Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ποδόσφαιρο και VAR, μια σχέση επωφελής για όλους

Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 δεν είναι κείμενο σε χαρτί ούτε απλές εξαγγελίες έργων. Είναι η σταθερή και όσο πιο γρήγορη γίνεται- μετάβαση σε μία κοινωνία που θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε όλες τις πτυχές της: στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να λείπει.
Δεν είναι μόνο στη χώρα μας που ο διαιτητής γίνεται στόχος κάθε φιλάθλου που βλέπει την ομάδα του να χάνει -ή και να κερδίζει μερικές φορές. Είναι σ όλον τον πλανήτη. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπητό από τα σπορ και ξεσηκώνει πάθη όπως κανένα άλλο άθλημα. Από το «στραβός είσαι;» μέχρι το «πουλημένε!», η ποικιλία είναι μεγάλη και την έχουμε βιώσει όλοι, κάθε φορά που είμαστε στο γήπεδο, στο σπίτι ή στο καφενείο.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι, δυστυχώς, χειρότερα, κάθε φίλαθλος είναι πεπεισμένος ότι ο διαιτητής δεν κάνει καλά την δουλειά του, οι αλληλοκατηγορίες των ομάδων για στημένα παιχνίδια δίνουν και παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει, πράγματι, αποδειχθεί. Ως αποτέλεσμα, μετά το τέλος του αγώνα ή και στη διάρκειά του, οι φίλαθλοι επιδίδονται σε απαράδεκτες πράξεις βίας.
Το πρόβλημα δεν είναι, λοιπόν, μόνο η εξάλειψη της βίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς που είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης. Είναι η αλλαγή νοοτροπίας των φιλάθλων που πλέον ανεξάρτητα από την πραγματικότητα έχουν εθιστεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.
Όλα αυτά τα γνωρίζει ο καθένας από εμάς, αλλά χρειάστηκε η τεχνολογία για να μας δώσει τη λύση. Πλέον πολλές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες έχουν υπογράψει συμβόλαια λειτουργίας συστημάτων VAR (Video Assistant Referee) στα επαγγελματικά τους Πρωταθλήματα. Τι κάνει το σύστημα αυτό; Όταν έχουμε αμφισβητούμενη φάση, δίνει τη δυνατότητα γρήγορης ανάλυσης της φάσης από πολλαπλές κάμερες. Ένα κέντρο επιχειρήσεων με εξουσιοδοτημένη ομάδα ειδικών είναι σε άμεση επαφή με τους διαιτητές των αγώνων και κάνοντας χρήση της επανάληψης μέσα από πολλές «γωνίες λήψης», ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα υποβοήθησης και αλλαγής της αρχικής του απόφασης.
Το σύστημα είναι πολύ πιο εξελιγμένο από μια μείξη εικόνας από πολλαπλές κάμερες, συλλέγει δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των διαιτητών, ενώ ταυτόχρονα θα τηρείται ιστορικό αρχείο αγώνων και μεταδεδομένων.
Το σύστημα λειτουργεί κάτω από ειδικούς κανόνες ασφάλειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας η οποία τα πιστοποιεί, τόσο στη μεθοδολογία και την τεχνική τους αρτιότητα αλλά την ασφάλεια τους.To VAR είναι πλέον αποδεκτό από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία FIFA η οποία έχει ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή του τόσο στα Εθνικά Πρωταθλήματα όσο και στους διεθνείς αγώνες.
Σε αυτό το πλαίσιο και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπέβαλε στα τέλη Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αίτημα για αξιοποίηση κάθε τεχνολογικού σύγχρονου μέσου που θα προσφέρει διαφάνεια, αξιοπιστία και αναβάθμιση στις διοργανώσεις της. Στο αίτημα αυτό, ανταποκριθήκαμε αμέσως. Στόχος μας είναι στο πρωτάθλημα που θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 να έχει εφαρμοστεί το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Το αίτημα της ΕΠΟ έχει άμεση προτεραιότητα γιατί αφορά όχι μόνο την πολιτεία και τα επαγγελματικά σωματεία αλλά και τον κάθε φίλαθλο. Έχουμε ήδη προχωρήσει τη συνεργασία μας με την ΕΠΟ και τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού, ώστε να είμαστε σε θέση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να προκηρύξουμε Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του συστήματος VAR σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIFA.
Ο ανάδοχος, θα αναλάβει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος, όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίες και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR για πέντε χρόνια για τους επαγγελματικούς αγώνες Ποδοσφαίρου Α Εθνικής Κατηγορίας και τους διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.
Το data center (κέντρο δεδομένων) του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Στα δε γήπεδα θα δημιουργηθoύν πιλοτικές εφαρμογές Wi-Fi.
Είναι περιττό να τονίσουμε το VAR δεν αντικαθιστά τους διαιτητές του αγώνα, αλλά τους συνδράμει στο έργο τους στις αμφισβητούμενες φάσεις.
Εάν η ΕΠΟ το επιθυμεί και ελπίζουμε πως ναι- θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στο χρόνο. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατάρτιση των διαιτητών, αλλά και για την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία με στόχο να αλλάξει η νοοτροπία, να αποκτήσουν από νωρίς τα παιδιά την  αθλητική κουλτούρα που λείπει στον τόπο μας.
Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουμε είναι η ψηφιακή ταυτοποίηση του φιλάθλου και μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε ο φίλαθλος που αγοράζει εισιτήριο να είναι αυτός που πηγαίνει στο γήπεδο.
Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 δεν είναι κείμενο σε χαρτί ούτε απλές εξαγγελίες έργων. Είναι η σταθερή και όσο πιο γρήγορη γίνεται- μετάβαση σε μία κοινωνία που θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε όλες τις πτυχές της: στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να λείπει.

Στέλιος Ράλλης - Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: