Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αλλάζει η εικόνα της «γκρίζας» Θεσσαλονίκης

Δημιουργούνται τέσσερεις νέοι πνεύμονες πρασίνου
«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται (...) Σήμερα κάνουμε ένα βήμα είμαι χαρούμενος γιατί γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση, αυτός ο ιστορικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης των 336 στρεμμάτων αποδίδεται σήμερα στους πολίτες της περιοχής» είχε τονίσει, τον περασμένο Μάρτιο, ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο, για να μετατραπεί σε ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο.
Σύντομα, απ' ό,τι φαίνεται, αντίστοιχη σύμβαση θα υπογραφεί για το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά, ενώ δρομολογείται και δημιουργία δύο άλλων πάρκων, το ένα στον χώρο της ΔΕΘ και το άλλο στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου και θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποδίδει σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους που επί χρόνια ρημάζουν. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, η πόλη θα αποκτήσει ένα άλλο, πολύ πιο ανθρώπινο πρόσωπο, που θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Στην ανατολική πλευρά το «Κόδρα»
Αύριο (Δευτέρα) το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς αναμένεται να αποφασίσει (σ.σ.: επιτέλους...) την κατάθεση του αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την απόδοση 260 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα". Το σχέδιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης είναι ήδη έτοιμο εδώ και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα ικανοποιηθεί ένα ακόμη αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης. Αν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου πρώην στρατοπέδου είναι δαιδαλώδες, αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συστηματική δουλειά οι γόρδιοι δεσμοί λύνονται πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι θα φανταζόταν οποιοδήποτε. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και σ' αυτήν την περίπτωση σημαντικό ρόλο έπαιξε το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη του οποίου δούλεψαν συστηματικά, συνεργαζόμενα με τον δήμο και τα αρμόδια υπουργεία για να δοθεί λύση σε κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε. Ευτυχώς ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δεν φαίνεται να προσχώρησε στη μαξιμαλιστική λογική τού «όλα ή τίποτε», που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλη Λαμτζίδη, «...μπορεί να οδηγήσει στο τίποτε, δηλαδή να βρεθούμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα». Έτσι, εφόσον καταθέσει ο δήμος το σχετικό αίτημα εντός των επόμενων ημερών, σύντομα θα έχει στη διάθεσή μια τεράστια έκταση - φιλέτο, 280 στρεμμάτων, για να τη διαμορφώσει τα επόμενα χρόνια σε ένα υπερτοπικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, με χώρους αναψυχής, παιδότοπους, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και χρήστες όλους τους πολίτες της Καλαμαριάς και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τα σχέδια για το «Παύλου Μελά»
Ο Δήμος Παύλου Μελά παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδιά του για το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» σε επίπεδο μακετών είναι πολύ εντυπωσιακά και φιλόδοξα. Οι εργασίες για την ανάπλαση αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2018, προκειμένου να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να φυτευτούν 2.500 νέα δέντρα, ενώ ήδη υπάρχουν 1.200 δέντρα στον χώρο, και παράλληλα θα γίνει αποκατάσταση των διατηρητέων και ιστορικών κτηρίων. Ήδη ο δήμος διαβουλεύεται με την τοπική κοινωνία για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το μητροπολιτικό πάρκο, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος του δήμου, αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, παρουσίασε τα πρώτα σχέδια. Εντός του μητροπολιτικού πάρκου και στα υφιστάμενα διατηρητέα κτήρια θα τιμηθεί και η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Θα ιδρυθεί μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αφού ο χώρος αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου και εκτελέσεων, αλλά και μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό, αφού στην περιοχή αναπτύχθηκε ένας μεγάλος προσφυγικός καταυλισμός μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Στη διαδικασία της διαβούλευσης κατατέθηκε και πρόταση για την ίδρυση μουσείου Ρομά και μένει να δούμε αν θα περιληφθεί και αυτό στα τελικά σχέδια. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το μητροπολιτικό πάρκο θα έχει ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, αλλά και μονοπάτια για περίπατο. Πέργκολες, καθιστικά δημιουργούν ένα πλέγμα διαδρομών και στάσεων. Πέρα από τους υφιστάμενους πευκώνες, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν, ελαιώνες και οπωρώνες, θα υπάρχουν βέβαια και πολλά καλλωπιστικά φυτά. «Ελιές, δαμασκηνιές, καρυδιές, κερασιές, μουσμουλιές, αμυγδαλιές, συκιές, κυδωνιές θα δημιουργήσουν οικεία τοπία της ελληνικής φύσης», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Έτσι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα έχουμε σχεδόν τετραπλασιασμό του πρασίνου στην έκταση των 300 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου.
Στα «σκαριά» άλλοι δύο πνεύμονες πρασίνου
Πέρα από τα δύο μεγάλα πρώην στρατόπεδα, σε ώριμο στάδιο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμη μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου θα γίνει και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Το σχετικό αίτημα είχε εκφράσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό Γραφείο της Θεσσαλονίκης. Το Γραφείο Πρωθυπουργού, όπως και στις περιπτώσεις των δύο στρατοπέδων, ανέλαβε να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου και στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο συντονιστή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και του υπουργείου Μεταφορών, αφού η έκταση του ανήκει. Πριν λίγες ημέρες, ο Γ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετική την πρότασή του και ότι το μητροπολιτικό πάρκο θα εκτείνεται από τον χώρο της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος και σχεδόν μέχρι τα δικαστήρια. Είπε επίσης ότι στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται και δημιουργία Μουσείου σιδηροδρόμων στο διατηρητέο κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Οι παραπάνω ανακοίνωση έγινε αφού προηγήθηκε τεχνική συνάντηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μεταξύ στελεχών του πρωθυπουργικού Γραφείου, του προέδρου του ΟΣΕ, στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ, του αντιδημάρχου Θανάση Παππά και στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμφωνήθηκε η υιοθέτηση της πρότασης για τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή. Έτσι, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες και να τεθούν και τα χρονοδιαγράμματα.
Τα σχέδια για τη ΔΕΘ
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προέγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων για την ανάπλαση των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, «το γενικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο μισός χώρος της Έκθεσης θα είναι μητροπολιτικό πάρκο, ενώ ο άλλος μισός θα έχει καινούργιες εκθεσιακές υποδομές». Την κίνηση αυτή χαιρέτισε η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo, χαρακτηρίζοντάς της ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο σχέδιο δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου, λειτουργικού και βιώσιμου Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα μητροπολιτικό πάρκο - πνεύμονα για το κέντρο της πόλης". Όπως μάλιστα τονίστηκε, το σχέδιο προβλέπει ήπια ανάπτυξη στο ακίνητο των 180 στρεμμάτων με χρήσεις για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα (αλλά όχι υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα), τουρισμό - αναψυχή, κτήρια πολιτιστικών χρήσεων, αθλητικές δραστηριότητες, κοινόχρηστο πράσινο και χώρους στάθμευσης. Και στην περίπτωση της ΔΕΘ θα διατηρηθούν ορισμένα εμβληματικά κτήρια, όπως είναι το Παλαί Ντε Σπορ και ο Πύργος του ΟΤΕ, ενώ ο χώρο πρασίνου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο δυτικό κομμάτι της έκτασης, που γειτονεύει με άλλους χώρους πρασίνου που εκτείνονται από τα πανεπιστήμια μέχρι την παραλία. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβερνητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη υλοποιείται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς στο θέμα της διαχείρισης των ελεύθερων και δημόσιων χώρων.

 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: