Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Μίκη, αλλάζεις την ιστορία σου

Εξαιρετικά εύστοχο ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι του Συντάγματος τον κεντρικό ομιλητή Μίκη Θεοδωράκη: «Μίκη, αλλάζεις την ιστορία». Πράγματι, με όσα είπε χτες το απόγευμα ο παλαίμαχος πολιτικός άλλαξε την ιστορία.
Οχι της Μακεδονίας ή της Ελλάδας, αλλά τη δική του. Βέβαια αυτά που είπε χτες ο κ. Θεοδωράκης με στόχο την κυβέρνηση Τσίπρα τα έλεγε από το 2008 κατά της κυβέρνησης Καραμανλή (βλ. πλαίσιο). Ομως αυτή τη φορά έκανε ένα μικρό ακόμα βήμα. Προκειμένου να ικανοποιήσει το εθνικόφρον ακροατήριό του φρόντισε να στραφεί κατά του... «αριστερόστροφου φασισμού», θυμίζοντας τον εμφυλιοπολεμικό όρο «κόκκινος φασισμός».
«Είμαι πατριώτης-διεθνιστής», ξεκίνησε την αυτοπαρουσίασή του ο ομιλητής, αλλά φρόντισε αμέσως να απολογηθεί: «συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό, σε όλες του τις μορφές, και προπαντός στην πιο πονηρή, απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».
Ολο το πρώτο μέρος της ομιλίας, την οποία αφιέρωσε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ήταν στο ίδιο κλίμα: «Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για το έθνος και την πατρίδα». Οι εθνοχουλιγκάνοι κάτω από την εξέδρα τον αποθέωσαν: «Γερά-γερά, στα χνάρια του Μελά».
Το αντιπολιτευτικό κρεσέντο συνεχίστηκε με «τις μειοψηφίες που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένες πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των αστών πολιτικών που είναι πονηροί, θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει και γι’ αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο». Ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του φάνηκε να πιστεύει ότι κινδυνεύουν άμεσα τα ελληνικά σύνορα, κάτι που δεν το ισχυρίστηκαν οι ομοϊδεάτες του ούτε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης:
«Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου».
Η πρόταση
Και ποια είναι η πρότασή του; «Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να μη συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία, γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μαςτα χέρια.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται με κανένα τρόπο η λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα».
Λέξη για το Βουκουρέστι
Για την κοινή γραμμή των πολιτικών κομμάτων στο Βουκουρέστι το 2008 (συμφωνία με σύνθετη ονομασία) ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να κάνει λόγο, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους νεοδημοκράτες ακροατές του. Αρκέστηκε στην κινδυνολογία: «Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν οι ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας».
Κατά τον κ. Θεοδωράκη δεν πρέπει να δώσουμε σημασία στις υποχωρήσεις της ΠΓΔΜ: «Οι περίφημες παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο, είναι κουτοπονηριές. Για μας είναι ντροπή ακόμα και να αναφερθούμε σ’ αυτά. Μας θεωρεί άραγε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόσο βλάκες ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας;».
Συνωμοσιολογία
Ολα κατά τον ομιλητή είναι προϊόν μιας διεθνούς ανθελληνικής συνωμοσίας:
«Είμαστε πάντα ένας λαός φιλειρηνικός. Παράλληλα θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας». Η φιλειρηνική μας στάση όμως «πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα».
Μ’ αυτή τη λογική, καμιά διαπραγμάτευση δεν έχει νόημα: «Εφόσον εμείς αρνούμαστε να βγάλουμε τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας, όπως κάναμε τόσα χρόνια». Κατά τον ομιλητή καμιά κυβέρνηση (ούτε η σημερινή, την οποία θεωρεί «κυβέρνηση μειοψηφίας») ούτε κάποια άλλη ούτε καν η Βουλή. Αν τεθεί ζήτημα συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης απευθύνει έκκληση σ’ όλους τους βουλευτές να ζητήσουν δημοψήφισμα.
Η κατάληξη ήταν η αναμενόμενη: «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».

Συντάκτης: Δημήτρης Ψαρράς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: