας. Η πατρίδα μας δίνει την εντύπωση ενός κράτους που αδυνατεί να προστατέψει τα σύνορά της και να διασφαλίσει για τον πληθυσμό της ένα αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής γαλήνης. Προφητικός ακούγεται ο λόγος του Τουργκούτ Οζάλ: «δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια μουσουλμάνους από την εδώ μεριά και να τελειώσουμε με αυτούς »
Τα αίτια της γιγάντωσης του δημογραφικού προβλήματος είναι πολλά, όπως:
  • η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει βεβαίως θετικά στοιχεία, αλλά από μόνο του δεν βοηθάει ουσιαστικά την χώρα μας.
  • η γενικότερη φιλοσοφία της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης και ζωής που προβάλλουν τα ΜΜΕ, η παρεχόμενη παιδεία καθώς και η πολιτεία που είναι αδιάφοροι έως και εχθρικοί απέναντι στην γαμηλιότητα και την τεκνογονία.
  • η ανεργία, η εργασιακή αβεβαιότητα κλπ. που επηρεάζουν δυσμενέστατα την γεννητικότητα του ελληνικού πληθυσμού.
  • η περίεργη χειραφέτηση των Ελληνίδων, αλλά και των Ελλήνων που προτάσσουν την καριέρα τους και απαξιώνουν τη μητρότητα και την πατρότητα.
  • η τάση προς ευμάρεια, ευδαιμονία και καλοπέραση του σύγχρονου παρηκμασμένου Δυτικού ανθρώπου που έχει επηρεάσει πολύ και τον νεοέλληνα.
  • η ραγδαία μείωση του αριθμού των γάμων και η παράλληλη έκρηξη του αριθμού των διαζυγίων.
  • οι εκτρώσεις που ξεπερνούν τις 480.000 κατ΄ έτος!
  • η υπογονιμότητα, η στειρότητα κλπ. που οφείλονται πολλάκις στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στις εκτρώσεις κλπ.
  • τα τροχαία ατυχήματα, όπου 3.000 περίπου άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους και πολύ περισσότεροι τραυματίζονται.
  • το κάπνισμα, το αλκοόλ και κυρίως τα ναρκωτικά που καταστρέφουν την νεολαία της πατρίδας μας.
  • η έλλειψη ουσιαστικού κοινωνικού κράτους που δεν χορηγεί κοινωνικά επιδόματα, δεν εξασφαλίζει νηπιοβρεφικούς σταθμούς, δεν προστατεύει ουσιαστικά την μητρότητα και δεν παρέχει λαϊκή στέγη σε πολύτεκνες οικογένειες.
  • η μετανάστευση πλέον των 720.000 Ελλήνων στο εξωτερικό, αποκλειστικά νέων, για εργασία και σπουδές.
  • η ανυπαρξία πολιτικής αποκέντρωσης η οποία να στρέφει τους κατοίκους που υποφέρουν από την αστυφιλία και να τους δώσει εργασιακά, οικιστικά, κοινωνικά κίνητρα και προνόμια ώστε να μετεγκατασταθούν στην επαρχία και ειδικότερα σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Οι μητροπόλεις Σιατίστης και Κυθήρων κ.ά. δίνουν λαμπρό παράδειγμα.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν αντληθεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προβληματίζουν και σοκάρουν όσους ασχολούνται με το όλο θέμα. Π.χ. το έτος 1931 μετά την προσφυγοποίηση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας , του Πόντου, Ανατολικής Θράκης, Ανατολικής Ρωμυλίας κ.ά, στην εδαφικά και οικονομικά ακρωτηριασμένη Ελλάδα είχανε 199.243 γεννήσεις και 114.000 θανάτους, το 1950 είχαμε 151.143 γεννήσεις, παρά τους πολέμους και την εμφύλια σύρραξη και 53.000 θανάτους, το 1960 157.000 γεννήσεις και 60.000 θανάτους, το 1971 είχαμε 144.000 γεννήσεις και 74.000 θανάτους. Το έτος 1992 οι γεννήσεις περιορίστηκαν στις 92.000 ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στις 113.000. Το 2007 οι γεννήσεις υποχώρησαν στις 81.000 και οι θάνατοι αυξήθηκαν στις 135.000! Να σημειωθεί ότι από τις 92.000 γεννήσεις που αναφέρθηκαν οι 15.000 αφορούν αλλοδαπούς! Το έτος 2011 υπήρχαν στην Ελλάδα 1.570.000 οικογένειες με παιδιά και 913.000 ζευγάρια χωρίς παιδιά!
Τα στοιχεία κατά γεωγραφικές περιφέρειες: στην Δυτική Θράκη είχαμε 4800 γεννήσεις (κυρίως μουσουλμάνων) και 7000 θανάτους. Στην Θεσσαλία 5800 γεννήσεις και 8400 θανάτους. Στην Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα) 4000 γεννήσεις και 6400 θανάτους. Στον Μωριά (Πελοπόννησος) 4400 γεννήσεις και 6900 θανάτους κάτι ανάλογα και στα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Μόνον στην Κρήτη οι γεννήσεις είναι ελαφρώς υψηλότερες έναντι των θανάτων. Το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις καλύπτει ποσοστό 20,7% σε λίγα χρόνια το ποσοστό θα ανέβει στο 34% του συνολικού πληθυσμού. Έτσι η Ελλάδα θα έχει ίσως τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τα ζοφερά σενάρια προβλέπουν σε λίγα χρόνια πληθυσμό περίπου 6.000.000 μόνον Ελλαδίτες. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ύπαρξή της πατρίδας μας ως ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι μας ολοένα και λιγοστεύουν κι αυτό γίνεται εμφανές από τον αριθμό των κληρωτών στον στρατό που βαίνουν μειούμενοι. Το έτος 1998 υπήρχαν εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων 53.000 άτομα. Από αυτούς μόνον οι 44.000 τελικώς στρατεύτηκαν. Το έτος 2017 από τους 43.000 εγγεγραμμένους μόνον οι 35.000 στρατεύτηκαν! Η μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας ήταν δείγμα λαϊκισμού. Απαιτείται αύξηση της θητείας στους 18 μήνες, στράτευση και γυναικών αλλά και επιπλέον μισθοί στα χέρια των απολυμένων από το στράτευμα, προκειμένου να στήσουν δική τους επιχείρηση. Η λύση της δημιουργία και μισθοφορικού στρατού είναι οικονομικό και κοινωνικό βάρος και τούτο γιατί ένας ΕΠΟΠ στοιχίζει 3πλάσια από έναν κληρωτό στρατιώτη. Ούτε βέβαια να υπάρχει απαίτηση π.χ. από έναν πενηντάρη να τρέχει και να ασκείται όπως ένας νέος!
Προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος υπάρχουν πολλές:
  • επιστροφή των Ελλήνων νεομεταναστών στην χώρα μας, για να εργαστούν, να δημιουργήσουν οικογένειες, να τεκνοποιήσουν, να διαδεχθούν τους απόμαχους της εργασίας κλπ.
  • ουσιαστικά οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι μας στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ.
  • γενναία μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αποτελεσματικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις γειτονικές χώρες εδώ στην Ελλάδα.
  • δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας σε πρωτογενή, δευτερογενή, αλλά και τριτογενή τομέα.
  • ουσιαστικά κίνητρα για να επανέλθουν οι νέοι μας σε προσοδοφόρα και παραγωγικά επαγγέλματα όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, σηροτροφία, παραγωγή βιοκαύσιμων κλπ
  • περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • πραγματική αποκέντρωση ανθρώπων, πόρων, υπηρεσιών κλπ. από τα αστικά κέντρα στην ελληνική ύπαιθρο.
  • δημιουργία νέων και παντοειδής ενίσχυση των παλαιότερων πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ στην επαρχία.
  • μείωση εισαγωγών και παράλληλα αύξηση των εξαγωγών. Επιπλέον φορολογία στα εισαγόμενα είδη.
  • προσανατολισμός ηθικός και κοινωνικός της ελληνικής κοινής γνώμης προς ένα πιο παραγωγικό, αλληλέγγυο, και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης σε όλα τα μέτωπα.
  • προστασία και κάλυψη οικονομική και κοινωνική σε κάθε παιδί μέχρι την ενηλικίωσή του.
  • κάλυψη με βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της επικράτειας και ιδίως της επαρχίας.
  • δημιουργία ειδικού ταμείου δημογραφικής πολιτικής. Οι πόροι του θα προέλθουν από την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας (όση απέμεινε δηλαδή), από δωρεές πλουσίων Ελλαδιτών και ομογενών από χώρες του εξωτερικού, από αύξηση φορολογίας κυρίως σε εισαγόμενα είδη κλπ.
  • ενθάρρυνση, προβολή και περαιτέρω ενίσχυση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κίνησή της για επιδότηση κάθε 3ου παιδιού που γεννιέται στην Δυτική Θράκη. Επέκταση του μέτρου και σε άλλες ακριτικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
  • ουσιαστική εφαρμογή του αρ. 21 του συντάγματος περί προστασίας της ελληνικής οικογένειας και ουσιαστικής αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Πληρέστερη διατύπωση του εν λόγω άρθρου και ενσωμάτωσή του στο νέο σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας που ετοιμάζεται.
Πολλά και καίρια ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο στον ομιλητή, αλλά και πολύς προβληματισμός επικράτησε με τα δραματικά στατιστικά στοιχεία που παρατέθηκαν. Σίγουρα το δημογραφικό πρόβλημα, το σοβαρότερο εθνικό θέμα της Ελλάδας σήμερα, δεν αντιμετωπίζεται απλά και επιφανειακά. Απαιτείται σοβαρότητα, συνέπεια, οργάνωση, εφαρμογή μακρόπνοου εθνικού στρατηγικού σχέδιου και σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος που ταλανίζει το σύμπαν γένος των Ελλήνων.

Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος, διδάκτορας Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
δ/ντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»






Η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών είναι προγραμματισμένη για την:
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΩΡΑ 19.30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ: " Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται από τον ουρανό" Αποστολή στην Ολική Έκλειψη Ηλίου της 21-8-2017 στο Σέϊλεμ του Όρεγκον και το Καρμποντέϊλ του Ιλινόι των ΗΠΑ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ομάδα Επιστημόνων με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σειραδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: