Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Γιάνης Βαρουφάκης: Είναι παραμύθι ότι σώθηκε η Ελλάδα

Σφοδρή κριτική στην Ευρώπη για την πολιτική που ακολουθεί στην Ελλάδα άσκησε για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur. Βολές επιφύλαξε και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο δηλώνει «πολύ απογοητευμένος». 
«Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα έχει σωθεί, ότι πάει καλύτερα. Πρόκειται για παραμύθι. Η πραγματικότητα είναι πως πάει από το κακό στο χειρότερο. Η Ευρώπη πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, αλλά οι νέοι φεύγουν. Και είναι οι πιο καταρτισμένοι αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Στην Ελλάδα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται ενώ αυξάνεται η μερική απασχόληση. Εάν εργάζεσαι τρεις ώρες την εβδομάδα, σου λένε ότι δουλεύεις. Είναι καταστροφικό. 14 αεροδρόμια πουλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε μία διεθνή γερμανική εταιρία για 1,2 δισ. Για ψίχουλα. Αγοράζουν με τα χρήματα που τους δίνουμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Είναι σαν να παίρνω εγώ το σπίτι σας και εσείς να μου δίνετε από πάνω τα χρήματα για να το αγοράσω. Είναι τρελό» σχολιάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης και προσθέτει: «Δυστυχώς, είναι μία αριστερή κυβέρνηση που έχει επιλέξει αυτή την πολιτική. Και αυτό παραλύει την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πρόκειται για να θανατηφόρο συνδυασμό».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκφράζει και την απογοήτευσή του για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Διαφωνούσα μαζί του στο θέμα της λιτότητας και της αγοράς εργασίας αλλά περίμενα από εκείνον δύο πράγματα: ένα όραμα για την Ευρώπη που να έχει συνοχή και που να βγάζει νόημα και ότι θα αγωνιζόταν για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις από το Βερολίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
«Ήλπιζα πως θα ήταν φιλελεύθερος σε ό,τι αφορά τα θέματα των πολιτικών ελευθεριών, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Απογοητεύομαι γιατί κάνει λάθος σε δύο θέματα. Οι προτάσεις του για την Ευρώπη δεν είναι ισχυρές. Προτείνει έναν φεντεραλισμό ελαφριάς μορφής. Έχει ένα σταδιακό όραμα και πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας μικρά βήματα. Το σέβομαι αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος. Για να πετύχει αυτές τις μικρές παραχωρήσεις θα χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο».
Για το κίνημα Diem αναφέρει ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τέσσερις κρίσεις που έχουν διασπάσει την Ευρώπη: την τραπεζική κρίση, το δημόσιο χρέος, την πράσινη ενέργεια και στις πράσινες τεχνολογίες και τη φτώχεια».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: